6 October 2017

BLOG: Wynanda doet mee met Zonnepark Vierverlaten

“Met mijn investering wil ik de opwek van nog meer groene energie in onze provincie aanmoedigen.”

Wynanda en haar vriend wonen in de Noorderplantsoenbuurt en hebben sinds eind 2013 acht zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, na voorlichting van een energieadviseur van Grunneger Power. Toch willen zijn extra groene stroom opwekken. Daarom doen ze mee met de allereerste ronde van Zonnepark Vierverlaten. “Ik heb wat spaargeld en gebruik dat graag voor mooie initiatieven”, vertelt Wynanda. “Via een nieuwsbrief van Grunneger Power las ik over Zonnepark Vierverlaten en werd meteen enthousiast. Met mijn investering wil ik de opwek van nog meer groene energie in onze provincie aanmoedigen.”

Heb je je direct ingeschreven?
“Om eerlijk te zijn: ja! Daarna ben ik pas gaan uitzoeken hoe het precies in elkaar stak. Ik ben naar een informatieavond geweest en langsgekomen in de energiewinkel van Grunneger Power. Daaruit bleek dat ik mijn investering volledig terugkrijg binnen 15 jaar tijd, inclusief een paar procent rente!”

Hoewel het niet verplicht is bij deelname aan het zonnepark, is Wynanda ook energieklant van Grunneger Power. Dat was ze zelfs al vanaf het eerste uur. Eigenlijk alleen voor gas, want alle stroom wordt duurzaam opgewekt op haar eigen dak. “Waarom? Het spreekt mij aan dat de opbrengsten van de Groningse stroom van Grunneger Power schoon en 100% groen zijn. Vorige jaren was alle geleverde stroom van zon en wind afkomstig. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de opbrengsten van mijn energierekening niet belanden bij aandeelhouders, die daarvan vervolgens in een veel te grote auto gaan rondrijden. De opbrengsten van Grunneger Power worden gebruikt om te herinvesteren in andere groene projecten, zoals dit zonnepark.”

Ben je op andere manieren (naast het hebben van zonnepanelen) bezig met duurzaamheid?
Ook op andere manieren probeert Wynanda bij te dragen aan een schonere leefomgeving. Ze eet geen vlees en eet verder grotendeels plantaardig. “De vee-industrie is een grote vervuiler van het milieu” (ter vergelijking: een wekelijkse gezinsmaaltijd steak op jaarbasis zorgt voor evenveel CO2-uitstoot als het volledige stroomverbruik in een gemiddelde huishouden, red.). “Voor mij is het dierenwelzijn overigens de belangrijkste reden om geen dieren te eten. Ik ben daarom ook actief lid van de Partij voor de Dieren. Met mijn voorzitterschap van de provinciale afdeling ben ik in mijn vrije tijd heel wat uurtjes kwijt.”

Daarnaast probeert Wynanda vliegen zoveel mogelijk te voorkomen, wanneer zij op vakantie gaat. “De trein kan je ook op mooie plaatsen brengen. Zo hebben wij zelf goede ervaringen met de Thalys naar Parijs, en met de trein naar Berlijn en Praag.” En verder staat er sinds mei een volledig elektrische auto voor de deur. “Het is heel fijn om zonder CO2-uitstoot op de weg te zijn!”

Wat zou je je mede Stadjers over het project willen meegeven?
“Mocht je ruimte hebben in je portemonnee, dan zou ik je willen vragen om te overwegen mee te doen aan het Zonnepark Vierverlaten. We willen toch allemaal een schoner milieu? Elk steentje dat we bijdragen is meegenomen! En het is een kleine moeite om te kiezen voor een Groningse energiecoöperatie die geen winstoogmerk heeft, en daarmee de grote bedrijven zoals Essent, Nuon en Eon aan de kant zet.”

Net als Wynanda en haar vriend meedoen met Zonnepark Vierverlaten? 

Lees hier meer informatie over het Zonnepark Vierverlaten

 


Share this Post