Buurtwarmte

Buurtwarmte: de verkenning naar een warmtenet voor koopwoningen

Buurtwarmte is de naam van de verkenning naar een warmtenet voor koopwoningen in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen. De afgelopen jaren onderzochten we wat ervoor nodig is om koopwoningen in deze wijken aan te sluiten op het warmtenet. Wat zo’n warmtenet precies is en hoe dat werkt, lees je hieronder. De verkenning deden we samen met bewoners, een ingenieursbureau, de gemeente Groningen en WarmteStad. De uitkomsten vind je in de Routekaart.

Hoe werkt een warmtenet?

Een warmtenet bestaat uit een leidingnetwerk onder de grond. Daar doorheen stroomt warm water naar woningen en andere gebouwen. Zo verwarm je straks jouw woning en/of een ander gebouw op een duurzame manier zonder aardgas. De warmte voor het warmtenet komt uit natuurlijke energiebronnen zoals zon en water. Restwarmte van datacenters is ook een energiebron. In huis vervang je de cv-ketel door een warmteafleverset. De laatste stap om van het aardgas te gaan is koken op inductie. In de wijken Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen legt WarmteStad een warmtenet aan. In de eerste buurten van Groningen kunt u als woningeigenaar uw woning al aansluiten op het warmtenet.

Betaalbaar en duurzaam alternatief voor aardgas

De gemeente Groningen keek per buurt in Groningen wat het beste alternatief voor aardgas is. Dat lees je in het warmtetransitieplan. In Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen is het warmtenet een betaalbaar en duurzaam alternatief voor aardgas. Een warmtenet werkt voor deze wijken goed, omdat de huizen in de jaren 60 en 70 gebouwd zijn en meestal dicht op elkaar staan. Het is een betrouwbaar systeem en het meest betaalbare alternatief voor aardgas. In Nederland zijn meer dan 450.000 woningen aangesloten op een warmtenet. Dit worden er de komende jaren veel meer. In Groningen gebruiken al 4.500 woningen het warmtenet van WarmteStad.

Invloed op je warmterekening

Ga jij je woning aansluiten op het warmtenet in Groningen? Dan word je klant bij WarmteStad. WarmteStad is een publieke warmteleverancier. Als je je aansluit op het warmtenet kun je niet veranderen van leverancier. Daarom is het extra belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle ontwikkelingen die invloed hebben op jouw warmterekening. En vooral dat je tevreden bent én blijft over de verwarming van je woning. Om die reden vormen woningeigenaren die hun woning aansluiten op het warmtenet een collectief. De organisatievorm daarvan is een coöperatie. Door lid te worden, vertegenwoordig je jouw belangen. Zo houd je invloed op je warmterekening. Daarnaast blijf je goed op de hoogte van jouw mogelijkheden om verder te verduurzamen. Het lidmaatschap kost niets.

Van het aardgas af

Inmiddels kunnen de eerste woningeigenaren in De Larix en Selwerd-Zuid (binnenkort) van het aardgas af. Zij kregen een aanbod om hun woningen aan te sluiten op het warmtenet van WarmteStad. De komende jaren krijgen meer buurten zo’n aanbod. Alle eigenaren van koopwoningen in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen moeten in 2030 het warmtenet kunnen gebruiken als zij dat willen.

Routekaart van Buurtwarmte

De uitkomsten van de verkenning Buurtwarmte vind je in de Routekaart van Buurtwarmte en in het adviesrapport dat we schreven.

Routekaart van Buurtwarmte

In de routekaart staat wat er volgens bewoners en Grunneger Power nodig is om koopwoningen in hun buurt aan te sluiten op het warmtenet. We adviseren bijvoorbeeld dat er een aantrekkelijk aanbod moet komen voor de aansluiting op het warmtenet. Verder dat bewoners goed ondersteund moeten worden bij de overstap. De gemeente besluit waar en wanneer buurten kunnen aansluiten. Deze beslissing is vooral afhankelijk van voorwaarden zoals financiering. Over de kosten voor de overstap en de planning ontvang je meer informatie als we in jouw buurt starten.

Richard, Steven en Hans zijn regelmatig in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen te vinden.

Steven Volkers

Richard Hesling

Hans Elward

Betaalbaar en duurzaam

De gemeente Groningen heeft per wijk gekeken wat het beste alternatief voor aardgas is. Het bouwjaar en de bouwwijze van een huis zijn belangrijk. Maar ook andere dingen zoals hoe dicht de woningen op elkaar staan. Dit noemen we de woningdichtheid. In Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen zijn de huizen gebouwd in de jaren ‘60 en ’70 en staan veel huizen dicht bij elkaar. Een warmtenet werkt voor deze wijken goed. Het is een betrouwbaar systeem en het meest betaalbare alternatief voor aardgas. In Nederland is 4% van de woningen aangesloten op een warmtenet. Dit wordt de komende jaren veel meer. In Groningen gebruiken 4.500 woningen een warmtenet.

Buurtwarmte is in samenwerking met:

Locatie

De koffiekar in Selwerd-Zuid.