10 energiebespaartips van onze Dion 

7 december 2021

Grunneger Power bestaat 10 jaar. Dat was veel pionieren. Dus soms ook vallen, weer opstaan en vooral lessen leren. Die geleerde lessen delen we de komende tijd graag met jou. We beginnen met 10 tips om energie -en dus ook geld- te besparen van onze Dion. Hij is energiecoach en begeleidt ook vrijwillige energiecoaches in de gemeente Groningen. Zijn tips lees je hier!

“Ik merk dat mensen vaak denken dat energie besparen ingewikkeld en duur is. Maar dat is lang niet altijd zo. Meestal is al heel veel winst te besparen met kleine dingen. Ik houd zelf van praktische tips die iedereen wel kan toepassen. Daarom geef ik als energiecoach deze tips mee”.

  1. Bespaar energie, water en geld door korter of minder vaak te douchen, Gemiddeld douchen Nederlanders 9 minuten per dag. Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) dat altijd 5 minuten doucht in plaats 9 minuten bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas (samen € 70, prijspeil januari 2021).
  2. Schaf een waterbesparende douchekop aan. Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart met een spaardouchekop jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 44 m3 gas (samen € 50). De besparing pakt nog hoger uit als je normaalgesproken langer dan 9 minuten doucht.
  3. En voor de echte die hards onder ons: Douche eens een maand lang met koud water. Daarmee bespaar je enorm veel energie en het is super goed voor je gezondheid. Na een maand wil je waarschijnlijk niet anders meer! En je bespaart er zo’n € 138,- per jaar mee.
  4. Was eens wat vaker op 30 graden. Dat is meer dan drie keer voordeliger dan een was op 60 graden. Door je was op te hangen aan een wasrek in plaats van in de droger te stoppen bespaar je volgens het Nibud € 1,31 per droogbeurt. 
  5. Zet je ketel op 70 graden. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstellingen van 80 graden maar werken net zo efficiënt op 70 en bij een goed geïsoleerd huis op 60 graden. Goed voor een besparing van al gauw € 60,- per jaar. Meer informatie hierover vind je op www.zetmop60.nl
  6. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld € 240,- per jaar. “Persoonlijk slaap ik veel beter in een koele kamer en het is ook nog eens gezond. Probeer het eens zou ik zeggen!” 
  7. Zet je cv ’s avonds standaard op 15 graden. Dit is aan te raden bij matig of slecht geïsoleerde woningen. Daarmee bespaar je gemiddeld € 180,- per jaar.  Met een klokthermostaat kun je dit automatisch instellen zodat je het niet vergeet.
  8. Wil je advies over grotere energiebesparende maatregelen zoals bijvoorbeeld triple glas, een warmtepomp of zonnepanelen? Daarvoor kun je gratis het energieloket Groningen inschakelen.
  9. Leen een gratis warmtebeeldcamera van Grunneger Power. Daarmee kun je precies zien waar jouw energie weglekt. En wanneer je deze naden en kieren dicht met tochtstrips kun je tot wel € 60 euro besparen op je energierekening. Kleine moeite, mooie besparing. 
  10. En natuurlijk een inkopper: vraag eens een gratis energiecoach aan. Je krijgt na afloop een energiebespaartas ter waarde van € 50,- met kleine bespaarmaatregelen zoals isolerende folie, tochtstrips, ledlampen of een waterbesparende douchekop voor jouw huis. Ook als je een huurwoning hebt!