89 vliegen in één klap: met de VvE alle woningen verduurzamen

30 december 2019

Als je met tientallen woningen samen hetzelfde pand deelt, is het lastig om concrete stappen te maken in verduurzamen. Het grootste effect behaal je dan door samen te werken met je buren. Zo heeft het bestuur van de VvE Planetenlaan in Paddepoel ook gedacht. Zij hebben VvE Energiecoach Richard ingeschakeld om een verduurzamingsverkenning te starten. Klaas van der Horn neemt ons mee door het proces: ‘Mij kan het niet snel genoeg gaan’.

Woon jij in een koopappartement? Dan is de kans groot dat je deel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Samen met de buren zorg je voor de gemeenschappelijke voorzieningen. Daaronder valt vaak ook verduurzaming van het pand. Bij de VvE Planetenlaan (89 woningen) hebben bewoners de handen ineen geslagen en een duurzaamheidscommissie opgericht. Henk Veenstra, Klaas van der Horn, Antoinette Jorritsma en Eddy Kamperdijk zijn inmiddels gestart met een peiling van wat bewoners van hun flat belangrijk vinden bij verduurzaming. ‘Met als uitgangspunt dat het niet duurder wordt voor bewoners’, benadrukt bestuurslid Klaas van der Horn.

Geen idealist
Klaas wijst naar een appartement in “zijn” flat dat te koop staat. ‘De verhuurder verkoopt de appartementen als iemand vertrekt. Dus sinds kort zijn we als particuliere eigenaren in de meerderheid’. Dat was belangrijk voor de slagkracht van de VvE: ‘de verhuurder hield duurzame investeringen tegen, zag het belang er niet van in. En dan ben ik echt niet zo’n idealist, maar ik wil best een paar tientjes extra neerleggen om de betere keuze te maken’.

"En dan ben ik echt niet zo’n idealist, maar ik wil best een paar tientjes extra neerleggen om de betere keuze te maken"

 

‘Het dak van de flat is aan vervanging toe. Dat komt op een goed moment, want zo kunnen we hopelijk direct dakisolatie en zonnepanelen gaan plaatsen’. Het bestuur heeft nog een paar andere ideeën: een gezamenlijke inkoopactie voor dubbele (of HR++)-beglazing (‘groot inkopen bespaart iedereen een hoop geld’) en vervanging en verbetering van de gevelisolatie. ‘Daarnaast zijn we half december al aangesloten op het warmtenet van WarmteStad. Dus we hebben al duurzame warmte in onze woningen.’

Energiecoach
Richard is energiecoach bij Grunneger Power en helpt de Planetenflat in het proces tot- en uitwerking van -verduurzaming. ‘We zijn net gestart met het enquêteren van de bewoners. Want we willen weten wat zij belangrijk vinden. Bijvoorbeeld of ze open staan voor aanpassingen achter hun eigen voordeur, en waar maatregelen uit betaald moeten worden.’ Na de presentatie van de uitkomst besluiten de leden of er een concreet plan gemaakt gaat worden met hulp van de energiecoach. ‘De duurzaamheidscommissie zit al vol met ideeën, maar uiteindelijk moet je wel alle bewoners meekrijgen.’

Een VvE Energiecoach schakel je als in voor procesbegeleiding. Hij helpt in het overzien en beoordelen van de mogelijkheden, met buren-participatie, advies over subsidies en technische kennis. Voor jouw VvE ook hulp inschakelen van onze Energiecoach? Meer over dit project, en de aanvraag van een vrijblijvende offerte, lees je op www.grunnegerpower.nl/energiecoach.