14 April 2020

‘Aan ambitie geen gebrek, dit is pas het begin.’

In het dorp Noordlaren, ten zuiden van Stad, is Dorpscoöperatie Noordlaren gestart met de inschrijving voor panelen op een gezamenlijk zonnedak voor het dorp. 180 panelen komen er op het dak van boer Luuk Hoenderken. Bewoners van Noordlaren kunnen zo hun eigen stroom opwekken. Initiatiefnemers Jaap en Jouke nemen ons mee in de totstandkoming van zo’n zonnedak.

Samen met dorpsgenoten Adri van der Sluis en Janneke Kruiswijk namen Jaap de Winter en Jouke de Jong het initiatief voor het zonnedak. “Het is ons eerste concrete project”, vertelt Jaap. “Iets wat we zelf erg graag wilden realiseren.” Op het dak van boer Luuk Hoenderkens stal komen nu 180 zonnepanelen van en vóór het dorp. Alle bewoners die zonnepanelen hebben op het dak, ontvangen via hun energierekening een vergoeding voor de door hun opgewekte stroom. Jouke: “Er hebben zich in een paar dagen al een hoop deelnemers aangemeld. De kop is er af!”

De vier vormen samen het bestuur van Dorpscoöperatie Noordlaren. De coöperatie ontstond toen de oude basisschool in het dorp dreigde verkocht te worden. “We voerden samen actie voor de toekomst van het dorp. Toen we de oude school in handen van de dorpelingen hadden gekregen, richtten we de dorpscoöperatie op, voor de leefbaarheid en toekomst van het dorp. Met een focus op de energietransitie”.

Een postcoderoosproject ontwikkelen, zoals een zonnedak, is dat niet een enorm technisch en lastig ontwikkelproject? Jaap: “Het is vooral een hoop papierwerk. Dat kost veel energie, maar het is een kwestie van doorgaan en je papieren in orde maken”. Jouke vult aan: “Maar het voordeel is dat al zoveel initiatieven je voor zijn gegaan: alle plussen en minnen zijn al bekend. En we krijgen deskundige ondersteuning van Grunneger Power. We hebben ons gerealiseerd dat we helemaal geen nieuw wiel uit hoeven te vinden, we hoeven het alleen maar aan het rollen te krijgen.”.

Jouke, ook betrokken GP-lid en ambassadeur, ziet dit project als de start van meer lokale energieprojecten in Noordlaren. “Bij dit project hebben we vooral zelf de behoefte moeten creëren: het initiatief was nog onbekend, er stond nog geen 45 man te springen om een paar panelen op andermans dak. Maar met een goed en positief verhaal, ook financieel gezien, blijkt er veel animo te zijn. Nu we het eerste project aan het realiseren zijn, kijken we ook al naar de toekomst. Er is straks een Regionale Energie Strategie, waar de mogelijkheden en uitdagingen van hernieuwbare energie in staan. Dan kunnen we lokaal verder met nieuwe opwekprojecten. En laten we het dorp heel direct profiteren van de energietransitie”. Jaap vat samen: “Aan ambitie en enthousiasme hebben we geen gebrek. Wat ons betreft is dit pas het begin.”

Inwoners van Noordlaren kunnen tot 26 april panelen reserveren. Alles wat ná die datum nog beschikbaar is, wordt beschikbaar gesteld aan de omliggende postcodes, behorend bij de dorpen Glimmen, Onnen en Midlaren. Meer informatie en de mogelijkheid om zonnepanelen te reserveren is te vinden op: dcnoordlaren.nl/.

Wil jij ook samen met buren verduurzamen? Kijk wat er al gebeurt in jouw wijk! 


Share this Post