Gerbrand Bakkerstraat

De Gerbrand Bakkerstraat (door de bewoners zelf ook wel liefkozend de "Gerbrand Kakkerstraat" genoemd) is een karakteristieke straat, aan de UMCG-zijde van de Oosterparkwijk. De geel, groene kozijnen kenmerken het straatbeeld, de hechte bewoners de goede sfeer. Via de duurzame straat-what's-app die is opgericht, worden al vele ideeën uitgewisseld. Maar de straat heeft een zetje in de juiste richting nodig. En dus vroegen bewoners -waarvan al velen lid van GP- of GP kwam helpen

Buurtwarmte Paddepoel

Paddepoel

We weten het inmiddels allemaal, de gaskraan moet dicht. In Paddepoel kijken we daarom met bewoners naar nieuwe manieren van warmtevoorziening. Zo hebben we een schone en collectieve manier van verwarmen ontdekt; een gezamenlijk warmtenet. Daar komt geen gas meer aan te pas. Het buurtwarmtenet komt in handen van de bewoners zelf. Er wordt dus geen winst gemaakt door commerciële derden. Dat betaalt zich uit in voordeel voor de bewoners.


Het initiatief

Op initiatief van bewoners, Hans, Jan-Willem, Joep en Kim is de Gerbrand Bakkerstraat (Oosterparkwijk) samen met GP op zoek naar manieren om hun eigen straat te verduurzamen.   Hun doelstellingen voor het opwekken van energie en het besparen worden praktisch gelinkt aan situaties in de straat, zoals bijvoorbeeld het parkeerprobleem. Vragen die de bewoners samen met GP verkent zijn: Zou een deelauto helpen? En wat als er meer laadpalen zouden komen voor het groeiend aantal elektrische auto's? Wie wil er samen zonnepanelen kopen? En hoe blijft de straat vrolijk en groen? Inmiddels zijn er sessies en werkgroepen georganiseerd, en werkt de straat samen om ambities direct in de praktijk te brengen.

Geveltuintjes

De Gerbrand Bakkerstraat zet zich op allerlei manieren in voor een groenere straat. Zo ook, voor letterlijk meer groen in de buurt; geveltuintjes! Een geveltuin is een smal strookje grond voor de gevel van een huis. De gemeente verwijdert tegels en zand en levert tuinaarde. De bewoners kiezen de plantjes en onderhouden de tuin. Interesse?

Isoleren

Met het beter isoleren helpt Grunneger Power je graag alvast een handje. Net als in de Gerbrand Bakkerstraat, waar straatgenoten elkaar hielpen om warmtelekken te ontdekken, en dus beter te isoleren. Als je lid bent van GP kun je gratis een een warmtebeeldcamera lenen, om warmtefoto’s te maken van je huis. Op deze foto’s kun je zien waar warmte weglekt uit je huis, zodat je daarna met isolerende maatregelen aan de slag kunt. Interesse? Neem dan contact op met ons!

Meedoen

Woon je in de Gerbrand Bakkerstraat en is het grote nieuws der verduurzaming aan jou voorbij gegaan? Niets aan de hand, we brengen je graag in contact met de initiatiefnemers. Natuurlijk ook, als je net nieuw bent in de straat. Want, samen bereik je immers meer dan alleen.

Deel dit project

Voor een groter succes kun je dit project delen op Twitter of
Facebook, laat zien dat je betrokken bent!

Meedenken, meebeslissen, meeprofiteren

De ambitie om de straat te verduurzamen is vanzelfsprekend; we moeten van het gas af en optimaal verduurzamen. Wat betekent dat voor jou als bewoner? Inspraak van bewoners is ontzettend belangrijk; hoe wil jij dat jouw wijk of straat energieneutraal wordt op een manier waar jij als bewoner ook blij van wordt? Hoe profiteer je hier als bewoner nog meer van? Om dit te organiseren is het belangrijk en leuk om je te verenigen met je buurtgenoten. Want, samen kun je veel meer dan alleen. Meld je daarom direct aan bij jouw wijkinitiatief! Is deze er nog niet? Mail ons dan, dan gaan we ermee aan de slag.