Hortusbuurt & Ebbingekwartier

Náást de binnenstad én het Noorderplantsoen. Je zal d’r maar wonen: De Hortusbuurt. En de buurt is nog groener dan je op het eerste oog zou denken. Want sinds 2018 wordt hier door de bewoners hard gewerkt aan verduurzaming. Met elkaar en voor elkaar werken de bewoners van de Hortusbuurt zo aan een nóg groenere buurt.

Buurtwarmte Paddepoel

Paddepoel

We weten het inmiddels allemaal, de gaskraan moet dicht. In Paddepoel kijken we daarom met bewoners naar nieuwe manieren van warmtevoorziening. Zo hebben we een schone en collectieve manier van verwarmen ontdekt; een gezamenlijk warmtenet. Daar komt geen gas meer aan te pas. Het buurtwarmtenet komt in handen van de bewoners zelf. Er wordt dus geen winst gemaakt door commerciële derden. Dat betaalt zich uit in voordeel voor de bewoners.


Het initiatief

Hortus Energiek werd in het leven geroepen door buurtgenoten Marianne Goorhuis, Kees de Ridder en Stieneke van Heerikhuizen. Zij vonden uit dat door elkaar te helpen met kennis en ervaringen, er makkelijk veel meer verduurzaamt kan worden. Inmiddels organiseren buurtbewoners zich in commissies die verschillende thema’s in verduurzaming onderzoeken. Zo is energie besparen in woningen met een beschermd stadsgezicht een thema, onderzoekt een commissie de mogelijkheid tot een gemeenschappelijk zonnedak in de wijk en wordt er gekeken naar de gezamenlijke inkoop van isolatiemaatregelen.

Warmtebeeldcamera

Met het beter isoleren helpt Hortus Energiek je graag alvast een handje. Voor een kleine vergoeding komt iemand van Hortus Energiek met een warmtebeeldcamera bij je langs om warmtefoto’s te maken van je huis. Op deze foto’s kun je zien waar warmte weglekt uit je huis, zodat je daarna met isolerende maatregelen aan de slag kunt. Woon je in de Hortusbuurt en wil je je huis eens laten doorlichten met een warmtecamera? Neem dan contact op met Hortus Energiek.

Informatiebijeenkomsten

In de wijk worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd. Hier kan je terecht voor informatie, en kan je meedenken in het verduurzamingstraject van de Hortusbuurt.

Energiecafé

Wil je meer informatie over de mogelijkheden tot verduurzaming van jouw huis? Hortus Energiek organiseert elke tweede woensdag van de maand een energiecafé voor bewoners. Hier kan je terecht met je vragen, zorgen en/of ideeën. Het energiecafé vindt plaats tussen 19:30 en 20:30 in buurtcafé De Molleboon.

Deel dit project

Voor een groter succes kun je dit project delen op Twitter of
Facebook, laat zien dat je betrokken bent!

Meedenken, meebeslissen, meeprofiteren

De ambitie om de wijk te verduurzamen is vanzelfsprekend; we moeten van het gas af en optimaal verduurzamen. Wat betekent dat voor jou als bewoner? Inspraak van bewoners is ontzettend belangrijk; hoe wil jij dat jouw wijk energieneutraal wordt op een manier waar jij als bewoner ook blij van wordt? Hoe kun je hier als bewoner nog meer van profiteren? Om dit te organiseren is het belangrijk en leuk om je te verenigen met je buurtgenoten. Want, samen kun je veel meer dan alleen.