Image

Lageland

Lageland is een buurtschap gelegen ten noorden van Meerstad en Harkstede aan het Slochterdiep. De naam Lageland verwijst naar de lage ligging. De ligging is behalve laag ook nog eens heel bijzonder: Lageland ligt voor de helft in de gemeente Groningen, en de andere helft in de gemeente Midden-Groningen. Ook ligt Lageland in een prachtig natuurgebied, tussen Roegwold en Noorddijk. En Lageland ligt ook bij een voormalige NAM-locatie, en bij een toekomstig zonnepark Meerstad-Noord. Genoeg te doen in deze oase van ruimte en historie!


Het initiatief

Op 23 januari 2020 is Collectief Duurzaam Lageland opgericht, met als missie: “samen met dorpsgenoten willen we energie opwekken, besparen en onze kennis over energie vergroten. Met elkaar en voor elkaar.” Momenteel zijn Ingrid Kuipers, Stef Folmer en Harm Kuipers bestuursleden. Huub van Mierlo, Harwin Kuntkes en Wendeline Aalders stoppen na de opening van het dorpsdak met hun werkzaamheden  en per juni 2021 versterken Jannes van der Naalt, Heiko Supprian en Sipke Holtes het bestuur. Contact opnemen met CDL kan via algemeen.cdl@gmail.com.

Zonnedak

Met de nieuwe postcoderoosregeling wil CDL voorzien in een kleine opweklokatie. Voor dit zonnedak aan de Lagelandsterweg hebben zich 15 belangstellenden gemeld. Door problemen met

de netcapaciteit aan de Lagelandsterweg, kon het zonnedak in 2020 niet worden aangesloten. Die problemen worden door Enexis opgelost en naar verwachting kan het zonnedak deze zomer worden geopend.

Wil jij ook op de hoogte blijven van alle activiteiten en je aansluiten bij het initiatief?

Warmtebeeldcamera

Het allereerste project van CDL ging over energie-bewustwording. Met behulp van een warmtecamera is er bij 30 buurtbewoners een opname van hun woning gemaakt. Wil je dit ook voor jezelf of organiseren voor een groep? Als je lid bent van Grunneger Power kun je gratis een warmtebeeldcamera lenen, om warmtefoto’s te maken van je huis. Op deze foto’s kun je zien waar warmte weglekt uit je huis, zodat je daarna met isolerende maatregelen aan de slag kunt. Interesse? Neem dan contact op met ons!

Zonnepark Meerstad Noord

De gemeente Groningen heeft een gebiedsvisie opgesteld voor de polder Meerstad-Noord. Dit gebied is in beeld voor een groot zonnepark met transformatorstation en een testlocatie voor de Hyperloop. Collectief Duurzaam Lageland heeft een zienswijze ingediend. Zij hebben een verzoek ingediend om financiering, zodat polderbewoners met onafhankelijke deskundigen een verder zorgvuldig proces kunnen doorlopen. Dat proces gaat over de inrichting van de financiële participatie van het zonnepark.

In haar nieuwsbrief schrijft CDL daar het volgende over: “CDL is een jonge coöperatie, heeft geen ervaring met aspecten rondom een gebiedsfonds en financiële participatie en we zijn bovendien zelf ook polderbewoners met eigen wensen over leefbaarheid en duurzaamheid. CDL gaat dit proces niet zelf starten of begeleiden; we gaan het uitbesteden. CDL heeft ervoor gekozen Grunneger Power als faciliterend procesbegeleider te vragen.” Meer daarover lezen kan hier.

Deel dit project

Voor een groter succes kun je dit project delen op Twitter of
Facebook, laat zien dat je betrokken bent!

Meedenken, meebeslissen, meeprofiteren

De ambitie om je dorp, straat of wijk te verduurzamen is vanzelfsprekend; we gaan van het gas af en optimaal verduurzamen. Wat betekent dat voor jou als bewoner? Inspraak van bewoners in is ontzettend belangrijk; hoe wil jij dat jouw wijk energieneutraal wordt op een manier waar jij als bewoner ook blij van wordt? Hoe profiteer je hier als bewoner nog meer van? Om dit te organiseren is het belangrijk en leuk om je te verenigen met je buurt,- straat-, of dorpsgenoten. De begeleiding hierin doet Grunneger Power. Want, samen kun je veel meer dan alleen. Omdat Grunneger Power een burgerbeweging is, weet je dat je begeleiding hebt die onafhankelijk is, en altijd staat voor jou. Er zijn dus nooit commerciële of politieke belangen in onze samenwerking. Meld je direct aan bij jouw wijk-initiatief, als je ook wilt profiteren van de verduurzamingsacties in jouw wijk! Is er nog geen wijk-initiatief? Mail ons dan, dan gaan we er samen -en op jouw tempo-mee aan de slag.