Image

Noordlaren

Een dorp tussen de landerijen, met prachtige weidse vergezichten vanuit de oude boerderijen; in Noordlaren hebben ze ruimte. Daarom kijkt het dorp naar de mogelijkheden voor verduurzaming, met respect voor natuur en historie.


Het initiatief

GP-ers, en initiatiefnemers Jaap de Winter, Jouke de Jong, Janneke Kruiswijk en Adri van der Sluis nodigden aan het begin van het proces alle bewoners van Noordlaren uit voor een Energieneutraal Noordlaren-informatieavond, om kennis te delen en te inventariseren waar bewoners behoefte aan hebben. Een direct effect is het starten van een traject om een postcoderoos te realiseren op een van de daken in het dorp. Lekker gewerkt!

Wil jij ook op de hoogte blijven van alle activiteiten en je aansluiten bij het initiatief?

Gezamenlijk zonnedak

En dat zonnedak dat kwam er! Vanaf 2020 liggen er 180 zonnepanelen op het dak van de boerderij van Luuk Hoenderken aan de Zuidlaarderweg in Noordlaren (ja, daar naast de molen). 25 bewoners en bedrijven uit het hele dorp zijn hier samen eigenaar van. Zij profiteren dus van zelf opgewekte, lokale, groene zonne-energie. Iedereen die zonnepanelen heeft op het dak, ontvangt via de energierekening jaarlijks een vergoeding voor de door hen opgewekte stroom. Dorpscoöperatie Noordlaren heeft de smaak te pakken, en is nu op zoek naar een tweede dak voor zonnepanelen.

Deel dit project

Voor een groter succes kun je dit project delen op Twitter of
Facebook, laat zien dat je betrokken bent!

Meedenken, meebeslissen, meeprofiteren

De ambitie om de wijk te verduurzamen is vanzelfsprekend; we moeten van het gas af en optimaal verduurzamen. Wat betekent dat voor jou als bewoner? Inspraak van bewoners is ontzettend belangrijk; hoe wil jij dat jouw wijk energieneutraal wordt op een manier waar jij als bewoner ook blij van wordt? Hoe kun je hier als bewoner nog meer van profiteren? Om dit te organiseren is het belangrijk en leuk om je te verenigen met je buurtgenoten. Want, samen kun je veel meer dan alleen.