Noordlaren

Een dorp tussen de landerijen, met prachtige weidse vergezichten vanuit de oude boerderijen; in Noordlaren hebben ze ruimte. Daarom kijkt het dorp naar de mogelijkheden voor verduurzaming, met respect voor natuur en historie.

Buurtwarmte Paddepoel

Paddepoel

We weten het inmiddels allemaal, de gaskraan moet dicht. In Paddepoel kijken we daarom met bewoners naar nieuwe manieren van warmtevoorziening. Zo hebben we een schone en collectieve manier van verwarmen ontdekt; een gezamenlijk warmtenet. Daar komt geen gas meer aan te pas. Het buurtwarmtenet komt in handen van de bewoners zelf. Er wordt dus geen winst gemaakt door commerciële derden. Dat betaalt zich uit in voordeel voor de bewoners.


Het initiatief

GP-ers, en initiatiefnemers Jaap de Winter, Jouke de Jong, Janneke Kruiswijk en Adri van der Sluis nodigden aan het begin van het proces alle bewoners van Noordlaren uit voor een Energieneutraal Noordlaren-informatieavond, om kennis te delen en te inventariseren waar bewoners behoefte aan hebben. Een direct effect is het starten van een traject om een postcoderoos te realiseren op een van de daken in het dorp. Lekker gewerkt!

Gezamenlijk zonnedak

En dat zonnedak dat komt er; in het najaar van 2020 liggen er 180 zonnepanelen op het dak van een boerderij aan de Zuidlaarderweg in Noordlaren. Op deze manier kunnen bewoners uit het hele dorp investeren en profiteren van zelf opgewekte, lokale, groene stroom. De inschrijving start op 9 april 2020. Meer over dit project vind je hier

Deel dit project

Voor een groter succes kun je dit project delen op Twitter of
Facebook, laat zien dat je betrokken bent!

Meedenken, meebeslissen, meeprofiteren

De ambitie om de wijk te verduurzamen is vanzelfsprekend; we moeten van het gas af en optimaal verduurzamen. Wat betekent dat voor jou als bewoner? Inspraak van bewoners is ontzettend belangrijk; hoe wil jij dat jouw wijk energieneutraal wordt op een manier waar jij als bewoner ook blij van wordt? Hoe kun je hier als bewoner nog meer van profiteren? Om dit te organiseren is het belangrijk en leuk om je te verenigen met je buurtgenoten. Want, samen kun je veel meer dan alleen.