Paddepoel

Ooit stond het rollator-proof-winkelcentrum Paddepoel bekend om de hangouderen, nu is deze wijk het boegbeeld van vernieuwing. Naast de typische jaren-60-woningen, ontstaat er hypermoderne nieuwbouw. Er is veel ruimte voor groen, en veel aandacht voor zowel de oudste Stadjers als de allerjongsten. Al die veranderingen zijn soms best spannend. Door samen te pionieren met energieprojecten in Paddepoel zorgen de bewoners ervoor dat zij maximaal profiteren van alle vernieuwing. En dat zien ze straks terug in zowel een toekomstbestendige wijk als hun portemonnee.

Buurtwarmte Paddepoel

Paddepoel

We weten het inmiddels allemaal, de gaskraan moet dicht. In Paddepoel kijken we daarom met bewoners naar nieuwe manieren van warmtevoorziening. Zo hebben we een schone en collectieve manier van verwarmen ontdekt; een gezamenlijk warmtenet. Daar komt geen gas meer aan te pas. Het buurtwarmtenet komt in handen van de bewoners zelf. Er wordt dus geen winst gemaakt door commerciële derden. Dat betaalt zich uit in voordeel voor de bewoners.


Het initiatief

In Paddepoel kun je er niet omheen; bewoners die samen aan de slag zijn gegaan om de boel te verduurzamen. Er zijn verschillende initiatieven: Stichting Paddepoel Energiek helpt bij het voorzien van onafhankelijk energieadvies thuis. De werkgroep “Making City” zet zich in voor pioniersprojecten in de wijk, die als voorbeeld en onderzoeksonderwerp dienen. In het project “Buurtwarmte” kunnen bewoners zelf meedenken over een eigen warmtenet. Woon je in Paddepoel en wil je advies over wat jij thuis en met elkaar kunt doen? Neem dan gerust contact op, dan zorgen we ervoor dat je bij de juiste club terecht komt!

Wil jij ook op de hoogte blijven van alle activiteiten en je aansluiten bij het initiatief?

Een eigen buurtwarmtenet

In Paddepoel denken we samen na over een nieuwe manier van het verwarmen van onze woningen. Hoe zorgen we voor warm water en warme voeten, zonder aardgas te gebruiken? Samen met Paddepoel Energiek maakten we in 2019 al plannen voor een lokaal en duurzaam warmtenet in Paddepoel-Noord. Nu kijken we of we die plannen kunnen uitbreiden meer woningen in Paddepoel. Jij kunt meedenken over het ontwerp in het project ‘Buurtwarmte’. Dat betekent concreet dat je ons kunt laten weten waar op gelet moet worden in de wijk en wat jij belangrijk vindt als we het hebben over een duurzame warmtevoorziening. Zo maken we het warmtenet iets van ons allemaal!

Pionieren in duurzame demohuizen

In Paddepoel gebeurt het; drie bestaande woningen worden op zo’n manier verbouwd dat ze meer energie opwekken dan ze nodig hebben. We noemen dit “energie-positief”. Van de extra opgewekte energie kunnen andere gebouwen die moeilijk te verduurzamen zijn profiteren. Technisch erg interessant, en ook zeker voor de bewoners een ingrijpend proces. We volgen deze bewoners, om te zien hoe dat nou werkt, dat energie-positief maken. En dat vinden niet alleen Paddepoelers erg interessant, maar ook wetenschappers uit heel Europa. Onder het project “Making City kijken zij mee naar hoe er in Paddepoel wordt gepionierd. En wat er gebeurt in Paddepoel, dient als voorbeeld voor ten minste 6 andere Europese steden. Meer informatie, video’s en verhalen over de demohuizen-activiteiten in Paddepoel zijn te vinden op deze pagina.

Wijk-energiecoaches

Thuis verduurzamen, en even wat hulp nodig? Een wijk-energiecoach helpt jou! Deze helden gaan ook Paddepoel door om ervoor te zorgen dat iedereen persoonlijk advies krijgt over verduurzamen. Gratis! Tijdens een kort bezoek bij jou thuis adviseert de wijk-energiecoach jou over kleine energiemaatregelen die ervoor zorgen dat je energie (en dus ook geld) bespaart. Tijdens het bezoek kun je ook vragen stellen over bijvoorbeeld isolatie, je energierekening, en verwarming. Wil je de meer zware maatregelen treffen in je huis? Ook dan helpt jouw wijk-energiecoach jou op weg. Vraag nu een gesprek aan.

Deel dit project

Voor een groter succes kun je dit project delen op Twitter of
Facebook, laat zien dat je betrokken bent!

Meedenken, meebeslissen, meeprofiteren

De ambitie om de wijk te verduurzamen is vanzelfsprekend; we moeten van het gas af en optimaal verduurzamen. Wat betekent dat voor jou als bewoner? Inspraak van bewoners is ontzettend belangrijk; hoe wil jij dat jouw wijk energieneutraal wordt op een manier waar jij als bewoner ook blij van wordt? Hoe kun je hier als bewoner nog meer van profiteren? Om dit te organiseren is het belangrijk en leuk om je te verenigen met je buurtgenoten. Want, samen kun je veel meer dan alleen.

Veelgestelde vragen

Laat alle vragen zien

De activiteiten in Paddepoel worden mede mogelijk door Paddepoel Energiek, Cocreatie Paddepoel en Making City

ImageImageImage