Reitdiep

Met haar eigen prachtige haven én popfestival is het duidelijk dat woongeluk in de Reitdiepwijk in Groningen voorop staat. En daar hoort verduurzaming bij! De zeer goed georganiseerde buurt kent zelfs haar eigen duurzaamheidscommissie, als onderdeel van de wijkvereniging. Deze duurzaamheidscommissie heeft de ambitie om de Reitdiepwijk de duurzaamste wijk van Groningen te maken!

Buurtwarmte Paddepoel

Paddepoel

We weten het inmiddels allemaal, de gaskraan moet dicht. In Paddepoel kijken we daarom met bewoners naar nieuwe manieren van warmtevoorziening. Zo hebben we een schone en collectieve manier van verwarmen ontdekt; een gezamenlijk warmtenet. Daar komt geen gas meer aan te pas. Het buurtwarmtenet komt in handen van de bewoners zelf. Er wordt dus geen winst gemaakt door commerciële derden. Dat betaalt zich uit in voordeel voor de bewoners.


Het initiatief

Het is al weer jaren terug toen 4 powervrouwen het initiatief voor wijkverduurzaming startte. Inmiddels zijn de duurzaamheidshelden met een groter en gemêleerder gezelschap. Op dit moment trekken Thanh Punt, Chris Hartsema, Raymond Dagelet, Menno Kloosterman en Klaas Galama de DuZa Reitdiep van één van Gronings nieuwste wijken. Uitdagingen en vooral mogelijkheden genoeg waar alle Reitdiepers van kunnen profiteren. En daar maakt deze actieve groep zich hard voor! Over de vele initiatieven van de Groningse voorbeeldwijk lees je meer op de wijkwebsite.

Duurzaamheids-spreekuur

Meer weten over de mogelijkheden voor verduurzaming bij jou thuis? Behoefte aan informatie die onafhankelijk is? Elke woensdagavond om 19.00u is de duurzaamheidscommissie aanwezig in het wijkgebouw (Joeswerd 22). Je kunt ze ook mailen via duurzaamreitdiep@gmail.com. De commissieleden doen hun uiterste best jou zo goed mogelijk te helpen. Je kan bij ze terecht met al je vragen, input en ideeën rondom verduurzaming van je huis, buurt en wijk.

Overstappen op een warmtepomp

In Reitdiep is een hele reeks woningen de komende jaren toe aan een nieuwe CV-ketel. Een mooi moment, zo dacht ook de DuZa-commissie, om je wijkgenoten op weg te helpen met kennis en kunde over duurzame warmte. Bijvoorbeeld middels een warmtepomp. In februari organiseerde de commissie, samen met GP, een drukbezochte buurtavond over duurzame warmtevoorziening. 

Autodelen

Eén van de concrete acties in Reitdiep is de deelauto van Thanh. Via Snappcar wordt de auto beschikbaar gesteld aan bewoners van de wijk.

Deel dit project

Voor een groter succes kun je dit project delen op Twitter of
Facebook, laat zien dat je betrokken bent!

Meedenken, meebeslissen, meeprofiteren

De ambitie om de wijk te verduurzamen is vanzelfsprekend; we moeten van het gas af en optimaal verduurzamen. Wat betekent dat voor jou als bewoner? Inspraak van bewoners is ontzettend belangrijk; hoe wil jij dat jouw wijk energieneutraal wordt op een manier waar jij als bewoner ook blij van wordt? Hoe profiteer je hier als bewoner nog meer van? Om dit te organiseren is het belangrijk en leuk om je te verenigen met je buurtgenoten. Want, samen kun je veel meer dan alleen. Meld je daarom direct aan bij jouw wijkinitiatief! Is deze er nog niet? Mail ons dan, dan gaan we ermee aan de slag.