Image

Reitdiep

Met haar eigen prachtige haven én popfestival is het duidelijk dat woongeluk in de Reitdiepwijk in Groningen voorop staat. En daar hoort verduurzaming bij! De zeer goed georganiseerde buurt kent natuurlijk ook  haar eigen duurzaamheidscommissie! De duurzaamheidscommissie is  onderdeel van de wijkvereniging en heeft de ambitie om de Reitdiepwijk de duurzaamste wijk van Groningen te maken!

Lees de duurzaamheidskrant van 11/2020

Het initiatief

Het is alweer jaren geleden dat 4 powervrouwen het initiatief voor wijkverduurzaming startten. Inmiddels zijn de duurzaamheidshelden met een groter en meer gemêleerd gezelschap. Thanh, Chris, Raymond, Menno en Klaas trekken de kar van de huidige commissie: DuZa Reitdiep. Uitdagingen en vooral mogelijkheden genoeg waar alle Reitdiepers van mee kunnen profiteren, en daar maakt deze actieve groep zich hard voor! Lees meer over hun initiatieven en acties in de door hen speciaal gemaakt Duurzaamheidskrant.

Inloopspreekuur

Meer weten over  verduurzaming bij jou thuis? Behoefte aan informatie die gratis én onafhankelijk is? Of wil je gewoon even kennismaken met DuZa Reitdiep? Elke woensdagavond van  19.30 tot 21:30 uur  zit Thanh voor je klaar in het wijklokaal (Joeswerd 22).De commissieleden doen hun uiterste best jou zo goed mogelijk te helpen. Je kan bij hen terecht met al je vragen, input en ideeën rondom verduurzaming van je huis, buurt en wijk. Duza Reitdiep is ook per mail te bereiken: duurzaamreitdiep@gmail.com.

All electric

Er is door gemeente Groningen en Duza Reitdiep onderzoek gedaan naar oplossingen om de wijk aardgasvrij te maken, hieruit is een wijk energievisie ontstaan. Het scenario wat voor Reitdiep het meest voor de hand ligt is all-electric, waarbij woningen volledig worden verwarmd door middel van elektriciteit. Met die wetenschap zijn bewoners zelf aan de slag gegaan om hun wijk te richten en daar komt van alles uit, bijvoorbeeld de warmtepomp acties en ook het onderzoek naar collectieve waterwarmte.

Overstappen op een warmtepomp

In Reitdiep is een hele reeks woningen de komende jaren toe aan een nieuwe CV-ketel. Een mooi moment, zo dacht ook de DuZa-commissie, om je wijkgenoten op weg te helpen met onafhankelijk advies, en professionele kennis en kunde over duurzame warmte thuis. Bijvoorbeeld middels een informatiesessie en inkoopactie voor warmtepompen. Een succesvolle informatieve buurtbijeenkomst en uitgebreid onderzoek volgde.. Lees er meer over in de krant!

Op weg naar een eigen warmtenet

Een groep bewoners van de noordelijke eilanden onderzoekt samen met de gemeente én Grunneger Power een collectieve oplossing om de woningen op de eilanden duurzaam te gaan verwarmen. In het voorstel wat er ligt wordt gebruik gemaakt van het oppervlaktewater rondom de woningen. 

Wil je meer weten over dit project of aansluiten? Neem dan contact op met Jan Mulder, één van de initiatiefnemers, via jan@oude-riet-groningen.nl. Of lees het onderzoeksrapport van IF Technology.

Wil jij ook op de hoogte blijven van alle activiteiten en je aansluiten bij het initiatief?

Deel dit project

Voor een groter succes kun je dit project delen op Twitter of
Facebook, laat zien dat je betrokken bent!

Meedenken, meebeslissen, meeprofiteren

De ambitie om de wijk te verduurzamen is vanzelfsprekend; we moeten van het gas af en optimaal verduurzamen. Wat betekent dat voor jou als bewoner? Inspraak van bewoners is ontzettend belangrijk; hoe wil jij dat jouw wijk energieneutraal wordt op een manier waar jij als bewoner ook blij van wordt? Hoe profiteer je hier als bewoner nog meer van? Om dit te organiseren is het belangrijk en leuk om je te verenigen met je buurtgenoten. Want, samen kun je veel meer dan alleen. Meld je daarom direct aan bij jouw wijkinitiatief! Is deze er nog niet? Mail ons dan, dan gaan we ermee aan de slag.


De begeleiding van de Reitdiep is mede mogelijk door Energieloket Groningen

ImageImage