Image

Zeeheldenbuurt

Vlakbij het Groningse Hoofdstation, de Westerhaven en het Stadspark is de Zeeheldenbuurt te vinden. De buurt is deels voor de oorlog gebouwd, deels erna in fraaie en kenmerkende architectuur, onder andere van stadsarchitect Bouma. Prachtige huizen met grote tuin, en zo’n 70% van de bewoners is tussen 18 en 27 jaar. En.. iedereen voelt zich er thuis! Dit is, volgens de actieve bewoners, te danken aan de buurtbewoners die zich actief inzetten voor hun buurt. En ook op duurzaamheidsvlak kunnen ze er wat van.


Het initiatief

Als een van de eerste in het noorden van Nederland gingen de helden uit de Zeeheldenbuurt aan de slag met gezamenlijke zonnedaken. Het leverde een groot postcoderoos project op waarbij de daken van Alfa-College vol panelen zijn gelegd. Voor én door de buurt!

Inmiddels is de energiewerkgroep ZEEkracht uit de Zeeheldenbuurt uitgebreid. Met werkgroepleden Peter, Norbert, Sarah, Kees, Maartje, Renate, Tim en Robyn is er gestart met allerlei acties; een buurtonderzoek, energiebesparing en het opdoen van meer kennis om de wijk toekomstbestendig te maken. Deze lieden staan te popelen om tal van acties en activiteiten te organiseren. 

Verduurzamen met je VvE

Als je in de Zeeheldenbuurt woont, en lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VvE), is de VvE Energiecoach iets voor jou! Onze Energiecoach helpt bij het opstellen van een plan voor het verduurzamen van jullie VvE; goed onderbouwd en stap voor stap. Zo zorgen jullie ervoor dat je goed bent voorbereid op een aardgasvrije toekomst.

Wil jij ook op de hoogte blijven van alle activiteiten en je aansluiten bij het initiatief?

Postcoderoos

Samen met Carola en 46 anders wijkbewoners, zijn er 570 zonnepanelen geplaatst op het dak van het Alfa-college in de Zeeheldenbuurt. Sinds het najaar van 2016 produceren deze zonnepanelen lokale, groene stroom. De wijkbewoners die zonnepanelen hebben op het dak, ontvangen via hun energierekening een vergoeding voor de door hun opgewekte stroom. Alle zonnepanelen zijn op dit moment in gebruik door de buurt. Meer weten?

Energiecoaches in de Zeeheldenbuurt

Thuis verduurzamen? Een zogeheten “wijk-energiecoach” helpt jou, ook in de Zeeheldenbuurt! Deze helden gaan Groningen door om ervoor te zorgen dat iedereen persoonlijk advies krijgt over verduurzamen. Gratis! Tijdens een kort bezoek bij jou thuis adviseert de wijk-energiecoach jou over kleine energiemaatregelen die ervoor zorgen dat je energie (en dus ook geld) bespaart. Tijdens het bezoek kun je ook vragen stellen over bijvoorbeeld isolatie, je energierekening, en verwarming. Wil je de meer zware maatregelen treffen in je huis? Ook dan helpt jouw wijk-energiecoach jou op weg. Meer informatie vind je hier.

Deel dit project

Voor een groter succes kun je dit project delen op Twitter of
Facebook, laat zien dat je betrokken bent!

Meedenken, meebeslissen, meeprofiteren

De ambitie om je dorp, straat of wijk te verduurzamen is vanzelfsprekend; we gaan van het gas af en optimaal verduurzamen. Wat betekent dat voor jou als bewoner? Inspraak van bewoners in is ontzettend belangrijk; hoe wil jij dat jouw wijk energieneutraal wordt op een manier waar jij als bewoner ook blij van wordt? Hoe profiteer je hier als bewoner nog meer van? Om dit te organiseren is het belangrijk en leuk om je te verenigen met je buurt,- straat-, of dorpsgenoten. De begeleiding < hierin doet Grunneger Power. Want, samen kun je veel meer dan alleen. Omdat Grunneger Power een burgerbeweging is, weet je dat je begeleiding hebt die onafhankelijk is, en altijd staat voor jou. Er zijn dus nooit commerciële of politieke belangen in onze samenwerking. Meld je direct aan bij jouw wijk-initiatief, als je ook wilt profiteren van de verduurzamingsacties in jouw wijk! Is er nog geen wijk-initiatief? Mail ons dan, dan gaan we er samen -en op jouw tempo-mee aan de slag.


De begeleiding van de Zeeheldenbuurt is mede mogelijk door Energieloket Groningen

ImageImage