Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Stadssafari Groningen geeft Energie!

8 december 2017 | 10:00 - 17:00

Op vrijdag 8 december organiseren Platform31, gemeente Groningen, Platform Gras en woningcorporaties Nijestee en Lefier een stadssafari en verdiepende themasessies in Paddepoel en Zernike. En wij zijn daar bij! De bijeenkomst staat in het teken van de energietransitie in Groningen. Groningen is een pionier op het gebied van energietransitie. Meer dan twintig partijen – waaronder Grunneger Power – hebben de intentie om Groningen in 2035 energieneutraal te laten zijn. Alle energie die in Groningse gebouwen, in het verkeer en vervoer wordt gebruikt is dan duurzaam opgewekt. Een ambitie die niet zonder slag of stoot te realiseren is maar anno 2017 wel al concrete en zichtbare resultaten oplevert.

Inspirerende voorbeelden
Een van de Groningse wijken die vooruitloopt in duurzaamheid is Paddepoel. In deze wijk is een start gemaakt met het aanleggen van een warmtenet waarbij de komende jaren veel woongebouwen voorzien worden van duurzame warmte door WarmteStad. Aandeelhouders zijn de gemeente en het lokale waterbedrijf. Voor Paddepoel is tevens een Energie-omgevingsplan opgesteld en er is een succesvol nul-op-de-meter-renovatieconcept toegepast. De Groningse Energie Service Compagnie (Gresco) richt zich op het energieneutraal maken van de circa 250 gemeentelijke gebouwen, waaronder het zwembad in Paddepoel. Paddepoel Energiek, onze zustercoöperatie is gericht op verduurzaming van de wijk. Daarnaast is er BuildInG, het proefhuis voor aardbevingsbestendig en levensloopbestendig wonen. En wat te denken van de Energy Academy Europe vlakbij Paddepoel, dat dit jaar een prijs heeft gewonnen voor meest duurzame gebouw in Europa. En duurzaamheidsprojecten als Groningen Woont Slim en Grunneger Power?

Grunneger Power als gesprekspartner
Wij zijn tijdens de safari (van 11:00-13:00 uur) een gesprekspartner. In de safari worden de meest bijzondere projecten op het gebied van energietransitie in Paddepoel getoond: de ‘pareltjes’ waarmee Groningen laat zien dat zij een pionier is op dit thema. Wij vertellen wat wij samen met ons zusje Paddepoel Energiek doen in de wijk. Wat zijn successen en welke lessen kunnen worden getrokken?  Tijdens de Stadsafari krijg je een kijkje in de keuken van Groningse projecten in energietransitie in de wijk Paddepoel. Je bezoekt met een plattegrond op eigen gelegenheid diverse projecten in de wijk, die worden toegelicht door gebiedsprofessionals en private initiatiefnemers.

Het programma:
9:45 uur Inloop
10.15 uur Welkom door Alfred Kazemier (Directeur Ruimtelijk Beleid & Ontwerp, Stadsontwikkeling, Gemeente Groningen) en Henk Jan Bierling (Programmamanager Wonen bij Platform31)
10.25 uur Introductie op energietransitie in Groningen, door Wouter van Bolhuis en Martin Klooster
10.45 uur Start themasessies onder leiding van Platform31:
Sessie 1: Haalbaarheid ambities
Sessie 2: Energie-omgevingsplan
Sessie 3: Verduurzaming particulier bezit

Stadssafari
11.00 uur Safari: Excursie langs concrete duurzaamheidsprojecten in Paddepoel en Zernike e.o., in gesprek met direct betrokkenen, zoals bewoners, ondernemers, projectleiders.
Deelnemers themasessies doen inspiratie op, maken kennis met elkaar en ‘laden op’ voor themasessie
13.00 uur Einde Safari

13.00 uur Lunch

Themasessies
13.30 uur Themasessies: discussie + toewerken naar advies
15.00 uur Einde Themasessies
15.15 uur Overhandiging inspirerend advies, reflectie + discussie met publiek

16.00 uur Borrel
17.00 uur Einde


Deel dit evenement

Gegevens

Datum:
8 december 2017
Tijd:
10:00 - 17:00
Website:
http://www.platform31.nl/bijeenkomsten/stadsafari-groningen-geeft-energie

Locatie

Plutozaal
Plutozaal, Plutolaan 329, 9742 KG Groningen + Google Maps