Als VvE van het aardgas af: last of kans?

27 augustus 2021

Woon je in een appartement waar je eigenaar van bent? Dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Samen met alle andere mede-eigenaren ben je verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw. Dat betekent dat je samen aan de slag gaat om het gebouw te verduurzamen. Dat lijkt een lastige klus waar weinig mensen zin in hebben. VvE-energiecoach Richard legt uit waarom je als bewoner van een VvE juist een streep voor hebt als je wilt gaan verduurzamen. Op 28 september licht hij dit toe tijdens een speciale informatieavond voor VvE’s in Groningen.

 

Niet leuk, moeilijk en tijdrovend


Met zijn jarenlange ervaring ervaart VvE-energiecoach Richard Hesling dat bewoners van VvE’s veel te weinig gebruik maken van de kansen die er liggen voor verduurzaming. Dat komt volgens Hesling in eerste instantie omdat er veel misvattingen zijn. “Ik hoor vaak dat bewoners denken dat het niet leuk, moeilijk of tijdrovend is om in hun VvE aan de slag te gaan. Als we eenmaal bezig zijn zien mensen hoe soepel het gaat en hoe gezellig het is, en uiteindelijk ook hoeveel financieel voordeel verduurzaming jouw VvE kan opleveren. Verduurzamen in je VvE is geen last maar een kans!”. Omdat een VvE een organisatiestructuur kent, kunnen er snel gezamenlijke besluiten worden genomen. Die kunnen gaan over investeringen, en ook over samen voordeliger uit zijn. Toch is ondersteuning vaak erg welkom, weet Richard: “Het is logischerwijs lastig om als bewoner op de hoogte te zijn van alle wet- en regelgeving voor verduurzaming, en de financiële mogelijkheden die er zijn. Een VvE-energiecoach is op de hoogte, werkt intensief samen met het VvE bestuur, en helpt jou als bewoner het proces op jouw manier te doorlopen”. 

Een speciale aanpak

Vaak begint één van je buren over zonnepanelen, of is jullie gezamenlijke ketel aan vervanging toe. Dat zijn momenten waarop de eerste stap kan worden gezet om de totale verduurzaming van je VvE eens goed aan te pakken. Zowel in de gemeenschappelijke ruimtes als achter de voordeur. Zo is er subsidie, gunstige leningen, collectieve inkoopacties, leuke activiteiten en onafhankelijke begeleiding beschikbaar. Al die kansen benutten hoeft niet veel tijd te kosten: Grunneger Power heeft hiervoor een speciaal ontwikkelde VvE-aanpak. De VvE-aanpak helpt zowel bestuur als bewoners stapsgewijs met het maken van een duidelijk en afgestemd plan. Dit plan zorgt ervoor dat je als bewoner van het aardgas af kunt. Uniek in dit proces is dat álle bewoners worden meegenomen. Ook uniek is dat de begeleiding nóóit een commercieel belang kent. De VvE-energiecoach heeft één belang en dat ben jij. En met een VvE-energiecoach als Richard aan je zij is dat proces nog leuk ook.

Een helder stappenplan

Het verduurzamen van je VvE begint met het maken van een plan. Dit noemen wij een Groen MeerJarenOnderhoudsPlan (een Groen MJOP). Dit Groen MJOP maakt de VvE-energiecoach samen met een eventuele pandbeheerder en jullie als bewoners, en wordt toegelicht op informatieavonden en vastgelegd op de ALV. Om tot een stappenplan te komen kun je als bewoner kiezen uit verschillende ambities op het gebied van verduurzaming. Wil je liever alleen doen wat strikt noodzakelijk is? Of toch eens kijken naar de opties om bijvoorbeeld energieneutraal te wonen? Als je wilt neemt de VvE-energiecoach je (digitaal) mee naar vergelijkbare VvE’s in jouw wijk, waar je inspiratie uit kunt halen. Ook wordt uiteraard een helder beeld gegeven van de kosten en baten, en de te maken keuzes. Het uiteindelijke plan zorgt ervoor dat alle bewoners weten én meebeslissen waar ze de komende jaren aan toe zijn binnen de VvE als het gaat om verduurzamen. 

De tijd is nu.

Bewoners van de wijken Paddepoel, Vinkhuizen en Selwerd hebben straks de kans om warmte te gebruiken als duurzaam alternatief voor aardgas. Voor VvE’s in deze wijken is het extra belangrijk om nu aan te kloppen voor begeleiding, zodat de overgang van aardgas naar warmte soepel en duidelijk verloopt. Verandering is niet voor iedereen makkelijk, zowel mentaal als financieel. Daarom is het belangrijk om verduurzaming in kleine stappen door te voeren. Op tijd starten met het maken én uitvoeren van een haalbaar plan is daarom essentieel. En volgens Richard is die tijd nu. “Nu stappen zetten zorgt ervoor dat je met je VvE zo geruisloos mogelijk aardgasvrij kunt worden.” 

Meer weten over de mogelijkheden? Op 28 september organiseert GP een bijeenkomst voor VvE’s in Vinkhuizen, Paddepoel en Selwerd. Door lid te worden van Grunneger Power word je op de hoogte gehouden. Woon je in een andere wijk of heb je liever persoonlijk contact? Je kunt altijd even bellen voor een vrijblijvende afspraak met Richard. 

Benieuwd hoe het is als Richard je komt helpen verduurzamen in jouw VvE? Ervaringsverhalen vanuit VvE’s lees je hier en hier.