24 October 2019

Zes super praktische bespaartips van jouw GP’ers

Bij Grunneger Power zitten heel veel knappe koppen die voor en mét jou – onze GP’ers – elke dag hard werken aan een duurzaam en eerlijk Groningen. Regie over eigen energie, dat is het doel. Maar hoe dan? Met deze handige én makkelijke tips ben je deze winter niet alleen zuinig op je portemonnee, maar ook op het milieu. Als dat geen regie is!


Een warm thuis voor het gezin

Voor de nieuwste foefjes op bespaargebied moet je bij zelfbenoemd Zonnige-Doener Marieke zijn. Ze is met haar gezin altijd bezig om zo zuinig mogelijk te leven. Een warm thuis is fijn, maar laat die warmte niet weglekken! Zonder de hele boel te isoleren kan je met deze handige tips een hoop op je stookkosten besparen:


  1. De Deurspin – Niet elke kamer in je huis is waarschijnlijk even warm. In de gang heb je de radiator vást niet zo ver open staan als in de woonkamer. Maar laten je kids die deur steeds open staan? Dan probeert de verwarming uit de woonkamer de koude(re) lucht uit de gang ook mee te verwarmen. Zonde! Met een deurspin (maar een paar euro bij de bouwmarkt) trekt de deur zichzelf achter je dicht. Super makkelijk, zo houd je de woonkamer lekker warm.
  2. Isolerende Gordijnen – Heb je veel ramen in je huis? Hoe goed ze ook geïsoleerd zijn, hier lekt altijd warmte weg. Op koude winteravonden kan het dan een wereld van verschil maken om isolerende gordijnen op te hangen. Die kan je gewoon krijgen bij Kwantum of Leen Bakker en zorgen dat jij er warmpjes bij zit.

Kleine stapjes, groot effect

Je eerste eigen huis. Dat is de kans om een hoop groene keuzes te maken. Van isolatie tot energiecontract. Nu woont Joep met zijn vriendin in een prachtig opgeknapte woning met half de stookkosten en dubbel het woonplezier. Zonder verbouwing toch duurzaam bezig zijn in huis? Twee super praktische tips van Joep.  


 

  1. Thermostaat slim instellen – Stel je (oude) thermostaat slim in. Vraag jezelf af: wanneer heb je nou echt warmte nodig? Maak gebruik van omdenken: Joep heeft zijn thermostaat ingesteld dat deze om 12:00, 17:00, 21:00 en 00:00 uur weer naar de ‘basistemperatuur’ gaat, zodat als hij hem nooit vergeet uit te zetten. Als hij dan toch thuis is, zet hij handmatig de thermostaat weer omhoog.
  2. Groen wassen – Zelfs zonder dikke portemonnee kan je prima kiezen voor biologisch en duurzame producten. Denk dan vooral aan dingen waar je langer mee doet, zoals wasmiddel. Zo kan je bijvoorbeeld óók met een ecologisch wasmiddel op lagere temperatuur wassen. Dat is een dubbele duurzame keuze, en gewoon hetzelfde resultaat.

Net zo comfortabel, maar dan beter

Richard is energiecoach bij Grunneger Power en dan ook de expert in energiebesparing. Daarnaast ook levensgenieter: het leven is immers een feestje, maar je moet de slingers wel zelf ophangen. Een comfortabel huis is belangrijk voor Richard, en een duurzame levensstijl betekent zeker niet dat je daar op in hoeft te leveren. 


 

  1. Tochtstrips – Naast slingers kan je natuurlijk ook tochtstrips ophangen, dan houd je het lekker warm binnen. Een weinig sexy onderwerp, maar o-zo-effectief! Voor een paar euro en een half uurtje van je tijd kan je al die tochtkieren in je huis dichtplakken. Niet alleen bij buitendeuren en ramen, maar ook tussendeuren en het luik naar de zolder zijn zeer geschikte kandidaten. Plakken, plakken, plakken!
  2. CV-ketel – zet je temperatuur van je CV-ketel (dus niet op de thermostaat) een paar graden lager. Die staat namelijk standaard op 80 graden of hoger, terwijl 65 graden hoog genoeg is. Het verschil merk je amper, tot je de gasrekening ontvangt. Kan jij weer een paar mooie uitjes van plannen!

Iedere maand duurzaam nieuws en handige tips ontvangen? Daar hoef je alleen maar even (gratis) lid voor te worden! Lees meer over het lidmaatschap.


Share this Post