Beste café van de provincie gaat verduurzamen

21 juni 2019

Ruim dertig jaar geleden openden muziekcafé De Toeter voor het eerst haar deuren. Sinds 14 jaar wordt het café gerund door ondernemers Maik van Heerd en Arianne Vreeburg-van Heerd. Inmiddels is De Toeter geen muziekcafé meer, maar als je de vele onderscheidingen en prijzen volgt wel dé plek voor een speciaalbiertje of goede whisky. Én een café met een voorlopers blik op verduurzaming. Ze geven concrete handen en voeten aan hun verduurzamingsambities met hun deelname aan Groningen Vergroent. Daarnaast geven ze veel aandacht aan de duurzaamheidsuitdagingen met pioniersprojecten als bijvoorbeeld de eerste waterstofboot van Noord Nederland. Waar komt die groene-ondernemingsdrang vandaan?

Als je in de Stad woont en graag een borreltje drinkt dan ken je Café de Toeter. Het gezellige bruine café aan de Turfsingel is dé plek voor een spannende pubquiz, lekker uit eten of simpelweg een avondje doorzakken. Maik van Heerd en Arianne Vreeburg- van Heerd runnen het - volgens de door Misset Café Top 100 uitgeroepen - beste café van de provincie. Maar dat is niet alles wat ze doen. Want Maik en Arianne breidden over de jaren uit met onder anderen een evenementenbureau, een grote- en kleine bootvloot en een microbrouwerij. Én ze investeren in een groene toekomst.

Maik vertelt: “We hebben een aantal huurbootjes, waarvan inmiddels meer dan de helft is omgebouwd tot elektrisch bootje. Met de stroom van onze zonnepanelen kan je in principe oneindig uitstootvrij doorvaren. En we hebben voor de deur de eerste waterstofboot van Noord-Nederland liggen, die gebruiken we voor rondvaarten met groepen”. Mike vind dit soort pionierprojecten het mooist om te doen. “Ondernemen is per definitie toekomstgericht. Het is alleen maar logisch om vooruit te kijken naar wat er de komende jaren gaat veranderen. Om je als bedrijf te onderscheiden van de rest, maar ook voor jezelf en je kinderen.”

Energie bespaaradvies
Vergroenen doen Maik en Arianne proactief met hun deelname aan Groningen Vergroent. “We willen ons bewuster worden van ons energiegebruik. We doen al kleine dingen hier en daar om energie te besparen, maar eigenlijk willen we juist kijken naar wat de energieslurpers zijn in het café, en of we die niet efficiënter kunnen gebruiken. Waarom zou je bijvoorbeeld ongeopende dranken nachts ook koel moeten houden. Misschien scheelt het wel een hoop energie als die koeling rond sluitingstijd uitgeschakeld wordt en deze een paar uurtjes voor openingstijd pas weer aan gaat.”

Met de online monitoringstool krijgen de deelnemers aan het Groningen Vergroent traject online inzicht in het elektriciteitsgebruik van hun onderneming. Door de pieken af te vlakken en het basisverbruik gericht te verminderen kan je rechtstreeks zien wat je dat oplevert. Energiecoach Richard helpt in het uitlezen en met een maatwerkadvies over hoe je kan besparen. Richard denkt dat er veel te besparen valt door het slim gebruiken van de huidige apparatuur. “Door bewustwording van wat de energieslurpers zijn kan er zomaar 5% tot 8% bespaard worden. Bijvoorbeeld door de kachel een graadje lager te draaien of apparaten wat eerder uit te zetten”. “Energieneutraal in zo’n oud pand als de onze kan bijna niet”, vertelt Arianne. “Het pand is moeilijk te isoleren en ruimte om eigen energie op te wekken is er amper in de binnenstad. Maar hoe de energietransitie er ook uit gaat zien in de binnenstad, we zullen in ieder geval wel het elektriciteits- en gasverbruik moeten minimaliseren.”.

Ben je ondernemer in Groningen en wil je ook gericht aan de slag met verduurzamen? Lees hier meer over Groningen Vergroent op deze pagina. Groningen Vergroent is een samenwerking tussen Grunneger Power, Gemeente Groningen en de Groninger City Club.