23 October 2019

Bewoners aan de slag in de ‘Sunny Selwerd Werkplaats’ 

Hoe maak je je wijk gezelliger, groener en socialer? Wie weet dat beter dan de bewoners zelf! Een aantal van hen weet hier álles van – door hun beroep of vanuit ervaring. In het kader van de ‘Sunny Selwerd Werkplaats’, gingen dertig Selwerders aan de slag met een nieuwe inrichting van de Mispellaan, op donderdag 3 oktober. Een week later, op woensdag 9 oktober waren bewoners van de deelwijk Selwerd-Zuid aan de beurt!

Met een enorme plattegrond van Selwerd op tafels, plakpapiertjes en kaarten, gaan we met bewoners in gesprek. Oók over energie. Waar denk je als bewoner aan, als het gaat over een aardgasvrije wijk? Welke collectieve oplossingen en individuele maatregelen zijn er nodig? Selwerd is één van de aangewezen wijken die versneld van het gasnet zal worden afgesloten. Daarom is het belangrijk om als bewoners, samen met de Gemeente te kijken hoe je je daarop kunt voorbereiden!

Aanwezige Selwerders zijn het er unaniem over eens: er is behoefte aan laagdrempelige en goedkope maatregelen om gas te besparen, en het checken van warmtelekken met een warmtecamera. Een energiecoach of een energieconciërge, die gratis of goedkope tips kan geven om direct gas (en dus geld!) te besparen, is van harte welkom. En ook gezamenlijke inkoopacties, zoals het samen inkopen van zonnepanelen, isolatie of inductiekookplaten blijken gewild. Immers: samen kunnen we meer dan alleen, en dat levert ook nog eens financieel voordeel op! 

Daarnaast willen zij ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een buurtwarmtenet. Enkele grote appartementencomplexen en flats van woningcorporaties worden aangesloten op het warmtenet van WarmteStad. Maar wat als je hier (voorlopig) geen gebruik van kunt maken? Dan kun je het initiatief in eigen hand nemen! Samen met bewoners die dit willen, gaan we bekijken wat de aanvullende mogelijkheden zijn voor een warmtenet in de buurt.

Over de Werkplaats van Sunny Selwerd
In de Sunny Selwerd Werkplaats wisselen bewoners en professionals ideeën uit voor de inrichting van een stuk van de wijk, een straat of pleintje. De werkplaats omvat acht verschillende thema’s. Grunneger Power is betrokken, om bewoners in Selwerd te mobiliseren en te organiseren rondom het thema ‘energie’. Zo kunnen bewoners en de Gemeente samen een energieplan maken voor de wijk. 

Woon je in Selwerd en wil je graag, samen met andere bewoners, nadenken over een energieplan voor de wijk? Dan kun je contact opnemen met Sunny Selwerd, via anne@sunnyselwerd.nl.


Share this Post