8 March 2019

Bewonerscoöperatie de Groenste Buurt doet haar naam eer aan

In de Noorderplantsoenbuurt gaan ze als een speer! Sinds 2014 zijn de bewoners verenigd in coöperatie de Groenste Buurt. Zij werken aan een duurzame toekomst voor de prachtige buurt aan de noordwestkant van het stadsgroen. Op vrijdag 28 februari organiseerde zij de halfjaarlijkse thema-avond voor buurtbewoners, met praktische informatie over energie besparen, opwekken en gebruiken. Harry van Ommen, voorzitter van de Groenste Buurt, vertelt dat er sinds de oprichting in 2014 al 7% minder gas en 9% minder stroom wordt verbruikt. Een prachtig resultaat! En nu dóór: hoe kunnen bewoners meer regie krijgen over het eigen energieverbruik, en zo nóg zelfvoorzienender worden als buurt?
Op de drukbezochte thema avond zaten zo’n 50 buurtbewoners in de grote zaal van Cursuscentrum De Poort. De avond, georganiseerd door buurtcoöperatie Groenste Buurt, was vooral bedoeld om handen en voeten te geven aan de duurzame ambitie van de buurt. In drie stappen werden de mogelijkheden besproken: opwekken, besparen en gebruiken. De eerste presentatie nam de bewoners mee door hoe zonnepanelen werken en wat er allemaal te kiezen is. Een presentatie over het isoleren van (de constructie van) je woning volgde als tweede. ‘Beginnen met isoleren is heel logisch”, zo vertelde de isolatie expert, ‘want alles wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken’. Grunneger Power collega Marieke betrad als derde de vloer en vertelde de buurtbewoners over het burgerinitiatief #050inductie. Want hoe werkt dat nou eigenlijk, koken op inductie?
Hierna ging Marieke verder in op het gebruiken van lokale, groene stroom. Want, wist je dat koken op grijze stroom nog vervuilender is dan op aardgas? Als je als bewoner van de Noorderplantsoenbuurt lokale, groene stroom afneemt bij Grunneger Power, via Energie VanOns, dan neem je groene stroom af, die in Groningen wordt opgewekt. En nog mooier: daarmee steun je direct de Groenste Buurt. Want voor elk energiecontract in de Noorderplantsoenbuurt ontvangt de Groenste Buurt 40 euro. Dat investeert zij weer hyperlokaal in de verduurzaming van de buurt. Bijvoorbeeld door het organiseren van thema avonden over energie, door bewoners van gratis advies te voorzien en door projecten te ontwikkelen, zoals een gezamenlijk zonnedak voor de buurt, mogelijk op het Noorderstation. Zo verdwijnt de winst van jouw energierekening niet in de zakken van een groot energiebedrijf en haar aandeelhouders, maar wordt het direct in de Noorderplantsoenbuurt geïnvesteerd. Aanwezige buurtbewoners reageerden enthousiast. Een energieklant in de zaal riep anderen op ook over te stappen: “Het was echt zo gepiept hoor! Gewoon doen”.
De Noorderplantsoenbuurt was een van de eerste Groningse buurten die uitsprak collectief te willen vergroenen. Al in 2013 verenigden de Noorderplantsoeners zich om samen aan de slag te gaan met verduurzaming. Dat leidde tot een heuse bewonerscoöperatie, genaamd de Groenste Buurt. Vanaf oprichting werken zij al samen met Grunneger Power en vanaf 2017 is dat formeel: de Groenste Buurt en Grunneger Power zijn zustercoöperaties. Het doel? In 2024 tweeduizend woningen energieneutraal. Aan het realiseren van dit prachtige doel blijft de Groenste Buurt de komende jaren samenwerken met Groningen Woont Slim en Grunneger Power.
Woon jij in de Noorderplantsoenbuurt (postcode 9717)? En wil jij ook groene, lokale energie in huis en daarmee direct investeren in je eigen buurt? Stap dan over naar Grunneger Power | Energie VanOns! Dat kan heel makkelijk via onze website, of door langs te lopen bij onze winkel aan de Oude Boteringestraat 68.


Share this Post