BLOG: Jack heeft zonnepanelen in de Alfa Postcoderoos

30 april 2019

Meer dan 70 Groningers deden mee met de niet één, maar zelfs twee rondes van de Alfa Postcoderoos (nu al 570 zonnepanelen!), die beiden in rap tempo waren uitverkocht. Mede hierdoor vind ik het leerzaam om met een bewoner te praten die niet alleen betrokken is in de buurt, maar ook heeft meegedacht met Grunneger Power, die de Alfa Postcoderoos hielp realiseren. Zelf heeft Jack – vanwege een ongeschikt eigen dak – ook zonnepanelen op het Alfa-college liggen. “Alleen lijstjes afvinken is niet voldoende. Er moet intrinsiek wat veranderen”.

Bouwen met hergebruikt materiaal
Bij Jack van der Palen begon de interesse in duurzaamheid in zijn werkveld, namelijk in de bouw. Via een opdrachtgever die fan was van cradle to cradle (een duurzame manier van bouwen, waarbij grondstoffen volledig worden hergebruikt, red.) begon Jack in zijn werk na te denken over duurzaamheid. “Er ging een knop om en alles kwam bij elkaar.” Hij wijst naar een prachtige maquette die op de grond staat, gebaseerd op het idee van een circulaire economie. De maquette is gemaakt van lokale materialen met een constructie van bio-waste. “Toch weer een project van 6 man om te kijken of de visie erachter – namelijk het bouwen met hergebruikt materiaal – gerealiseerd kan worden.” En ja, dat kon zeker. “Die materialen doen namelijk totaal niet onder voor traditionele bouwmaterialen”, vertelt Jack. “En door de huidige tijd van big data is er ook veel makkelijker aan te komen.” Ook van een nieuw kantoorgebouw dat hij aan het bouwen is, ben ik zelf behoorlijk onder de indruk. Het hele dak ligt vol zonnepanelen, waardoor het zijn eigen energie opwekt. Maar het kan nog knapper. Er is geen verwarming in het gebouw. Het pand is zo goed geïsoleerd dat het geen verwarming nodig heeft. Een compleet zelfvoorzienend kantoorgebouw.

Waarde creëren voor de gemeenschap
Hoe het kan dat wij nog steeds niet altijd de ernst van klimaatverandering inzien? Zonder na te denken somt Jack een aantal duidelijk gevolgen van de opwarming van de aarde op. “Je ziet toch dat het weer anders wordt? Je ziet toch hevigere regenval met falende riolen als gevolg?” Volgens Jack zijn we over het algemeen teveel op onszelf gericht. “Niet alleen als individu, maar ook in het bedrijfsleven. Als je als bedrijf naar een ander bedrijf kijkt en samen met dat bedrijf waarde kan creëren, dan zal je op korte termijn misschien minder verdienen, maar op lange termijn meer. Als we hierover niet met elkaar praten, dan kunnen we ook geen gezamenlijke doelen bereiken.” En daar springt de bottom-up beweging van lokale energie initiatieven (zoals Grunneger Power en de Alfa Postcoderoos) goed op in volgens Jack. “Deze coöperaties zijn namelijk wel bezig met waardecreatie en doen dat niet om rijk te worden. Maar door waarde te creëren voor de gemeenschap en revenuen terug te laten vloeien in deze gemeenschap. Door die gelijkwaardigheid kun je effectiever werken. Als we meer over die grenzen heen gaan denken is er veel meer mogelijk, dan dat er nu gebeurt.”

Geschreven door: Robin Vredeveld

Meer weten? Of meedoen?

Bekijk hier meer informatie over de Alfa Postcoderoos