BLOG: Harrie bespaart gas met een hybride warmtepomp

30 april 2019

Harrie Bols heeft een energiecontract bij Grunneger Power, kocht meerdere panelen in Zonnepark Vierverlaten en is één van de eerste deelnemers die meedoet met het project 050-hybride van GP. In dit 050-project installeren we vijftig hybride warmtepompen – tegen een gereduceerde prijs – bij energieklanten van Grunneger Power en in sociale huurwoningen. Vijftig Groningse huishoudens gaan daardoor vanaf dit jaar aanzienlijk minder gas verbruiken. Via monitoring op afstand testen we hoeveel gas zo’n hybride warmtepomp nou eigenlijk bespaart en welke factoren hier invloed op hebben. Met de resultaten uit het onderzoek kunnen onze energieadviseurs ook anderen steeds beter adviseren over het gebruik van het systeem.

De hybride warmtepomp van Harrie is afgelopen zomer geïnstalleerd. We gingen bij hem thuis langs om hem een paar vragen te stellen. Waarom doet hij mee aan dit project en wat zijn zijn ervaringen met het systeem? “Het is natuurlijk wel aardig wat geregel, zo’n nieuwe CV-ketel.” Harry is goed te spreken over het verloop van de installatie: “De installateurs hebben de oude CV-ketel eruit gehaald en binnen een dag zat de nieuwe erin. Er kwam geen rommel aan te pas”, vertelt hij tevreden. Harrie merkt een verandering in het gebruik van de thermostaat. “Ik zit niet meer aan de knop, ik doe hem niet meer uit. De thermostaat regelt alles zelf. Dit was wel even wennen, maar absoluut in de positieve zin”. De aangename temperatuur in huis spreekt Harrie zeker niet tegen.

Wat levert zo’n pomp je nou precies op? Harrie: “Ik vind dat het wat oplevert op het moment dat je je gasverbruik naar beneden haalt. Het is natuurlijk mooi als je financieel winst maakt, omdat je euro's bespaart op de gasrekening, maar daar ging het mij in eerste instantie niet om. Ik kan iedereen aanraden om te besparen op het gasverbruik. Hoe kan het dat we in Groningen zelf veel gas verbruiken, terwijl we hier merken wat de gevolgen daarvan zijn, door de aardbevingen?” vraagt hij zich hardop af. “Juist als Groningers moeten wij hier zelf de eerste stappen in gaan nemen.”

Meedoen of meer weten? Lees meer of stuur een e-mail (met jouw woonadres en telefoonnummer) naar: 050-hybride@grunnegerpower.nl