Buurtonderzoek rond buurtwarmte in Paddepoel van start

30 april 2019

Eén dezer dagen trekken twee collega's van Buurtwarmte Paddepoel de wijk Paddepoel in. Adrie en Kim bellen bij Paddepoelers aan en stellen vragen over hoe ze denken over ‘van gas los’, buurtwarmte en duurzame alternatieven voor warmte. Het onderzoek is bedoeld om de mensen van Buurtwarmte een goed idee te geven van wat er in de buurt leeft over dit onderwerp.
Doen wat we zeggen
‘In de wijk Paddepoel doen we wat we zeggen’, zegt medewerker en Paddepoeler Adrie. ‘En we zeggen trouwens ook ruim van tevoren wat we willen doen’. Hij heeft het over de plannen voor een wijkenergiecentrale en een lokaal warmtenet. Dit project is bedacht en opgezet door bewoners uit Paddepoel en professionals van onder meer Grunneger Power. Samen noemen ze zich Buurtwarmte Paddepoel.
Sneeuwbal
Deze groep gelooft dat de energietransitie in de wijk begint. ‘In ónze wijk, zelfs. We betrekken de bewoners bij onze plannen. We vragen elkaar om advies en staan open voor kritiek’, aldus Adrie.  Alleen dan kan volgens hem het balletje gaan rollen en een sneeuwbal worden. ‘Zodat we in 2025 een energieneutrale buurt zijn die geen bijdrage meer levert aan de gaswinning. Dus ook niet aan de aardbevingen’.
Paddepoelmethode
Het buurtonderzoek is een onderdeel van de ‘Paddepoelmethode’ met buurtborrels, werkgroepen, een wekelijkse koffietafel, huisbezoeken en nu dus een uitgebreid buurtonderzoek. ‘We zetten zoveel mogelijk manieren in om onze buren te spreken’, aldus Kim. ‘Om hun interesses te horen en ze enthousiast te maken voor ons doel: een coöperatieve warmtevoorziening die voordelig is voor de gebruiker en vriendelijk is voor ons milieu’.
Negen ‘stempels’
Woont u in een van deze huizenblokken, oftewel de negen zogenoemde ‘stempels’? (Mars-, Jupiter-, Neptunus-, Uranusstraat of Avondster- of Venuslaan): goede kans dat u dan de vraag krijgt mee te doen met het buurtonderzoek. Woont u buiten dat gebied maar wilt u meer weten of uw mening geven? Neem dan even contact op via info@050buurtwarmte.nl of kom op dinsdagmiddag langs bij de koffietafel in de Plutozaal.