Buurtwarmte

Samen met je buren een eigen warmtenet ontwerpen; het kán!

Een warmtenet is een duurzaam alternatief voor aardgas. In de Groningse wijken Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel wordt een warmtenet aangelegd, zodat we straks onze woningen duurzaam kunnen verwarmen. Om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van zo'n warmtenet zo duurzaam en eerlijk mogelijk gaat is er Buurtwarmte. Buurtwarmte is hét gezamenlijke ontwerpproces van een eigen warmtenet in Groningen. Door als bewoners samen te ontwerpen zijn we niet meer volledig afhankelijk van grote bedrijven en de overheid. Doe jij ook mee?

Video's

Image

Meer informatie over overstappen op een warmtenet

In de afgelopen periode hebben veel Groningers vragen gesteld over overstappen op een warmtenet. Hieronder vind je de verzamelde antwoorden. Want, wat is een warmtenet? Wat komt er thuis bij kijken? Ontdek wat er voor jou verandert als je van het aardgas af bent. Heb je toch nog vragen? Laat het ons weten!

Ik wil mijn CV-ketel instellen op 70 graden 

Krijg hulp van een energiecoach

Mijn CV-ketel, wat moet ik er mee?

Lees de folder

Ik wil een Doe-Het-Zelf Afleverset aanvragen 

Verzilver mijn voucher

Van CV-ketel naar Afleverset

Naar de meest gestelde vragen

Hoe kan ik meedoen?

Goeie vraag! Het ontwerpproces Buurtwarmte is in volle gang in drie Groningse wijken: Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel. Woon je in één van deze wijken, dan kan je aanschuiven bij informatieavonden, werkgroepsessies of themabijeenkomsten. Daarnaast kunnen we ook samen een kop koffie drinken bij je thuis om alles duidelijk uit te leggen. Wil je meedoen met ontwerpen, maar weet je nog niet hoe? Ook dan is het goed om even contact met ons op te nemen.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen

* indicates required

Ik heb een vraag!

  Het Buurtwarmte-team is ook per mail bereikbaar op buurtwarmte@grunnegerpower.nl, en je kunt ons bellen met je vragen via 050 8200492.
  Naar de veelgestelde vragen

  Agenda per wijk

  Er staan op dit moment geen evenementen gepland

  Bekijk alle activiteiten in onze agenda >

  Eerder geleerde lessen

  Image

  In “de negen stempels” van Paddepoel zijn we eerder al gestart met het maken van plannen voor een buurtwarmtenet. In 2019 maakten we samen met het bewonersinitiatief Paddepoel Energiek een conceptontwerp voor een lokaal, duurzaam en coöperatief warmtenet voor 450 woningen. Daar leerden we dat: 

  • Het technisch mogelijk is om een buurtwarmtenet met een duurzame warmtebron te ontwikkelen in Paddepoel;
  • Er verschillende vormen zijn om als bewonerscollectief eigenaar te worden van een warmtenet en zo invloed te hebben in belangrijke beslissingen; 
  • Een lokaal buurtwarmtenet betaalbaar wordt als meer bewoners mee kunnen doen.

  Benieuwd hoe het begon? Bekijk hier de website van Buurtwarmte Paddepoel in “de negen stempels” van Paddepoel.  

  Plan & planning

  Techniek

  Meedoen

  Organisatievorm: een coöperatie

  Partnerschappen