Buurtwarmte

Samen met je buren een eigen warmtenet ontwerpen; het kán!
Een warmtenet is een duurzaam alternatief voor aardgas. In de Groningse wijken Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel wordt een warmtenet aangelegd, zodat we straks onze woningen duurzaam kunnen verwarmen. Om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van zo'n warmtenet zo duurzaam en eerlijk mogelijk gaat is er Buurtwarmte. Buurtwarmte is hét gezamenlijke ontwerpproces van een warmtenet voor koopwoningen en VvE's in Groningen. Door als bewoners samen te ontwerpen zijn we niet meer volledig afhankelijk van grote bedrijven en de overheid alleen. Doe jij ook mee?

En hier is-ie dan: de Routekaart van Buurtwarmte!

Onder de naam “Buurtwarmte” hebben we de afgelopen anderhalf jaar de mogelijkheden voor een warmtenet voor koopwoningen en VvE’s in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen verkend. Dat deden we samen met bewoners, een ingenieursbureau, de gemeente Groningen en WarmteStad. De verkenning is nu klaar. De uitkomsten lees je hieronder.

De Routekaart van Buurtwarmte
Het Adviesrapport


De Routekaart is een advies van Grunneger Power en bewoners. Hierin staan de uitkomsten van ons basisontwerp voor een warmtenet en welke vervolgstappen nodig zijn om koopwoningen aan te sluiten. We adviseren om verder te gaan in Selwerd-West gevolgd door Paddepoel-Noord en aansluitend de andere buurten in een nader te bepalen volgorde. De gemeente neemt uiteindelijk het definitieve besluit over waar en wanneer koopwoningen aansluiten op het warmtenet. Deze beslissing is vooral afhankelijk van randvoorwaarden als financiering.

Video's

Image

Meer informatie over overstappen op een warmtenet

In de afgelopen periode hebben veel Groningers vragen gesteld over overstappen op een warmtenet. Hieronder vind je de verzamelde antwoorden. Wat is een warmtenet? Wat komt er thuis bij kijken? Ontdek wat er voor jou verandert als je van het aardgas af bent. Heb je toch nog vragen? Laat het ons weten!

Hoe kan ik meedoen?

Goede vraag! De verkenning Buurtwarmte in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen is afgerond. De uitkomsten van de verkenning lees je in de Routekaart van Buurtwarmte en het onderliggende Adviesrapport. Woon je in één van bovenstaande wijken, dan heb je het afgelopen jaar op allerlei manieren heb je kunnen ontdekken wat de overstap op een warmtenet voor jouw buurt en jouw huis betekent.

Wil je op de hoogte blijven hoe we verder gaan?
Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief. Je ontvangt een uitnodiging als we starten in jouw buurt. Het is belangrijk dat je als woningeigenaar en bewoner betrokken blijft! Het gaat immers over jouw buurt, de verwarming van jouw huis en jouw energierekening.

Steun je onze plannen om duurzame warmte écht van je buurt te maken?
Sluit je dan ook aan bij een buurtinitiatief en word hier lid van Grunneger Power. Dat is gratis en kost hooguit één minuut van je tijd!

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen

* indicates required

Veelgestelde vragen

Plan & planning • Techniek  • Meedoen • Organisatievorm • Parnerschappen

Plan & planning

Techniek

Meedoen

Organisatievorm: een coöperatie