Buurtwarmte

Duurzame warmte dóór bewoners, vóór bewoners

Samen plannen maken voor een lokaal warmtenet in jouw buurt: dat is Buurtwarmte. Een warmtenet dat in eigendom komt van bewoners. Warmte en beslissingen worden zo niet overgelaten aan grote bedrijven of de overheid alleen, maar doen we als bewoners samen! Zo krijgen we regie over onze eigen warmte. Power to the People!

Grunneger Power begeleidt dit belangrijke proces. Dat doen we samen met jou en de bewoners(initiatieven) in jouw buurt. In Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. Jij bent essentieel om de plannen voor warmte in jouw buurt verder vorm te geven. Immers, het is jouw buurt! Dat betekent dat je ons kunt vertellen waar op gelet moet worden in de wijk en wat jij belangrijk vindt als we het hebben over een duurzame warmtevoorziening. Heb je een huis-aan-huis-brief gehad? Dan nodigen we je uit om hierover mee te denken!  

Ja, ik denk en doe graag mee!

Samen minder energie gebruiken

Duurzame warmte is niet de enige manier om te verduurzamen. Door kieren te dichten, radiatorfolie te plaatsen en LED-lampen te gebruiken bespaar je al energie en woon je comfortabeler. Kan een gratis wijk-energiecoach uit jouw wijk je helpen met het besparen van energie? Wil je zonnepanelen op het dak van jouw Nijestee-huurwoning? Of van jullie VvE? Kijk hieronder wat nog meer doen in jouw buurt.
Selwerd
Paddepoel
Vinkhuizen
Image

Een info-avond terugkijken

In eerste (online) bijeenkomsten in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen hebben we jou geïnformeerd over het plan voor Buurtwarmte in jouw buurt. En uitgenodigd om in gesprek te gaan over je wensen en ideeën over het vervolg! Hieronder kun je de bijeenkomsten terugkijken. 

Bewonersavond Selwerd 8 december
Bewonersavond Vinkhuizen 9 december
Bewonersavond Paddepoel 15 december

Meedenken tijdens verdiepende workshops 

Wil je liever meer de diepte in? Bijvoorbeeld meedenken over de belangrijke technische keuzes die gemaakt moeten worden in het ontwerp? Of hoe we meer bewoners betrekken in de wijk, zodat het buurtwarmtenet van ons allemaal wordt? Graag! Geef je direct op voor de eerstvolgende werkgroepsessie in jouw buurt.

Image

Wat ging er vooraf?

In “de negen stempels” van Paddepoel zijn we eerder al gestart met het maken van plannen voor een buurtwarmtenet. In 2019 maakten we samen met het bewonersinitiatief Paddepoel Energiek een conceptontwerp voor een lokaal, duurzaam en coöperatief warmtenet voor 450 woningen. Daar leerden we dat: 

  • Het technisch mogelijk is om een buurtwarmtenet met een duurzame warmtebron te ontwikkelen in Paddepoel;
  • Er verschillende vormen zijn om als bewonerscollectief eigenaar te worden van een warmtenet en zo invloed te hebben in belangrijke beslissingen; 
  • Een lokaal buurtwarmtenet betaalbaar wordt als meer bewoners mee kunnen doen.

Benieuwd hoe het begon? Bekijk hier de website van Buurtwarmte in “de negen stempels” van Paddepoel.  

Veelgestelde vragen

Plan & planning Techniek  • Meedoen • Organisatievorm • Parnerschappen

Plan & planning

Techniek

Meedoen

Organisatievorm: een coöperatie

Partnerschappen