Buurtwarmte

Duurzame warmte, vóór en dóór Groningers

Een warmtenet is duurzaam alternatief voor aardgas. Op een aantal plekken in Groningen wordt een warmtenet aangelegd, zodat huishoudens gebruik kunnen maken van warmte als duurzame energiebron. Dat is belangrijk, omdat we in 2030 geen aardgas meer hebben. Om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van zo'n warmtenet zo duurzaam en eerlijk mogelijk gaat, is er Buurtwarmte. Buurtwarmte is hét lokale initiatief waardoor we als Groningers niet meer afhankelijk zijn van grote bedrijven en de overheid alleen. Buurtwarmte is een initiatief vóór en dóór Groningers. Doe jij ook mee?

Wat is een warmtenet?
Een warmtenet bestaat uit verschillende onderdelen: een warmtecentrale, een leidingnet en de woningaansluiting. Je hebt ergens in de wijk een warmtecentrale. Dit is een gebouw ter grootte van een fors vrijstaand huis. Hierin wordt warm water uit een duurzame bron verwarmd naar een hogere temperatuur. Dat gebeurt met een grote elektrische warmtepomp. Via sterk geïsoleerde leidingen gaat het warme water naar de huizen. Een speciaal ‘kastje’ (een afleverset) vervangt de CV-ketel. Met de afleverset gebruik je het warmte water voor verwarming en warm tapwater. Het afgekoelde water gaat terug naar de warmtecentrale, en wordt daar opnieuw opgewarmd.

Wat kan ik doen?

Wat kan ik doen?
Goeie vraag! Momenteel is Buurtwarmte actief in drie Groningse wijken: Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel. Woon je in één van deze wijken? Als je wilt meepraten over de inrichting van het warmtenet, haak je nu aan. Dat kan bij informatieavonden, werkgroepsessies of bijpraatsessies.

Nieuwsbrieven over Buurtwarmte
Hoe kan ik contact opnemen?

  Het Buurtwarmte-team is ook per mail bereikbaar op buurtwarmte@grunnegerpower.nl, en je kunt ons bellen met je vragen via 050 8200492.
  Naar de veelgestelde vragen

  Agenda per wijk

  20 september 2021
  04 oktober 2021
  05 oktober 2021

  Bijpraatsessie Paddepoel

  17:00 - 18:00

  Eerder geleerde lessen

  Image

  In “de negen stempels” van Paddepoel zijn we eerder al gestart met het maken van plannen voor een buurtwarmtenet. In 2019 maakten we samen met het bewonersinitiatief Paddepoel Energiek een conceptontwerp voor een lokaal, duurzaam en coöperatief warmtenet voor 450 woningen. Daar leerden we dat: 

  • Het technisch mogelijk is om een buurtwarmtenet met een duurzame warmtebron te ontwikkelen in Paddepoel;
  • Er verschillende vormen zijn om als bewonerscollectief eigenaar te worden van een warmtenet en zo invloed te hebben in belangrijke beslissingen; 
  • Een lokaal buurtwarmtenet betaalbaar wordt als meer bewoners mee kunnen doen.

  Benieuwd hoe het begon? Bekijk hier de website van Buurtwarmte Paddepoel in “de negen stempels” van Paddepoel.  

  Plan & planning

  Techniek

  Meedoen

  Organisatievorm: een coöperatie

  Partnerschappen