Buurtwarmte

Duurzame warmte dóór bewoners, vóór bewoners
Warmte is duurzaam alternatief voor aardgas. Op een aantal plekken in Groningen wordt een warmtenet aangelegd, zodat huishoudens gebruik kunnen maken van warmte als duurzame energiebron. Dat is belangrijk, omdat we in 2030 geen aardgas meer hebben. Om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van zo'n warmtenet zo duurzaam en eerlijk mogelijk gaat, is er Buurtwarmte. Buurtwarmte is hét lokale initiatief waardoor we als Groningers niet meer afhankelijk zijn van grote bedrijven en de overheid. Doe je ook mee?

Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een soort cv-installatie in het groot. Je hebt ergens in de wijk een centrale ‘ketel’ (een warmtebron). Met buizen gaat het warme water naar de huizen. Via een speciaal 'kastje’ (warmtewisselaar) kun je de warmte gebruiken voor verwarming en warm water. Het afgekoelde water gaat terug naar de ‘ketel’, die het weer opwarmt. Er zijn al een aantal warmtenetten in Nederland, waarvan een deel nog aardgas gebruikt. In duurzame warmtenetten wordt aardwarmte of restwarmte gebruikt, bijvoorbeeld van een elektriciteitscentrale, fabriek of datacenter. Als de warmtebron duurzaam is, levert een warmtenet veel klimaatwinst op.* Voor jou verandert er thuis overigens niets; je radiatoren of vloerverwarming houd je gewoon.

Samen minder energie gebruiken

Duurzame warmte is niet de enige manier om te verduurzamen. Door kieren te dichten, radiatorfolie te plaatsen en LED-lampen te gebruiken bespaar je al energie en woon je comfortabeler. Kan een gratis wijk-energiecoach uit jouw wijk je helpen met het besparen van energie? Wil je zonnepanelen op het dak van jouw Nijestee-huurwoning? Of van jullie VvE? Kijk hieronder wat nog meer doen in jouw buurt.
Selwerd
Paddepoel
Vinkhuizen
Image

Hét lokale alternatief

Zoals je nu een energieleverancier hebt voor gas, krijg je straks ook een warmteleverancier.  Dat kan bijvoorbeeld een groot, commercieël bedrijf zijn of een gemeente. Er zijn ook lokale initiatieven, voor en door bewoners. In Groningen is Buurtwarmte hét lokale initiatief als het gaat om warmte. Bij Buurtwarmte zeggen we; die grote bedrijven heb je niet nodig; als bewoners kunnen we zelf onze eigen warmteleverancier zijn! Dat betekent dat het warmtenet én de warmte die er doorheen stroomt van jou en je buren is. Hierdoor ga je zelf bepalen hoe het warmtenet eruit komt te zien, en profiteren jullie maximaal van eerlijke tarieven. Grunneger Power maakt dat voor jullie mogelijk.

Hoe kan ik meedoen?
Goeie vraag! Momenteel is Buurtwarmte actief in drie Groningse wijken: Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel. Woon je in één van deze wijken? In November hebben we dan je stem nodig. Als je wilt meepraten over de inrichting van het warmtenet, haak je nu aan. Dat kan bij de klankbordgroepsessies, informatieavonden, of bijpraatsessies. Ook zijn wij per mail bereikbaar op info@grunnegerpower.nl, en kun je ons bellen met je vragen via 050 8200492

Wat kan ik doen?

Nieuwsbrieven over Buurtwarmte
Eerder verstuurde nieuwsbrieven
Ik heb een vraag over Buurtwarmte

  Naar de veelgestelde vragen

  Dit gebeurt er nu bij jou in de wijk

  Dit is er al geweest

  In eerste (online) bijeenkomsten in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen hebben we jou geïnformeerd over het plan voor Buurtwarmte in jouw buurt. En uitgenodigd om in gesprek te gaan over je wensen en ideeën over het vervolg! Hieronder kun je de bijeenkomsten terugkijken. 

  Bewonersavond Selwerd 8 december

  Deze brief is verstuurd in Selwerd >

  __________________________

  Meedenken - en doen

  Wil je liever meer de diepte in? Bijvoorbeeld meedenken over de belangrijke technische keuzes die gemaakt moeten worden in het ontwerp? Of hoe we meer bewoners betrekken in de wijk, zodat het buurtwarmtenet van ons allemaal wordt? Graag! Geef je direct op voor de eerstvolgende werkgroepsessie in jouw buurt.

  Meld je aan voor een workshop>

  __________________________

  19 april 2021

  Buurtwarmte – werkgroep Selwerd

  19:00 - 21:00
  online,

  De geleerde lessen

  Image

  In “de negen stempels” van Paddepoel zijn we eerder al gestart met het maken van plannen voor een buurtwarmtenet. In 2019 maakten we samen met het bewonersinitiatief Paddepoel Energiek een conceptontwerp voor een lokaal, duurzaam en coöperatief warmtenet voor 450 woningen. Daar leerden we dat: 

  • Het technisch mogelijk is om een buurtwarmtenet met een duurzame warmtebron te ontwikkelen in Paddepoel;
  • Er verschillende vormen zijn om als bewonerscollectief eigenaar te worden van een warmtenet en zo invloed te hebben in belangrijke beslissingen; 
  • Een lokaal buurtwarmtenet betaalbaar wordt als meer bewoners mee kunnen doen.

  Benieuwd hoe het begon? Bekijk hier de website van Buurtwarmte Paddepoel in “de negen stempels” van Paddepoel.  

  Veelgestelde vragen

  Plan & planning Techniek  • Meedoen • Organisatievorm • Parnerschappen
  Hier verzamelen we alle opgedane kennis en de vragen van bewoners. Meer informatie vind je in het kennisdossier ^.

  Plan & planning

  Techniek

  Meedoen

  Organisatievorm: een coöperatie

  Partnerschappen