Winnaars gouden (chocolade)wikkel-actie bekend

30 april 2019

Studente Verpleegkunde van het Alfa-college Kristy Benjamins is één van de winnaars van de gouden (chocolade)wikkel-actie van Grunneger Power. Met deze actie maakten medewerkers van het UMCG, de Gasunie, het Alfa-college en de Gemeente Groningen kans op een zonnepaneel bij aankoop van een chocoladereep van Tony’s Chocolonely.

Kristy vertelt: “In de pauze kocht ik een Tony’s Chocolonely reep van het Alfa-college. Daar bleek een gouden wikkel in te zitten waarmee je vijftien jaar gratis stroom kon winnen. Ik deed mee, maar had nooit verwacht dat ik zou winnen. Nu heb ik een zonnepaneel op mijn naam. Wat geweldig leuk zeg! En bijzonder.”

3450 kWh
Kristy mocht afgelopen donderdag haar zonnepaneel uitzoeken. Gedurende vijftien jaar krijgt zij de opbrengsten van dit zonnepaneel, wat neer komt op € 29 per jaar. Na vijftien jaar heeft ze 3450 kWh opgewekt en daarmee €435 verdiend. En levert ze een belangrijke bijdrage aan het milieu. “Ik ga elke dag op de fiets naar school maar verder ben ik niet heel veel met milieu of duurzaamheid bezig. Toch ben ik door de actie nu wel bewuster geworden.”

Meedoen aan energietransitie
“Dat is precies wat Grunneger Power wilde bereiken,” vertelt Marcel Koenis, voorzitter van Grunneger Power. “Wanneer je meedoet met dit collectieve zonnepark, word je mede-eigenaar van deze lokale, groene energiebron. Met de chocoladeactie maken we meer mensen ervan bewust dat je altijd mee kunt doen aan de energietransitie. Ook als je zelf geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen of zelfs geen eigen energierekening hebt.”

Duurzaamheid op Alfa-college
Duurzaamheid is één van de speerpunten van het Alfa-college. “We streven ernaar om jaarlijks onze CO2-uitstoot met vijf procent te verminderen. Daarom nemen we energiebesparende maatregelen zoals het vervangen van tl-verlichting door led-verlichting en gebruiken we energiezuinige apparatuur, zoals hoge rendement cv-ketels”, zegt Jos Nijhof, manager Facilitair Bedrijf bij het Alfa-college.

“Ook vinden we bewustzijn van gedrag waardevol. Dus wat kun je zelf bijdragen aan een schonere wereld. We stimuleren bijvoorbeeld het fietsen en verminderen autogebruik door de beschikbaarheid van leenfietsen.”

Dag van de Duurzaamheid
Grunneger Power heeft voor dinsdag 10 oktober – de Dag van de Duurzaamheid – een bijeenkomst voor alle winnaars van de Tony’s Chocolonely-actie georganiseerd. Ook het Alfa-college organiseert activiteiten op deze dag.