Coöperatieve Zonnepark Vierverlaten wordt broedplaats voor natuur

11 maart 2021

Gisteren stroopten leden van Grunneger Power en werknemers van ENGIE de mouwen op, om het Zonnepark Vierverlaten te vergroenen. Zo werden er boomstompen neergelegd voor insecten, verharding verwijderd en een grote zandrug aangelegd voor wilde bijen, egels en mollen. Met de aanpassingen wordt de biodiversiteit op het zonnepark aanzienlijk vergroot.

Driedubbel grondgebruik
Op het Zonnepark Vierverlaten in Hoogkerk liggen 7.777 zonnepanelen. De panelen zijn via Grunneger Power in eigendom van meer dan 300 bewoners en bedrijven uit Groningen. De opbrengsten van de duurzaam opgewekte energie landen zo lokaal. 

Marieke Wiersma van Grunneger Power: “Met de zonnepanelen wordt ieder jaar een hoop CO2 bespaard. Natuurlijk is dat al hartstikke mooi voor het milieu. Maar we kunnen nóg meer doen, door ook de natuur op deze plek een handje te helpen. Zo wordt dit een fijne omgeving voor wilde bijen, kikkers, padden en andere beestjes. De grond krijgt hiermee een driedubbelfunctie; duurzame energie, lokale opbrengsten en meer biodiversiteit.”

ENGIE bouwde het zonnepark in 2017. “Het zonnepark presteert naar behoren en het park voor ongeveer 600 Groningse huishoudens energie op. Het is mooi dat het park ook een ecologische bijdrage levert. Daar zijn we trots op," aldus Kristiaan Blokzijl van ENGIE.

Aanplant bomen, fruitstruiken en kruidenmengsels
Met de hulp van alle vrijwilligers is het zonnepark plantklaar gemaakt. In het najaar, wanneer de grond weer wat vochtiger wordt en de temperaturen lager zijn, worden kleine bomen, (fruit)struiken, kruidenmengsels en andere gewassen aangeplant. Bewoners die hierbij willen helpen of willen meedoen aan lokale energieprojecten kunnen (gratis) lid worden van Grunneger Power.