De avonturen van wijk-energiecoaches Bern en Joan

11 mei 2022

Bern en Joan zijn wijk-energiecoach in hun Noorderplantsoenbuurt in Stad. Samen met buurtinitiatief de Groenste Buurt helpen zij hun buren thuis verduurzamen. Dat doen ze als vrijwilliger voor Grunneger Power en Duurzaam Groningen. Joan vertelt dat hij het heel belangrijk vindt om de wereld zo goed mogelijk achter te laten door advies te geven aan de generaties na hem. Daar sluit Bern zich compleet bij aan. Ben je nieuwsgierig naar de avonturen van Bern en Joan als wijk-energiecoach? Lees het hier!

Hoe het begon
Bern was bezig om zijn eigen huis te verduurzamen. Dat vond hij zo interessant dat hij besloot er meer mee te doen. ‘Ik kwam uit de praktijk toen ik begon als wijk-energiecoach. Door mijn eigen huis te verduurzamen leerde ik zo veel. Die kennis wilde ik delen met anderen. Dat is heel leuk. Er ontstond een soort ‘buurtgebeuren’ in de wijk. Mensen vinden het interessant.’ Joan heeft net als zijn collega een interesse in de technische kant van duurzaamheid: ‘Ik vind de techniek achter besparen en verwarmen mooi en ik zit graag bij mensen aan de keukentafel voor een gesprek. Dat komt allemaal samen in het werk als coach. Ik ben al met pensioen, dus het hóeft niet. Ik vind het leuk als vrijwilliger.’

De perikelen van een energiecoach
Wijk-energiecoaches Bern en Joan zijn het erover eens dat het energie geeft om mensen te helpen met besparen en verduurzamen. Na een advies aan een buurtgenoot wandelen ze vaak met een glimlach de deur uit. Beide komen ze vaak bijzondere dingen tegen. Bern: ‘laatst gaf ik een bespaaradvies aan een dame die met haar kind woont in een benedenwoning. Ze huurt het. Zij vertelde me dat ze mot had met de huurbaas. Het huis was namelijk enorm vochtig, maar ze betaalt wel een flinke huur. Hopelijk heeft mijn advies nog geholpen en doet de huurbaas er nu iets aan.’

De leuke momenten
Joan gaf een advies aan een jong stel met een hoge energierekening. ‘Die hoge rekening was vreemd, want ze waren hartstikke goed bezig met verduurzamen. Wat bleek nou? Ze deelden de energiemeter met de bovenburen en betaalden de heft van de rekening. En die verbruiken veel meer. Ik heb ze dus geadviseerd om dat anders te gaan verdelen. Dat was echt een eurekamoment.’ Bern kwam in een studentenhuis terecht voor een advies. Het tochtte er aan alle kanten. De studenten waren allemaal hartstikke gemotiveerd om er wat aan de doen. ‘Dan zet ik ook de extra stap. Ik heb bijvoorbeeld geholpen met tochtstrips plakken. Dat was echt een leuk bezoek.’ 

Bespaartips
Over de tips die ze bewoners mee willen geven, is het duo wijk-energiecoaches kort: ‘wat betreft de kleine maatrgelen kan bijna iedereen wel beginnen met tochtstrips plakken en kieren dichten. Dan scheelt al heel veel. Vooral in oude huizen. Wil je het groter aanpakken? Ga dan eerst voor goede isolatie.’

Wil je ook een advies van een wijk-energiecoach bij jou in de buurt? Vraag het aan!