De Groene Bruggenbouwers: in en om Hoogkerk gaan duurzaamheid en cultuur hand in hand 

15 juni 2021

De meeste inwoners van de gemeente Groningen zullen Hoogkerk niet direct associëren met groen en duurzaam. Dat dat ten onrechte is, blijkt als je kennismaakt met de Groene Bruggenbouwers van Duurzaam West. Ceciel, Henk Pieter, Rutger, Wim en Cor vormen sinds vorig jaar deze werkgroep die zich inzet voor duurzaamheid en nog veel meer in Hoogkerk en omstreken. Inmiddels hebben zich zo’n 15 mensen bij hen aangesloten.

Heel Hoogkerk Wipt
Op zaterdag 29 mei vond de eerste echte actie plaats van de Groene Bruggenbouwers, na een jaar waarin Corona andere activiteiten onmogelijk maakte. Tegelwippen, juist! Ceciel Nieuwenhout is lid van de werkgroep en bovendien de geestelijk moeder van Heel Hoogkerk Wipt, een onderdeel van het landelijke NK Tegelwippen. “Het was een heel geslaagde en gezellige ochtend,” vertelt Ceciel. “Inwoners konden bij onze stand voor de Vensterschool langskomen en een tegel uit hun tuin omruilen voor een plantje dat ze op de plek van die tegel kunnen planten. Veel tegels in de tuin zorgt ervoor dat water slecht de grond in kan en meer groen in de tuin is natuurlijk beter voor de bijen en vlinders. Vandaar dat we iedereen oproepen om een tegel te wippen en de woonomgeving groener te maken!”

Duurzaamheid en liefde voor plantjes
Het zijn de kleine dingen die het doen. Alhoewel, de landelijke actie NK Tegelwippen heeft inmiddels ruim 300.000 gewipte tegels opgeleverd. Dat zijn zes voetbalvelden aan extra groen! Voor de Groene Bruggenbouwers zijn dit soort cijfers van minder belang. Ceciel: “Wij willen actief zijn in het bevorderen van een groene en duurzame samenleving, maar het is geen heilige missie. Ook het maken van nieuwe contacten, het verbinden, de gezelligheid en bezig zijn met wat je leuk vindt, is super belangrijk. Dat er zes voetbalvelden gewipt zijn, is prachtig, maar ik vind het ook leuk om Heel Hoogkerk Wipt te organiseren omdat ik gewoon heel erg van plantjes houd.”

Combinatie met cultuur
Groene Bruggenbouwers van Duurzaam West is een werkgroep van de Vereniging Wijkraad Hoogkerk (VWH) en wordt ondersteund door Grunneger Power. “In de huidige vorm zijn we pas sinds kort actief,” legt Rutger Noordam uit. “Vroeger was ik voorzitter van de Duurzaamheidscommissie van de VWH. We zijn toen heel intensief bezig geweest met grote en vooruitstrevende projecten op het gebied van gezamenlijk opwekken en gebruiken van stroom. Dat project, PowerMatching City, gooide landelijk hoge ogen. Vanuit die rol en ervaring vond ik het tijd om een initiatief te starten vanuit een andere invalshoek. Ik wil duurzaamheid direct koppelen aan cultuur. Niet alleen cultuur met een grote C, maar vooral alledaagse cultuur, hoe mensen leven en met elkaar leven. Daaruit ontstonden de Groene Bruggenbouwers.”

Iedereen is welkom
Verduurzaming bevorderen in Hoogkerk is dus een veel te beperkte omschrijving van de activiteiten van de Groene Bruggenbouwers in Hoogkerk. “Klopt,” vult werkgroeplid Henk Pieter Bouma aan. “Om te beginnen zijn we er nadrukkelijk niet alleen voor Hoogkerk. Ook de wijk Buitenhof hoort erbij en dan in de toekomst hopelijk ook Gravenburg en De Held. We houden ons bezig met van alles dat raakt aan duurzaamheid, ook biodiversiteit, cultuur, voedsel, energie en industrie. We zijn een club die groeit en iedereen is welkom. Het leren kennen van nieuwe mensen en het kweken van betrokkenheid staan heel hoog in het vaandel. Het gaat om de uitwisseling tussen mensen en daar komen hele goede en vooral leuke ideeën van. Onze projecten zijn heel divers en worden het jaar rond georganiseerd. Daarnaast kunnen inwoners bijvoorbeeld gebruik maken van de diensten van Wim Timmerman, een andere Groene Bruggenbouwer, die op verzoek als energiecoach op bezoek komt om gratis advies te geven over energieverbruik en besparingsmogelijkheden.”

De tegelwipactie in Hoogkerk was een succes. Niet dat er een enorme berg ontstond van ingeleverde stoeptegels, maar het initiatief werd gewaardeerd door de inwoners, er werden nieuwe contacten gelegd, nieuwe plannen gemaakt en het was vooral gezellig. En dat is juist wat de Groene Bruggenbouwers voor ogen hebben!

Wil je bijdragen aan verduurzaming en cultuur in Hoogkerk en omstreken? Heb je goede groene ideeën? Wil je meedoen? Stuur een mailtje naar Ceciel via groenebruggenbouwers@vwhoogkerk.nl

Meer info vind je op https://hoogkerkonline.nl/groenebruggenbouwers/ of op https://grunnegerpower.nl/actieve-buurten/hoogkerk/ 

De volgende activiteit van de Groene Bruggenbouwers is de Tour du Boer op 19 juni. Op de fiets langs boerenbedrijven aan de westkant van Groningen. Krijg uitleg over wat er gebeurt op de deelnemende bedrijven en proef en koop de verse producten! Meer info en aanmelding via deze QR-code.