2 March 2020

De hybride-warmtepomp: ’Hiermee kunnen wij nog jaren vooruit’

Vijfentwintig Groningers hebben twee jaar geleden hun CV-ketel vervangen door een hybride-warmtepomp. Onder de projectnaam 050-hybride is afgelopen jaren onderzocht wat zo’n combiketel doet met het gasverbruik. Die resultaten presenteren we binnenkort. We vragen deelnemer Bernard van Dam naar zijn ervaringen: is het nog net zo warm in huis en is het ook interessant voor de portemonnee?

In het huis van Bernard is het, ondanks de kille wind buiten, comfortabel warm. De warmtepomp houdt de temperatuur op 20 graden. “Het blijft nu altijd warm in huis. We zorgen voor veel minder schommelingen in temperatuur dan toen we een normale gasgestookte ketel hadden. Zo wordt het ’s nachts bijvoorbeeld nooit kouder dan 17 graden, maar dat schijnt beter te werken”. Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Als een soort omgekeerde koelkast verwarmt veel geleidelijker dan een CV-ketel. “Een gasketel blaast in een keer een hele hoop warmte je woning in. Nu moet ik beter plannen wanneer ik thuis ben of gasten ontvang. Een graadje warmer stoken duurt namelijk langer”.


Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Koud leidingwater dat normaal naar de CV-ketel loopt, wordt door de warmtepomp opgewarmd met elektriciteit. Het water wordt verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 35-45 graden Celsius. Omdat het water is voorverwarmd, hoeft de CV-ketel minder gas te gebruiken. De woning wordt warmer, terwijl er minder gas wordt gebruikt. Hoe mooi is dat?Bernard woont met vrouw en zoon in De Hunze. Hij heeft een vrij goed geïsoleerde woning uit 1990. Vijftien zonnepanelen op het dak, een ruime groene tuin rondom. Verstopt achter wat vlinderstruikjes en een olijfboompje vind je het buitendeel van de warmtepomp aan de buitenmuur. Binnen is er niet veel veranderd: de hybride-ketel, bestaand uit een warmtepomp en gasketel, is ongeveer net zo groot. “De oude CV-ketel was eigenlijk nog niet helemaal aan vervanging toe, maar het was een buitenkansje om aan dit project mee te kunnen doen.”

Een investering
Overstappen op een hybride-ketel is zeker niet in de laatste plaats interessant voor de portemonnee. Bernard: “Ik heb een beduidend lagere energierekening. Mijn nieuwe gasrekening bestaat nog maar uit eenderde van de oude rekening. De elektra-rekening is dan wel met zo’n 2.000 kWh per jaar gestegen, maar elektriciteit kost een stuk minder dan gas. En dankzij mijn zonnepanelen reken ik maar zo’n 1.000 kWh per jaar af”. Je hebt natuurlijk wel geld nodig om de investering te kunnen doen (zo’n 5000 euro, red.), maar het levert uiteindelijk meer op”.

Overgangsfase
Bernard heeft vanuit zijn privé- en ook werkverleden een interesse in de energietransitie. “Ik volg de berichtgeving over de transitie op de voet. Voor ons was helemaal van het gas af gaan nu nog geen optie. De hybride-warmtepomp biedt daarbij, zeker in combinatie met zonnepanelen, een hele mooie overgangssituatie”.

Over 050-Hybride
In 2017 startte 050-Hybride als onderzoeksproject waarbij Grunneger Power, samen met Gemeente Groningen, Gasterra, Shell, BeNext, Huisman en Patrimonium, onderzocht welke factoren het meeste invloed hebben op gasbesparing. Samen zorgden we voor een mooie korting voor deelnemers, in ruil voor inzicht in gebruiksgegevens en ervaringen.

Toen dit project langs kwam, was Bernard’s interesse al snel gewekt. “Ik vertrouw op de kracht van de community en dat Grunneger Power het allemaal wel goed zou hebben uitgedokterd. En ik dacht al direct: dit is een mooie stap in de overgangsfase waarmee wij nog járen vooruit kunnen. In een volledig elektrische warmtepomp heb ik mij toentertijd niet eens verdiept. Dat was zeker twee jaar geleden nog veel meer pionieren, en ik laat dat graag over aan mensen die er verstand van hebben”.

Een hybride warmtepomp voor mijn woning?
Bernard adviseert: “Als mensen een geschikte woning hebben, met ruimte op je buitenwand, goede isolatie en vloerverwarming, dan is het absoluut een goede optie.

Benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek? Binnenkort presenteren we de resultaten, en als GP-lid ontvang je deze in je mailbox. 


Share this Post