11 May 2019

Deelnemers duurzaam hardloopevent The Green Trail rennen door duurzame fabriek van de SuikerUnie

Over drie weken klinkt het startschot van duurzaam hardloopevent The Green Trail. Het evenement wordt dit jaar voor het vierde jaar georganiseerd, en droeg eerder de naam The Walkthrough en de Culture Trail. Dit jaar wordt het event mede georganiseerd door energiecoöperatie Grunneger Power en kent daardoor een duurzaam karakter. De route van de The Green Trail neemt de deelnemers op vrijdag(avond) 31 mei vanaf 19:00 mee over zo’n 7 kilometer door Stad, natuur en industrie. Hierbij gaat het niet om de snelste tijd, maar om het ontdekken van bijzondere duurzame locaties in Groningen en Hoogkerk.

Het parcours loopt door Stad, industrie en natuur. In 7 kilometer rennen de deelnemers van de EM2 Venue, over het voormalig Suikerunieterrein in Groningen, via Rebel Rebel Hostel, over de akkers van Terra Next en dwars door een prachtig nieuw natuurgebied wat de voormalige vloeivelden van de Groningse Suikerfabriek waren. Eenmaal door de vloeivelden staat men ineens in Hoogkerk waar het zwembad wordt bezocht en zonder nat pak de route wordt vervolgd naar de SuikerUnie. Hier loopt de route ruim een kilometer over het terrein. Na 7 kilometer is de finish tussen duizenden zonnepanelen – welke in eigendom zijn van honderden Groningers – in Zonnepark Vierverlaten.

Alle locaties langs de route hebben een link met duurzaamheid. De fabriek van de SuikerUnie won de EZ Energy award omdat ze de meest energie efficiënte bietverwerkende fabrieken in Europa heeft. De finish locatie, Zonnepark Vierverlaten, is het grootste coöperatieve zonneveld van Nederland. Locaties als de vloeivelden, Zonnepark Vierverlaten en de fabriek van de SuikerUnie zijn extra bijzonder om te bezoeken, want hier kan men normaal gesproken helemaal niet komen. Vanaf Zonnepark Vierverlaten in Hoogkerk pendelt QBuzz met elektrische bussen terug naar de start.

CO2-neutraal
De organisatie van de Green Trail maakt zelf ook duurzame keuzes. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van plastic wegwerp producten, wordt er lokale groene stroom van Grunneger Power gebruikt voor bijvoorbeeld de geluidssystemen en ontvangen de deelnemers aan het einde een afbreekbare medaille waar bloemen uit groeien als deze geplant wordt. Door een samenwerking met JustDiggit, een organisatie die uitgedroogde natuurgebieden herstelt en bomen aanplant, wordt de uitgestoten CO2 gecompenseerd en mag het evenement zelfs CO2-neutraal worden genoemd.

Lokale energiecoöperatie Grunneger Power is mede-organisator van het event. Op een speelse manier wil de stadscoöperatie mensen kennis laten maken met de vele duurzame initiatieven die Groningen rijk is. Job Hoogendoorn, communicatiemedewerker bij Grunneger Power: “Vanuit Grunneger Power vinden we het belangrijk om naast verdiepende, ook verbredende evenementen te organiseren. Je krijgt als deelnemer op een toffe wijze een idee bij de manier waarop Groningers hard werken aan voor een duurzame toekomst. En daar zijn we trots op! Daarnaast zie je ook waar en hoe lokale groene stroom door honderden Groningers wordt opgewekt in het grootste coöperatieve zonnepark van Nederland. Een unieke kans, want normaliter is deze plek afgesloten voor bezoekers.”

Inschrijven
Tot dinsdag 28 mei kunnen hardlopers zich nog aanmelden, via www.green-trail.nl. Naast reguliere tickets zijn er ook groepskaarten- en ouder-kind tickets te koop. Leden van coöperatie Grunneger Power hebben een mail ontvangen met een speciale ledenactie.


Share this Post