Duurzame Huizendag 2022: doe mee op 11 juni!

6 april 2022

Deze week kun je je huis of tuin nog aanmelden voor de voorjaarseditie van de Duurzame Huizendag op zaterdag 11 Juni 2022! Twijfel je of jouw huis geschikt is? In onderstaande vragen vind je waarschijnlijk het antwoord hierop:

Hoe duurzaam moet mijn huis zijn om mee te doen?

Je huis mag best kleinere toepassing hebben of maar gedeeltelijk zijn verduurzaamd. Zolang je je buren kunt inspireren/informeren met je verhaal over het proces is het al erg mooi! Voor de bezoekers is het belangrijk dat ze op een laagdrempelige manier in gesprek kunnen over aanpassingen die zij ook overwegen. Het is voor bezoekers vaak ook waardevol als je je ervaringen over installateurs en eventuele offertes wilt delen.

Moeten mijn huis en tuin verplicht klimaatadaptief of biodivers zijn?  

Nee, dit is een accent dat ons leuk lijkt om te verwerken in de voorjaarseditie, maar absoluut geen vereiste. Elk type duurzaam huis is welkom, dus voel je hierin niet beperkt. En is je huis nog helemaal niet verduurzaamd, maar je tuin juist wel klimaatadaptief? Bijvoorbeeld afgekoppeld van het riool, groen en koel gemaakt om hittestress tegen te gaan of heb je juist een groen dak? Meld je tuin dan aan!

Hoe ziet zo'n dag eruit voor mij als deelnemer?

De middag duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Verschillende bewoners van je wijk of uit gemeente Groningen schrijven zich via de website van Energieloket Groningen aan om jouw huis te bezoeken. Als deelnemer word je van tevoren geïnformeerd via het Energieloket en Grunneger Power. De insteek is dat bij elk huis een gastheer of gastvrouw van of via het buurtinitiatief aanwezig is, die kan helpen met het reguleren van bezoekers en het buurtinitiatief vertegenwoordigen. Bezoekers komen langs om je duurzame toepassingen te bekijken en/of je verhaal te horen als huiseigenaar. Bijvoorbeeld:

  • Hoe heb je het aangepakt?
  • Wat zijn je ervaringen met installateurs?
  • Wat leveren de duurzame maatregelen je op?
  • Heb je nog voldoende comfort?
  • Bespaar je zoveel energie als je van tevoren dacht?

Dus heb je ook zin in een gezellige (en waarschijnlijk zonnige) open dag met je buren? Geef je dan hier op!