Duurzame Huizendag

Welkom op de aanmeldpagina van de Duurzame Huizendag. Om bewoners van Groningen te inspireren en handige tips en tricks met elkaar te delen organiseren wij samen met wijkinitiatieven, MAKING-CITY en het Energieloket Groningen een Duurzame Huizendag. Op zaterdag 30 oktober 2021 van 13:00-17:00 uur stellen bewoners uit allerlei wijken in de gemeente Groningen hun woning open voor inwoners en vertellen zij over de duurzame toepassingen bij hen thuis. Wij stellen ze graag aan je voor!

Bekijk de deelnemende huizen

Opgeven is verplicht, maar meld je gerust aan voor meerdere locaties. Het adres ontvang je na je aanmelding op je email.


Gluren bij duurzame buren

Image
Paddepoel

Het huis van

Dit gezin aan de Zuiderkruislaan behoort tot de echte duurzame pioniers: als een van de vier demohuizen in het Europese MAKING-CITY-project  waren ze als eerste van het gas af. De door velen gevreesde geluidsoverlast door de warmtepomp viel henzelf én de buren enorm mee!
Hier wil ik binnen kijken!
Image
Paddepoel

Het huis van

Supertrots zijn ze op hun aardgasvrije 'duurzame demohuis'. Ina en Boudewijn uit Paddepoel gaven zich in 2019 op voor deelname aan het Europese MAKING-CITY-project. Ze waren benieuwd of en hoe ze hun twee-onder-een-kapwoning uit 1975 - met behoud van comfort - aardgasvrij zouden kunnen maken. Het inductiekoken sloeg ook aan: “Dit hadden we veel eerder moeten doen!”
Hier wil ik binnen kijken!
Image
Paddepoel

De demowoning van

Deze modelwoning van Lefier laat zien hoe je een slecht geïsoleerde woning van energielabel E naar A kunt brengen! De woningen in deze rij krijgen zeer binnenkort een nieuw geïsoleerd dak, goten en dakramen, kozijnen met HR++ glas en spouwmuurisolatie. Wil je er het fijne van weten? Medewerkers van Lefier en Dura Vermeer kunnen je tijdens de Duurzame Huizendag alles vertellen over de aanpassingen en hoe ventilatie daar een plek in heeft gekregen.
Hier wil ik binnen kijken!
Image
Paddepoel

Het huis van

Olivier woont sinds drie jaar in een rustig stuk van Paddepoel met veel eengezinswoningen en heeft zich al volop in het groene wijkgebeuren gestort. Met Wijkbedrijf Paddepoel organiseert hij groene acties en werkt hij aan wijktransitieplannen. Zelf geeft hij graag het goede voorbeeld. Hij vergroende boomspiegels met de buren, plaatste zonnepanelen op het dak, haalde de tegels uit zijn tuin en laat sedumplantjes groeien op zijn kantoor, keuken, washok en schuur. Een echt duurzame oplossing voor warmte is er nog niet, maar hij zette wel vast de CV-ketel op 60 °C en wacht tot hij kan aansluiten op het coöperatieve warmtenet van Buurtwarmte.

Hier wil ik binnen kijken!
Image
Selwerd

Het huis van

Over een aantal jaar verhuizen, of juist in de wijk blijven wonen en investeren in het verduurzamen van de typisch Selwerdse jaren-60-woning? Pieter koos voor dat laatste. Samen met zijn zoon heeft hij de hele woning aangepakt. Van isolatie tot zonnepanelen, en van infraroodspiegel tot inductiekookplaat. Wat hij kan, doet hij zelf. Hij deed uitvoerig onderzoek naar de mogelijkheden en ook de installatie!  Pieter vertelt je er graag meer over.
Hier wil ik binnen kijken!
Image
Beijum-West

Het huis van

Jannes houdt zijn energierekening al sinds de jaren-60 bij. Zo zag hij mooi wat voor effect zijn verduurzamingsmaatregelen op zijn energierekening hadden. Inmiddels heeft hij zijn verduurzamingsinvesteringen allang weer terugverdiend.
Hier wil ik binnen kijken!
Image
Noorderplantsoenbuurt

Het huis van

De rol die ieder zelf kan spelen in het verduurzamen van haar of zijn leven is wat Harry leuk vindt: “Kennis uitwisselen en kijken welke kleine (of soms grote) stappen je kunt zetten.  Wij hebben bijvoorbeeld de vloer en de kozijnen geïsoleerd. We hebben 10 zonnepanelen, hybride warmtepomp, groen dak op de schuur. En dat is lang niet alles!”
Hier wil ik binnen kijken!
Image
Noorderplantsoenbuurt

Het huis van

Thomas en Klarie laten zien hoe je de bijkomende nadelen van een verduurzamingsmaatregel letterlijk kunt verfraaien! Zo hebben zij o.a. een mooie houten omkasting voor hun grote witte warmtepomp in de tuin gemaakt. Ook geeft Thomas je graag advies over verduurzamingsmogelijkheden voor jouw huis als vrijwillige energiecoach van de Groenste Buurt Noorderplantsoen.
Hier wil ik binnen kijken!
Image
Noorderplantsoenbuurt

Het huis van

Gert wilde in eerste instantie zijn energiekosten verlagen om op die manier levensloopbestendig te kunnen wonen met lagere maandlasten. Door de zonnepanelen op zijn dak had hij al snel meer elektriciteit dan hij verbruikte, dus besloot hij o.a. ook een quooker, een boiler én een warmtepomp aan te schaffen. Door zelf concreet te handelen, wil hij buren inspireren hetzelfde te doen en zijn steentje bij te dragen aan het tegengaan van de klimaatverandering.Want zo zegt hij het: “Als je ergens een mening over hebt, moet je ook laten zien dat je er iets mee doet.”

Hij is het meest tevreden met de zonnepanelen, omdat het een makkelijke maatregel is die zich makkelijk terugverdient.

Hier wil ik binnen kijken!
Image
Noorderplantsoenbuurt

Het huis van

Tijdens zijn studie Bouwkunde heeft Bob meegedaan aan een wedstrijd om een zo duurzaam mogelijk huis te bouwen, vervolgens is hij bezig gegaan met een behoorlijke verbouwing van zijn eigen huis “Het is goed om met respect om te gaan met de natuur en met energie en er kan een hoop om dat beter te doen. Het helpt wel dat ik het zelf mooi vind om te klussen”.  Van een koud en tochtig huis uit 1889 toverde hij dit huis om naar een comfortabele en moderne woning!
Hier wil ik binnen kijken!
Image
Oosterpoort

Het huis van

Ynskje woont in het enige hofje van de Oosterpoortbuurt en besloot dat zij haar sociale huurwoning wilde verduurzamen. Dit heeft zij met veel doorzettingsvermogen voor elkaar gekregen en dat resulteerde in een gasloze woning. En het mooie is: dit is haar met een paar simpele maar slimme maatregelen gelukt! Haar beste verduurzamingsmaatregel? “Het is elke dag weer een feestje om op mijn inductieplaat te koken!”
Hier wil ik binnen kijken!
Image
De Wijert

Het huis van

Ronald en zijn gezin zijn ontzettend enthousiast over het comfort van de door hen getroffen isolatiemaatregelen. “Onze kinderen hebben nog nooit zoveel op de vloer gespeeld als nu. Ik ben milieuwetenschapper en heb jaren in de duurzame energie gewerkt. Dus dat moeten we zelf natuurlijk ook doen! Het is wel met ups en downs gegaan, maar ben heel enthousiast over het eindresultaat!”

Hier wil ik binnen kijken!
Image
Haren

Het huis van

Van jongs af aan is Jorn zich al heel bewust van zijn eigen invloed op het klimaat. “Als éénling probeer ik mijn eigen footprint omlaag te krijgen. Ik geloof erin dat we coöperaties moeten steunen en niet de commerciële bedrijven. Toen we in deze jaren-70-woning kwamen wonen, zat er nog enkelglas in. Inmiddels ben ik, met een simpele warmtepomp en vloerisolatie, van het gas af! Daar ben ik trots op!”
Hier wil ik binnen kijken!
Image
Haren

Het huis van

Menno wil een voorbeeld en inspirator zijn voor anderen. “Verduurzamen hoeft geen extra geld te kosten. Ik verdien nu alles terug!”

Verduurzaming is voor Menno geen hobby maar een onderdeel van wie hij is. En dat is terug te zien in zijn woning! Waar je ook kijkt, er is altijd wel wat te zien aan verduurzamingsmaatregelen. En daar vertelt hij met passie over!

Hier wil ik binnen kijken!
Image
Glimmen

Het huis van

In deze bijzondere woning in Glimmen zijn ze klaar voor de toekomst. “We wonen nu in een toekomstbestendige woning. In eerste instantie doen wij het voor het milieu, maar we profiteren tegelijkertijd van de lagere maandlasten.

Het meest enthousiast zijn we over de dakisolatie. We hebben een plat dak en als je dat dus met zo'n dikke laag isoleert, koelt het in de zomer en houdt het alle warmte binnen in koude tijden. Dat merk je direct en het is enorm comfortabel. Dat we nu gasloos zijn, voelt ontzettend fijn!”

Hier wil ik binnen kijken!
Image
Paddepoel

Kom ook naar de koffiekar

Gratis verduurzaming advies door Paddepoel Energiek onder het genot van een lekker kopje koffie met appeltaart. Wie meteen aan de slag wil kan er ook een voucher halen t.w.v. 50 euro voor energiebesparende producten, zoals LED-lampen en isolatiefolie (ter beschikking gesteld door Energieloket Groningen. Let op: maximaal 1 per huishouden /adres)

Je kan tussen 13:00 en 17:00 bij de koffiekar terecht in de Voermanhaven in Paddepoel.