Een dosis positieve energie van de wijk energiecoach

29 oktober 2021

Ahmi Jalabi woont sinds ongeveer vier jaar in Groningen. In 2020 begon hij met een training bij GP om wijk energiecoach te worden. Inmiddels geeft hij al een jaar vrijwillig energieadvies aan de bewoners van de Korrewegwijk. Dat doet hij samen met collega Eelke. Zijn allergrootste drijfveer hierin is om een positieve verandering teweeg te brengen. Al Is het maar een kleine. Ben je benieuwd naar hoe het is om te werken als wijk energiecoach? Lees dan snel verder!

Grote ambities
Ahmi vertelt dat hij energie een controversieel onderwerp vindt: ‘Er gaan zelfs oorlogen over energie. De grote wereldmachten bemoeien zich er allemaal mee, maar niet op een goede manier. Als we het energieprobleem oplossen, is dat volgens mij een grote stap richting wereldvrede. Stel je voor dat ieder land of continent zelfvoorzienend is in energie… Dan is er meer gelijkheid en hoeft niemand meer ruzie te maken om het geld dat in de energiewereld omgaat.’ Zo’n grote stap bereik je natuurlijk niet in één keer, beseft Ahmi. Het begint klein. Gewoon door samen thuis energie te besparen en elkaar enthousiast te maken.

Variatie in Stad
Ahmi bezocht al heel wat huizen in de Korrewegwijk om advies te geven aan de bewoners. Dat bracht niet alleen de bewoners iets. ‘Eerst vond ik als international dat alle huizen in Groningen er hetzelfde uitzagen. Allemaal rode bakstenen. Toen ik bij mensen binnenkwam, zag ik dat dat helemaal niet zo was. Ik leer ook een hoop over de geschiedenis van de stad en de gebouwen. Mensen vertellen van alles over hun huis en dat is erg leuk’, vertelt hij. 

De gezichten achter de voordeur
Naast de verhalen over huizen en gebouwen, ontmoet Ahmi ook allerlei soorten mensen met mooie verhalen. ‘Om goed energiebespaaradvies te geven, vraag ik hoe veel en op welke tijden de mensen thuis zijn. Dan vertellen ze van alles over zichzelf. Mensen zijn hier heel open over hun dagelijks leven. Laatst was ik bij iemand die saxofoon speelt. Hij vertelde dat hij vaak een hele dag met vrienden muziek maakt en liet mij van alles zien. Dat is toch gaaf?’ Wijk energiecoach zijn is dus nog veel méér dan mensen energiebespaaradvies geven. Je krijgt er van alles voor terug volgens Ahmi.

Is er wel eens iets niet zo leuk?
Zelfs als wijk energiecoach is het werk niet altijd rozengeur en zonneschijn. Zo kwam Ahmi eens ergens binnen waar hij meteen besprongen werd door twee gigantische, blaffende honden. ‘Niet dat ik bang ben voor honden, maar dat is toch even schrikken als je ze niet kent.’ Verder komt hij wel eens mensen tegen die alles maar beter weten. Die gaan dan in discussie en willen gelijk hebben. Ahmi voert graag een open discussie over energie. ‘Zelfs als je al heel veel van duurzaamheid weet, zie je nog dingen over het hoofd. Je kunt ook nooit alles weten. Ik leer zelf weer van deze mensen en hoop dan dat ze toch ook openstaan om van mij te leren. Samen weten we altijd meer dan alleen.’ 

Tips van energiecoach Ahmi
Focus je op het positieve’, is Ahmi's grootste advies aan iedereen. ‘Aan de grote kolencentrales en milieuvervuilers aan de andere kant van de wereld kunnen we niet meteen iets veranderen. Het heeft alleen geen zin om daarom gelijk de handdoek in de ring te gooien. We kunnen thuis van alles doen. Let er bijvoorbeeld op dat je je verwarming omlaag zet als je weggaat, plak tochtstrips langs de kieren tussen en vervang je halogeenlamp voor een LED-lamp.’ Wist je dat je voor één halogeenlamp namelijk 10 LED-lampen kunt laten branden? Dat zie je dus gelijk op je energierekening!’