Een groen studentenleven. Hoe doe je dat?

3 mei 2021

Huisgenootjes Maaike (23), Puck (20) en Isa (23) uit de Noorderplantsoenbuurt huren een kamer inclusief gas, water en elektriciteit. Toch vinden de meiden duurzaamheid heel vanzelfsprekend in hun studentenhuis. Hoe ze dat aanpakken vertellen ze je graag. Puck: ‘Het is eigenlijk heel simpel. Er zijn veel kleine dingen die je kunt doen om energie te besparen. Samen hebben ze echt wel impact!’

Bewustwording
Wanneer je een kamer inclusief aardgas, water en elektriciteit huurt, kan het best ingewikkeld lijken om toch met duurzaamheid en energiebesparing bezig te zijn. Al helemaal omdat de rekening iedere maand toch hetzelfde blijft. Waarom zou je het dan doen? Isa: ‘Voor mij is de natuur heel belangrijk. Ik wil dat The Great Barrier Reef en andere natuurparels blijven bestaan. Als ik daaraan denk, doe ik automatisch de verwarming een graadje lager.’ Puck: ‘Ik begon me af te vragen waarom ik bepaalde keuzes maakte. Van mezelf verwachten om in één keer compleet groen te leven zou teveel zijn, maar waarom zou ik het licht aanlaten als ik weg ben?’

Generatie groen
De studentes uit de Noorderplantsoenbuurt kregen duurzaamheid en energiebesparing met de paplepel ingegoten. Puck: ‘Op de basisschool hadden wij al warme truiendag en leerden we over klimaatdoelen. Ik denk dat onze generatie zich door zulke dingen al heel vroeg bewust is geworden van duurzaamheid.’ Isa: ‘Ja, het voelt daarom voor mij ook alsof wij ergens verandering in moeten brengen.’ Bij de meiden thuis was het vroeger ook al een ding. Maaike: ‘Ik hoor mijn moeder nog roepen: LICHT UIT!’’

Duurzaamheid in een studentenhuis
Puck: ‘Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerst best wel laks was met bijvoorbeeld het licht uit doen. De anderen deden dat wel steevast, dus ik begon me op een gegeven moment schuldig te voelen.’ Een beetje gezonde groepsdruk helpt de meiden dus op weg om energiezuinig te leven. Puck hoopt zo ook haar huisgenootjes te inspireren met haar supersnelle douchebeurten en dankzij Isa eten ze op huisavonden geen vlees meer. Door in gesprek te blijven over duurzaamheid komen de studentes op steeds meer ideetjes. Maaike: ‘We hebben nu bijvoorbeeld de thermostaat zo ingesteld dat hij automatisch uitgaat als we er niet zijn. We eten ook vaak samen. Dan hoeft het gasfornuis niet tig keer aan op een dag, je gooit minder eten weg, het is gezelliger én je bespaart geld!’

Meer tips van de meiden
De meiden willen graag benadrukken dat je als student heel veel kleine dingen kunt doen. Maaike: ‘In Groningen zijn beperkte mogelijkheden voor afval scheiden. Jammer, maar dat maakt het juist alleen maar makkelijker om te doen. Puck: ‘Ik koop nu ook vaker duurzame of tweedehands kleding.’ Isa kiest het liefste voor lokale producten en winkels als ze iets koopt. Tot slot kun je volgens de meiden uit de Noorderplantsoenbuurt zelfs na een avondje stappen heel gemakkelijk een bewustere keuze maken. ‘Zeg nou eerlijk, die eierbal is toch gewoon net zo lekker als een kroket?!’