Een succes voor de biodiversiteit op zonnepark Vierverlaten

12 november 2021

Op woensdag 10 november organiseerden we een succesvolle klusdag op zonnepark Vierverlaten om de biodiversiteit te vergroten. Samen met huidige én toekomstige leden plantten we in zes uur tijd maar liefst 206 nieuwe planten op het park. Daaromheen bouwden we hekken, zodat de schapen die op Vierverlaten grazen de jonge aanplant met rust laten. Komend voorjaar genieten de insecten, amfibieën en kleine zoogdieren van hondsroos, egelantier, kamperfoelie, hedera en een heel veld vol wilde bloemen. En we hebben hop geplant om te gebruiken voor ons eigen lustrumbier!

Hard werken beloont

Met maar liefst 16 koppen sterk staken we op deze dag 96 manuren in de toename van biodiversiteit op zonnepark Vierverlaten. Aan de hand van een eerdere inventarisatie en bijbehorende tips van de stadsecoloog gingen we aan de slag. We vervingen stenen voor een veld met wilde bloemen die komend voorjaar opkomen. Daaromheen bouwden we een kastanjehouten schapenhek. Ook maakten we 30 plantvakken langs het hek voor klimplanten. Ook daaromheen bouwden we hekjes, zodat de schapen de nieuwe planten niet opeten. Natuurlijk zorgden we voor een hapje en drankje voor de harde werkers. Moe en voldaan sloten we de dag af met een borrel, schuilend onder de zonnepanelen. 

Motivatie en enthousiasme

Compleet vrijwillig en vol enthousiasme hielpen geïnteresseerden mee om de biodiversiteit op zonnepark Vierverlaten nog beter te maken. Saskia is al jaren lid en neemt energie af bij Energie VanOns via GP. Ze is erg blij met deze klusdag: ‘Ik kan als huurder geen zonnepanelen op mijn dak plaatsen. Je hebt toch ook al snel het gevoel dat je in je eentje geen verschil maakt. Dit doen we samen en de wereld wordt er toch weer ietsje beter van. Ik vind het altijd erg mooi om te zien dat er toch weer iets kan gebeuren op vervuilde bedrijfsterreinen of water. Hier ligt ook allemaal puin in de grond. Nu wordt er groene energie opgewekt én zetten we er veel planten neer. Dat is super.’ 

Duurzaam gedachtegoed

Net als Saskia werkt GP-lid Douwe ook keihard mee. Hij was lid nummer 99 en mag zich dus scharen onder de 100 oudste gedienden van de coöperatie. Douwe heeft thuis zonnepanelen en zonneboilers. ‘Mijn panelen hebben een vermogen van 100 Wattpiek. Dat is niets in vergelijking met de panelen hier op het park, of die mensen nu thuis installeren. 280 Wattpiek is alweer de standaard. In de tijd dat ik ze aanschafte was dit topnotch. Ik lever toch nog 900 kWh terug aan het net. Mijn zoons wonen nu niet meer thuis. Dat zorgt voor een veel lager energieverbruik. Ik zou nog meer panelen kunnen installeren, maar ik weet niet of de buren dan nog blij zijn met het uitzicht. Het is nu al een beetje een kakofonie van duurzame oplossingen bij mij thuis.’ 

Bedankt en tot de volgende

Dit is nog maar een begin. De volgende keer hangen we vogelhuisjes op, maken we poortjes onder de hekken voor kleine zoogdieren en creëren we meer schuilplekken voor insecten en zoogdieren, bijvoorbeeld in holle boomstammen. Een groot applaus voor de helden die meehielpen om deze dag zo’n succes te maken. Wil je er de volgende keer ook bij zijn? Houd onze nieuwsbrief en social media in de gaten!