Eerste Duurzame Demohuis in Groningse wijk Paddepoel van start!

1 maart 2021

Bewoners van het zogeheten “demohuis” in Paddepoel hebben een essentiële stap gezet in het aardgasvrij en energiepositief inrichten van hun woning. Door middel van een inventieve installatie zal het demohuis meer energie opwekken dan nodig is, wat met anderen kan worden gedeeld. Bewoners van het demohuis delen hun ervaringen met andere Paddepoelers, en met onderzoekers uit heel Europa. De Paddepoelster huizen dienen als pionierend voorbeeld in het project MAKING-CITY. De bewoners zijn zeer tevreden met de nieuwe installatie.

Bewoonster Marieke vertelt in het filmpje hoe hun demohuis aan de Zuiderkruislaan aardgasvrij is gemaakt.

Tevreden met de innovatieve warmtepomp
De bewoners van het demohuis aan de Zuiderkruislaan zijn content met de aangename warmte van hun gloednieuwe installatie. De installatie bestaat uit een zeer efficiënte lucht-waterwarmtepomp in combinatie met een warmte-terugwininstallatie. Dat laatstgenoemde systeem voert gebruikte lucht af, en blaast schone lucht terug in huis. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de frisse buitenlucht voor te verwarmen via een warmtewisselaar. Dat scheelt stookkosten. De volgende stap is het installeren van zonnepanelen. Gezien de noordligging van het schuine dak wordt er nu gekeken naar een zonnig plekje in de tuin. Een overkapping met zonnepanelen met aan beide kanten zonnecellen lijkt een optie.

Onderdeel van een Europees Project
De bewoners van het demohuis aan de Zuiderkruislaan gaven zich in de zomer van 2018 op voor deelname aan het EU-project MAKING-CITY. In dat project werkt de gemeente Groningen aan twee PED’s, dat zijn Positive Energy Districts; wijken die lokaal meer energie opwekken dan er verbruikt wordt. Paddepoel is gekozen tot één van die wijken waarin drie huizen een totale duurzame make-over krijgen. Groningen is daarmee een voorbeeld voor andere Europese steden. Een andere voorbeeldstad is het Finse Oulu. In Groningen zijn de samenwerkende partijen Gemeente Groningen, Hanzehogeschool, RUG, New Energy Coalition, Nijestee, TNO, CGI, Waarborg Vastgoed, WarmteStad, Sustainable Buildings en energiecoöperatie Grunneger Power samenwerkingspartners in MAKING-CITY.

Muurbord en stoeptegel
Voor mensen die willen weten waar de demohuizen zijn; deze zijn te herkennen aan het muurbordje en de witte stoeptegel voor de deur, met het logo van MAKING CITY. Meer weten over duurzame demohuizen en MAKING-CITY kan ook via de Facebookpagina. Hier staat ook een informatief filmpje waar het plaatsen van de installatie aan de Zuiderkruislaan wordt toegelicht en bewoonster Marieke enthousiast vertelt waarom zij meedoen aan het project.