Energie krijgen van energie besparen in je huurwoning

8 oktober 2021

Andrea Broos uit Corpus den Hoorn deed mee aan het experiment ‘wijk energiecoach voor huurders’. Dit is een samenwerking tussen Energieloket Groningen, woningcorporatie Nijestee en Grunneger Power. Het wijk energiecoach project richt zich tot nu toe vooral op bezitters van koophuizen. Met deze test kijken we of het wijk energiecoach project ook voor huurders interessant is. Andrea had de eer om hieraan mee te doen. Zij is in ieder geval enthousiast. Goed nieuws dus!

De wijk energiecoach op bezoek
Het bezoek van de wijk energiecoach was voor Andrea Broos heel leuk en leerzaam, vertelt ze. ‘De energiecoach gaf mij allerlei tips. Bijvoorbeeld over hoe ik de ketel zuiniger maak door de temperatuur van de installatie lager te zetten, hoe ik tocht kan tegenhouden en sluimerverbruik tegen kan gaan. Ik heb nu ook deurdrangers, zodat de deuren niet open blijven staan. Zo blijft straks de tocht buiten en de warmte binnen in de koudere maanden.’

Besparen in huis gaat niet altijd zonder slag of stoot. Na het bezoek van de wijk energiecoach kreeg Andrea een gepersonaliseerde energietas ter waarde van €50,-. Daarin zat ook een smartplug om alle apparaten in één keer uit te zetten. ‘Ik heb uitgevonden dat internet er niet in kan. Dan gaat de router ook uit natuurlijk. Ik wilde het oplossen, maar snapte er niets van. Ha ha. Gelukkig hielp de energiecoach mij en nu werkt het als een tierelier. Ik hoef alleen maar de t.v. apart uit te doen. De rest gaat met één knopje. Ik heb geen sluimerverbruik meer nu.’

En hoe nu verder?
Er is bijna altijd nog wel wat te doen in huis als het gaat om besparen. ‘Ik ga nu een energiemeter plaatsen om te kijken hoeveel mijn koelkast verbruikt. Na een week ga ik het vriesvak ontdooien en met de meter kijken of het verbruik minder wordt. Ik wil ook nog meer tochtstrips plakken. Dat is nog even een dingetje. De energiecoach gaat me helpen om dit goed te doen’, vertelt Andrea. ‘Verder wil ik met Nijestee overleggen of we tochtstrips bij de deur van de portiek kunnen plaatsen. Dan blijft het daar warmer en heeft iedereen er baat bij.’

Huren en duurzaamheid
Andrea vertelt dat je als huurder veel meer kunt doen dan je vaak denkt. Door dat te vertellen hoopt ze anderen te inspireren. ‘Je kunt zelf al veel doen, zoals de lampen vervangen voor LED-lampen. Sommige lampen zijn moeilijk te vervangen. Daar heb ik gewoon andere exemplaren in de buurt gezet, zodat ik die onzuinige niet meer hoef te gebruiken. Je kunt ook besparen door de temperatuur van je c.v.-installatie zetten, heb ik geleerd van de energiecoach. Veel mensen weten helemaal niet dat dat kan. Je kunt er gewoon instructies voor vinden op internet. En natuurlijk vertel ik deze tips aan iedereen in de hoop dat het hen ook motiveert!’

Inspiratie van Andrea
Andrea raadt iedereen die ook gemotiveerd is om energie en geld te besparen een advies van de wijk energiecoach aan. ‘Doe het wel alleen als je gemotiveerd bent om echt aan de slag te gaan en niet omdat het gratis is. Besparen zit soms in heel kleine hoekjes. Je denkt er niet eens aan. Het is echt leuk om dat te leren! Wil je het groter aanpakken? Ga in overleg met je verhuurder. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt. Soms moet je wat bijbetalen. Je krijgt er uiteindelijk comfort en een lagere rekeningen voor terug. Daar krijg ik dus energie van!’