4 May 2020

Energiebesparing in De Wijert

Op één van de eerste Wijkdealcafé’s van dit jaar gaf Frank van Meel een korte presentatie van de resultaten van zijn afstudeeronderzoek. Frank studeerde Facility management aan de Hanze hogeschool en deed in De Wijert onderzoek naar het verduurzamen van de woningen. Hij heeft specifiek gekeken naar de kleine energiebesparende maatregelen: hoe kun je in je eigen woning aanpassingen doorvoeren om snel, gemakkelijk én goedkoop te beginnen met het besparen van energie? Laten we eens kijken naar de resultaten van het onderzoek van Frank!

Frank vat de manieren waarop je energie kunt besparen samen in twee verschillende soorten maatregelen: veranderingen in je gedrag en aanpassingen met ‘tools’ (materiële maatregelen).

Bron: afstudeeronderzoek Frank van Meel. Gemiddelde op basis van meerdere bronnen.

Gedragsverandering
Natuurlijk kunnen we zelf een hoop bijdragen aan het milieu door ons eigen gedrag aan te passen. Vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Bepaald gedrag is zo ingesleten in ons dagelijks leven dat het best wat vraagt om te veranderen. Maar bewustzijn is stap 1! Als je weet wat je doet en wat je wilt veranderen, dan kun je doelen stellen en je eigen gedrag corrigeren. Houd vol, want dit vraagt een paar weken (of maanden!) bewust letten op wat je doet. In onderstaande tabel zie je wat je kunt doen en wat je daarmee bespaart. Ook is er flinke winst voor het milieu, de CO2-uitstoot neemt behoorlijk af. En het leuke van gedragsverandering is, het kost je niets! Behalve wat moeite natuurlijk 😉

Bron: afstudeeronderzoek Frank van Meel. Gemiddelde op basis van meerdere bronnen.

Materiële toepassingen: aanpassingen met behulp van ‘tools’
Naast de veranderingen in je gedrag kun je ook bepaalde aanpassingen in je huis doorvoeren met behulp van energiebesparende materialen. Denk aan isolatie in de vorm van tochtstrips, raamfolie of brievenbusborstels, besparing van water en gas via een waterbesparende douchekop of radiatorfolie en natuurlijk het vervangen van gloeilampen voor zuinigere ledverlichting. Deze maatregelen vragen om een eenmalige investering, en verdienen zichzelf uiteindelijk terug omdat je minder kosten maakt door de energie die je bespaart. In de tabel hieronder kun je zien wat je jaarlijks kunt besparen en wat de terugverdientijd is per maatregel.

Aan de slag met energiebesparing!
Hoewel de zomer eraan komt en we de komende maanden niet hoeven te stoken om ons huis te verwarmen, is juist nu hét moment om aan de slag te gaan met de materiële energiebesparende maatregelen en het doorvoeren van de aanpassingen in je huis. Wij helpen je er graag bij! Samen met het Wijkdealcafé organiseren we de komende maanden leuke online activiteiten waarbij je kans maakt op het winnen van een felbegeerde Energiebespaarbox. Deze box zit bomvol ‘tools’ om thuis te installeren. Zo kun je zonder investering beginnen met energie besparen. Het kost je niets! Als je een Energiebespaarbox wint, dan krijg je er ook gratis advies bij van een energiecoach. Deze coach kan meekijken welke maatregelen er in jouw huis nodig zijn en hoe je de tools het beste kunt toepassen. Zo maak je je hele huis energiebespaar-proof voor het volgende stookseizoen!

Pubquiz: Energie in De Wijert
Op donderdag 28 mei hosten wij samen met de mensen van het thema Bouw & Duurzaamheid een online pubquiz over energiebesparing. Naast energie en energiebesparing zullen de vragen gaan over De Wijert en het Wijkdealcafé. Je kunt je per huishouden opgeven en strijdt namens jouw eigen straat om de winst. Van de winnende straat ontvangt elke deelnemer een Energiebespaarbox inclusief advies van de energiecoach. En pssstt… naast energiebesparende maatregelen zitten er ook wat lekkere versnaperingen in de box om zelf bij op te laden.

Woon je in De Wijert en wil je meedoen aan de Pubquiz: Energie in De Wijert? Top! Je hebt al een kleine voorsprong doordat je dit artikel hebt gelezen. Geef je gauw op via het Wijkdealcafé en dan zien we elkaar op 28 mei!


Share this Post