Excursie Warmtenet Purmerend: gasvrij en gastvrij!

8 oktober 2021

In het kader van het project Buurtwarmte vertrok op 2 oktober een bus met geïnteresseerde Groningers en warmtenetexperts van Groningen naar Purmerend. Daar is het mogelijk een kijkje te nemen bij een werkend warmtenet en achter de voordeur bij bewoners van een zogeheten “warmtewijk”. Het was er naast gasvrij ook gastvrij. Wat zijn we geweldig ontvangen en goed geïnformeerd! Hieronder een klein verslag van deze leuke dag.

Een spontane inkijk
Het warmtenet van Purmerend dient als voorbeeld voor het Buurtwarmtenet in de Groningse wijken Vinkhuizen, Paddepoel en Selwerd. Tijdens de excursie konden Groningers het leidingnetwerk van een warmtenet zien, een warmte-opslagstation bekijken, een demowoning en servicepunt bezoeken, en ook praten met bewoners om te horen hoe zij warmte als energiebron in hun woning ervaren. Een aantal bewoners stelden spontaan hun woning open toen er tijdens de wijksafari vragen werden gesteld over welke aanpassingen er thuis moeten worden gedaan om op een warmtenet aangesloten te kunnen worden. 


Foto:
“Hier liggen dus de leidingen” vertelt de projectleider uit Purmerend in de Gasintjetstraat aan de geinteresseerde Groningers.

Spannende veranderingen
Een aansluiting op het warmtenet betekent dat er in de woning en in de wijk aanpassingen moeten komen. Er worden leidingen door de straat gelegd, er komen buizen aan de gevel van de woningen (zie foto), de CV-ketel wordt vervangen voor een Afleverset en koken zal gaan op inductie. Die veranderingen zijn voor veel mensen spannend. Groningers waren in eerste instantie dus vooral benieuwd, waarom de bewoners in Purmerend hebben besloten om ondanks alle spannende veranderingen tóch mee te doen met het warmtenet. Een bewoonster van de Hooft Hasselaarstraat vertelt: “De eerste reden dat we mee hebben gedaan is dat de overstap ons niets kostte. Daarnaast moet heel Nederland van het aardgas af. Of je dat leuk vindt of niet; het betekent dat als ik het nu niet doe, het later nog wel een keer moet gebeuren. En omdat we nú meedoen worden we totaal ontzorgd en hoeven we vrij weinig zelf te regelen. Daarnaast is de organisatie hier netjes te werk gegaan. We hebben veel bijeenkomsten gehad waarin veel informatie met ons gedeeld werd.”


foto: Groningers spontaan uitgenodigd bij bewoners aan de Hooft Hasselaarstraat om afleverset en aansluitingen te bekijken en ervaringen over koken met inductie te delen.

“Wat kost het? En heb ik het altijd warm?”
Mensen die nu (nog) op aardgas verwarmen en straks overgaan op een warmtenet, hebben vaak vragen over de kosten die zij straks zullen hebben. Binnen Buurtwarmte zeggen we; warmte zal nooit meer gaan kosten dan aardgas nu. In Purmerend beamen bewoners dit; zij betalen momenteel hetzelfde óf minder als toen zij aardgas in hun woning hadden. Datzelfde geld voor het comfort wat bewoners ervaren; “Ik heb het getest, ik wilde de verwarming eens op 26 graden hebben. Dit lukte niet, maar hij kwam wel tot 24 graden. Dit is al behoorlijk warm en kan me ook niet voorstellen dat iemand hem op 26 graden wilt, maar het was puur om even te testen hoe het werkte. Altijd warmte in huis en het water is altijd warm. Wij hebben nog nooit problemen gehad met de levering van warmte”, sprak een bewoonster van de Van Goor Hinloopenstraat. 


Foto: “Wij hebben nog nooit problemen gehad met de levering van warmte”, vertelt een inwoonster van de Van Goor Hinloopenstraat.

Wat ging er niet goed?
Er zijn veel zorgen bij de Groningers als het gaat om de aansluiting op een warmtenet. Tijdens de excursie worden deze gedeeld met de bewoners in Purmerend. Want zijn er ook dingen die niet goed gingen? Twee bewoners van de Hooft Hasselaarstraat vinden het een lastige vraag: “Eigenlijk is alles gegaan zoals van te voren gepland was. Als iets niet ging zoals gepland was het vaak snel opgelost. Er is een servicepunt in de wijk waar bewoners heen kunnen voor hun vragen. Dit maakte het hele warmtenet in Purmerend laagdrempelig. Daarnaast begonnen we ook door het warmtenet zelf steeds meer na te denken over andere maatregelen die de energieconsumptie doen verminderen. We zijn steeds meer open gaan staan voor andere alternatieven. Het enige wat even vervelend was, is dat de straat open moest voor het plaatsen van de leidingen. Maar dat is logisch. We zijn dus heel tevreden.”


Foto: Groningers gluren naar een afwijkende installatie. Elke bewoner in Purmerend kreeg individueel advies over de aansluiting op het warmtenet en aanpassingen in huis. In Groningen is deze mogelijkheid er ook.


Foto: Als afsluiter even poseren bij het warmte-opslag-station in de wijk. De inrichting van de wijk is zeer vergelijkbaar met veel woningen in Groningse wijken Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen. 

 

De excursie werd mogelijk gemaakt door gemeente Purmerend, Stadsverwarming Purmerend en de bewoners van de wijk. Het is begrijpelijk dat je het jammer vindt als je deze excursie gemist hebt. Mocht er animo zijn voor een (digitale) excursie, dan horen we dit graag.