Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u onze meest gestelde vragen per onderwerp. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het formulier op deze pagina.

Stel je vraag

Overstappen naar Grunneger Power

Noordelijk Lokaal Duurzaam is een energiebedrijf en dochtercoöperatie van Grunneger Power. Wij leveren gas en stroom via Noordelijk Lokaal Duurzaam. Wij zijn dus ‘wederverkoper’ van hun energie.
Omdat Noordelijk Lokaal Duurzaam uw energie levert, zal hun logo op alle correspondentie omtrent uw leveringsovereenkomst staan.
Wij gaan voor gematigde PR-kosten. Wij zijn een coöperatieve vereniging en we streven ernaar om via direct en persoonlijk contact mensen warm te krijgen voor Grunneger Power en zonnepanelen. Mensen nemen stroom bij ons af omdat ze dat zelf willen en omdat ze achter ons concept staan, niet omdat wij leuke verkooptrucs toepassen.
Iedereen kan klant worden: bedrijven, verenigingen en particulieren. U hoeft niet perse in Noord-Nederland te wonen om energie via Grunneger Power af te kunnen nemen. Wij leveren overal in Nederland energie.
Wij hanteren eerlijke en nette prijzen. Onze prijzen zijn vergelijkbaar met de gemiddelde prijzen van andere regionale aanbieders. Wij zijn geen prijsvechters. We kunnen een vriendelijke prijs bieden doordat we weinig overheadkosten hebben.
Levering van gas en stroom is gegarandeerd! U kunt geen moment zonder gas en stroom zitten.
Als klant van Grunneger Power kunt u kiezen uit twee contracten. Bij een variabel modelcontract kunt u maandelijks overstappen naar een andere energieleverancier. Bij een 1-jaarscontract kunt u aan het einde van het jaar overstappen. Wilt u een 1-jaarscontract voortijdig opzeggen dan betaalt u een overstapvergoeding.
Alle klanten van ons energiebedrijf zijn automatisch lid van Grunneger Power en betalen geen contributie. Is het voor u niet mogelijk om klant te worden? Dan kunt u als particulier lid worden voor 10 euro per jaar. U kunt dan meebeslissen tijdens de Algemene Leden Vergadering, u kunt gebruik maken van zonnepanelenadvies en u krijgt korting bij de zonnepanelenleveranciers waar wij mee samenwerken.
Nee, dat hangt van uw voorkeur af. Wij bieden twee contracten aan. Een flexibel contract die elke maand opzegbaar is. En een ‘1 jaar vast’ contract die u na één jaar kunt opzeggen.
Wanneer u klant wilt worden bij Grunneger Power gaat Noordelijk Lokaal Duurzaam na of u kosteloos kunt overstappen. Als u nog vastzit aan een contract, dan raden wij u aan te wachten met overstappen tot uw huidige contract is afgelopen. U riskeert dan geen boete.
Nee. U kunt in Nederland nooit zomaar worden afgesloten van stroom, tenzij u langdurig niet betaalt. Hier zijn wettelijke regels voor.

Collectief Opwekken | Postcoderoos

Dankzij de regeling ‘Verlaagd Tarief’ kunnen mensen die geen (geschikt) eigen dak voor zonnepanelen hebben toch duurzame energie op wekken. Voorwaarde is dat het in collectief verband wordt georganiseerd (middels een coöperatie of VvE) en dat de deelnemers binnen de ‘postcoderoos’ van de zonnepaneleninstallatie wonen. Vandaar dat deze regeling veelal de ‘postcoderoosregeling’ wordt genoemd. De regeling verzekert dat u gegarandeerd 15 jaar lang een belastingkorting van 9 cent per kWh krijgt voor de duurzame energie die u in collectief verband opwekken. Dankzij deze belastingkorting is het rendabel opwekken van zonne-energie op een ander dak mogelijk.
De postcoderoos wordt bepaald door het viercijferige postcodegebied waarin de productie-installatie ligt. De postcoderoos is het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus de direct daaraan grenzende postcodegebieden.
De regeling Verlaagd Tarief is gericht op particulieren die geen geschikt eigen dak hebben voor zonnepanelen. Zowel huurders als woningeigenaren kunnen meedoen. Ook (kleine) ondernemers mogen deelnemen aan het project, mits ze kleinverbruiker zijn. Daarnaast mag een ondernemer niet meer dan 20% aandeel hebben in de productie-installatie. Om deel te nemen aan een project is het noodzakelijk om stroom (en gas) via Grunneger Power af te nemen. Op die manier kunnen wij uw voordeel verrekenen op de energierekening.
De prijs voor deelname is afhankelijk van de grootte van een project, maar ligt doorgaans tussen de €300,- en €350,- per paneel. Dit is inclusief lidmaatschap van een opwekcoöperatie, verzekeringen, garanties en alle andere mogelijke bijkomende kosten.

Collectief opwekken | Zonnepark

Deelname aan het project werkt als volgt: u verstrekt een lening aan Grunneger Power van 350 euro of een veelvoud daarvan. Daarmee koopt Grunneger Power voor u één of meerdere zonnepanelen in het park. De looptijd van de lening is 15 jaar. Gedurende 15 jaar betaalt Grunneger Power de lening af en ontvangt u jaarlijks een rente van 3% op het bedrag dat wij nog bij u open hebben staan. Omdat de rente via annuïteiten wordt afgelost, is de rente en aflossing samen ieder jaar €29,-. Na 15 jaar heeft u dus (29*15=) 435 euro van ons uitgekeerd gekregen. Met uw investering in één paneel heeft u (435-350=) 85 euro winst gemaakt. Dat is meer dan dat u aan rente op uw spaarrekening ontvangt!
Ja. Ook de kosten voor installatie, verzekeringen, garanties e.d. zijn bij dit bedrag inbegrepen. Wij rekenen geen administratiekosten of andere verrassingskosten.
Ja. Een zonnepaneel kan overgenomen worden voor de ‘restwaarde’. Dat is de startwaarde van het zonnepaneel (van €435,-) minus de tot dan toe plaatsgevonden aflossingen (van €29,- per jaar).
Wij willen, net als de Gemeente Groningen, vóór 2035 energieneutraal zijn als Stad. Wij pleiten er daarom voor alle geschikte daken in de stad vol te leggen met zonnepanelen. Daar maken we ons ook hard voor. We helpen individuen (huishoudens) en collectieven (VvE’s, organisaties en buurten) met het (collectief) opwekken van energie op een eigen of een gezamenlijk zonnedak. Een voorbeeld van een gezamenlijk zonnedak is de Alfa Postcoderoos, waar we 1.000 panelen plaatsen op het dak van het Alfa-college. Zonneparken zien wij in onze visie als aanvullend en tijdelijk. De Gemeente deelt deze visie met ons en heeft deze daarom in haar zonne-energiestrategie opgenomen.

Als duurzame, sociale onderneming zijn wij overigens voor groen. Zonnepark Vierverlaten bouwen we daarom op een braakliggend terrein. Dit is een bedrijfsterrein. In het bestemmingplan heeft deze locatie een bedrijfsbestemming, en geen agrarische bestemming. Van een zonneweide mogen we daarom niet spreken.

Wanneer u energieklant bent van Grunneger Power, kunnen we zorgen dat uw opgewekte stroom op uw naam komt te staan (middels een Garantie van Oorsprong). U ontvangt dan uw eigen groene stroom uit het zonnepark. In de jaaropgave kunnen we helder specificeren hoeveel stroom u heeft opgewekt. U ontvangt hier geen extra financiële vergoeding voor. Door te kiezen voor een Groningse, groene energieleverancier draagt u natuurlijk wel een extra stap bij aan een gezamenlijke, lokale en duurzame economie!

In het geval van overlijden worden de zonnepanelen overgedragen aan erfgenamen. Bij een verhuizing kunt u de zonnepanelen ‘meenemen’ naar uw nieuwe adres.  

Subsidies

Woningeigenaren in één van de elf gemeenten binnen het gaswinningsgebied kunnen maximaal €4.000,- subsidie krijgen op energiebesparende maatregelen of op de aanschaf van zonnepanelen/zonneboilers. Uitgebreide informatie is te vinden op de website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland.
Er zijn op internet talloze aanbieders te vinden die voor een vergoeding willen de helpen de BTW terug te vragen. Het is terugvragen van de BTW is echter zo eenvoudig dat het voor de meeste mensen geen probleem hoeft te zijn dit zelf te doen. Op de website van Milieu Centraal staat een handig stappenplan waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe de teruggave in praktijk werkt en waar de benodigde formulieren te vinden zijn om het te regelen.
De meeste particulieren die het huis beter willen isoleren kunnen momenteel geen aanspraak maken op subsidies. Alleen voor inwoners van het gaswinningsgebied is het mogelijk subsidie te ontvangen dankzij de Tijdelijke Regeling Waardevermeerdering.

Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn er ook geen subsidies meer beschikbaar. Wel kunnen mensen die zonnepanelen kopen de BTW op de aanschaf en installatie terugvragen.

Voor bedrijven, verenigingen en organisaties zijn er vaak andere mogelijkheden dan voor particulieren. Neem contact met ons op voor vragen over actuele subsidiemogelijkheden.

Zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen duurt een halve tot een hele dag. De precieze tijd is afhankelijk van de grootte van het systeem. Het timmer- en boorwerk blijft beperkt. Er wordt minimaal één gaatje geboord in het dak. U moet thuis zijn als de panelen geplaatst worden. Bovendien moet de meterkast of zolder bereikbaar zijn om de omvormer een plek te geven.
Als u kunt werken op daken en met elektriciteit, dan zou u in principe de zonnepanelen zelf kunnen installeren. De aansluiting op de meterkast dient gedaan te worden door een gecertificeerde elektricien. Wij raden u aan om de gehele installatie over te laten aan een vakman.
Ja, dat kan. Door een nieuwe maatregel uit het Energieakkoord is het per 1 januari 2014 mogelijk om panelen op een ander dak te plaatsen en een belastingkorting te ontvangen op uw energierekening. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden.
Of uw dak geschikt is voor zonnepanelen is afhankelijk van de oriëntatie en de grootte van het dak. Bovendien moet u rekening houden met de schaduwobjecten op en rond uw dak. Met behulp van de Zonatlas kunt u zelf de geschiktheid van het dak bepalen. Als lid of klant van Grunneger Power kunt u een zonnepanelenadvies aanvragen.
De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 8 en 10 jaar. Over het algemeen geldt: hoe groter de zonnestroominstallatie hoe korter de terugverdientijd.
Een standaard zonnepaneel heeft een maximaal vermogen van 250-265 Wattpiek. De daadwerkelijke opbrengst is afhankelijk van de oriëntatie van de zonnepanelen, de hoek waaronder de panelen zijn geplaatst en het aantal zonuren. De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel in Noord-Nederland is ongeveer 220 kWh per jaar. Met een stroomprijs van ongeveer €0,22 per kWh, zorgt dit per paneel voor een jaarlijkse besparing van bijna €50,- op uw energierekening.
Als er schaduw valt op een zonnepaneel, dan beïnvloedt de schaduw de opbrengst van het hele systeem.
Wij raden u aan om niet meer energie op te wekken dan u verbruikt. Het is al heel netjes als u 80 procent van uw eigen elektriciteitsverbruik zelf kunt opwekken.
Doorgaans zijn zonnepanelen blauw of zwart. Er zijn echter ook rode en groene panelen op de markt.
De standaardafmetingen van zonnepanelen zijn 165 cm x 100 cm.

Omvormers met ventilatoren maken geluid. Omvormers zonder ventilator maken minder geluid. Het geluid van een omvormer hoort u alleen als er energie wordt opgewerkt. ’s Nachts zal de omvormer geen geluid produceren.
De omvormer is een kastje tussen de zonnepanelen en de meterkast. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die we in huis gebruiken.
Ja, de CO2- uitstoot van zonne-energie is ruim 10 keer lager dan de stroom uit gas- of kolencentrales. Als zonnepanelen vakkundig zijn geïnstalleerd is er geen risico voor de veiligheid.
Voor een prijsindicatie van een zonnepanelen-installatie kunt u het beste even contact met ons opnemen.
De leveranciers waarmee wij samenwerken geven garantie op de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Soms wordt ook een opbrengstgarantie afgegeven. Let hier op bij het vergelijken van offertes.