Gedeelde zonnepanelen voor huurders Groningen Centrum

21 december 2020

Huurders van woningcorporatie Nijestee in de Groningse Mussengang en aan de Oudeweg kunnen straks profiteren van zelf opgewekte zonnestroom. Energiecoöperatie Grunneger Power en woningcorporatie Nijestee zorgen er samen voor dat bewoners van sociale huurwoningen ook kunnen profiteren van duurzame energie. Het plaatsen van zonnepanelen gebeurt alleen op verzoek en met instemming van bewoners. De zonnedaken zullen in 2021 worden gerealiseerd.

Eerlijke verdeling
Driekwart van de bewoners aan de Oudeweg heeft ingestemd met de komst van een gedeeld zonnedak, waarmee jaarlijks 6000kWh groene stroom wordt opgewekt die eerlijk wordt verdeeld onder de deelnemende bewoners. In de Mussengang is er momenteel een interessepeiling onder de bewoners gaande.

Via het project ‘Huren met Zon’ konden de afgelopen vier jaar huurders van rijtjeshuizen bij Nijestee al zonnepanelen aanvragen. Inmiddels zijn er zo al meer dan zeshonderd Groningse daken voorzien van panelen. Huurders profiteren naast de zelf opgewekte zonnestroom, ook financieel van de panelen. Huurders gaan nooit financieel achteruit op deze duurzame ontwikkeling.

Samen met buren eigen zonnestroom opwekken
Joep Broekhuis, projectleider bij Grunneger Power, is er blij mee: “Driekwart van de bewoners in de Mussengang en de Oudeweg hebben gekozen voor zonnestroom opgewekt op hun eigen dak. Dat betekent, dat we de zonnedaken kunnen gaan realiseren. Dit zijn de eerste bewoners van deze huurwoningen in het centrum van Groningen die op deze manier kunnen profiteren van verduurzaming. Natuurlijk hopen we, dat nog veel meer Nijestee-huurders zich melden. Zo maken we de energietransitie iets waar iedereen van kan profiteren.” 

Aanmelden kan iedereen
Aanmelden voor Huren met Zon kan voor elke Nijestee huurder via de website van Grunneger Power. Als een huurder zonnepanelen aanvraagt, wordt er een technische scan gedaan om te kijken of het dak geschikt is. Indien dit het geval is, houdt Grunneger Power een interessepeiling bij alle bewoners van het complex. Wanneer de meerderheid van de bewoners akkoord gaat, worden de zonnepanelen geplaatst. De opgewekte stroom wordt eerlijk verdeeld onder alle bewoners. Net als bij de individuele zonnepanelen op eengezinswoningen, betaalt Nijestee de installatie van de zonnepanelen. Dit wordt verrekend met een huurverhoging die ongeveer vijftig procent van de opbrengst is.