7 December 2018

Geen obstakel te hoog voor Gronings duurzaamste bedrijfspand

Moet je de hoogte in? Dan is Eddy Roossien je man! Met ladders, trappen en steigers verzekert Roossien Hoogwerktechniek je al sinds 1998 van een veilige klim. Inmiddels runt Eddy een internationaal bedrijf met veel overheden en het grote bedrijfsleven als klant. Hartstikke mooi natuurlijk dat het zo goed gaat. Maar het succes, en zélfs de finaleplaats voor de Groninger ondernemingsprijs 2018, zijn voor Eddy geen reden om stil te blijven staan. Een van de doelen waar de ras-ondernemer veel passie en tijd in steekt is het runnen van een duurzaam bedrijf. Eddy heeft zijn 12.000 m2 grote bedrijfsterrein al – zonder dat hij het doorhad – verbouwd tot een van de duurzaamste bedrijfspanden van Groningen. En dat is pas het begin, als het aan Eddy ligt. Waar haalt hij de kennis en tijd vandaan? We stelden Eddy wat vragen over de verduurzaming van zijn bedrijf.

Roossien Hoogwerktechniek is sinds kort deelnemer aan Groningen Vergroent, een verduurzamingtraject van Grunneger Power voor zakelijk Groningen. Waren jullie hiervoor ook al bezig met verduurzaming?
“We zijn al jaren bezig met verduurzaming. Zo is ons bedrijfspand, een oud Gamma-filiaal aan de Bornholmstraat, toen wij er in trokken binnenuit opnieuw opgebouwd en ingedeeld. Naar eigen beste inzichten. In ons bedrijfspand gebruiken we bijvoorbeeld slimme led verlichting die automatisch de helderheid afstemt op het daglicht. Omdat we nu nooit meer teveel stroom gebruiken, verbruiken we nu nog maar 33 procent van de energie die de oude verlichting vroeg. Maatregelen als deze en bijvoorbeeld het goed isoleren hebben ons pand gemaakt tot een van de energiezuinigste bedrijfspanden van Groningen. Zonder dat ik dat wist trouwens, mooi he!”

Een groot bedrijfspand zóveel verduurzamen is vast een grote en ingewikkelde operatie?
“Ik heb eigenlijk gewoon gedaan wat ik dacht dat goed was. Gewoon, over alles drie keer nadenken en vooruit denken; in duurzaamheid, in voorzieningen en kosten. Dat is niet ingewikkeld, maar gewoon bedrijfsvoering.”

Het Groningen Vergroent traject wordt uitgevoerd door Grunneger Power. Verduurzamingshulp van een lokale energiecoöperatie, is dat samenwerken met geitenwollensokken?
Glimlachend: “Nee zo heb ik dat zeker niet ervaren! Het zijn juist praktische mensen die ondernemers zo goed mogelijk willen helpen. Met handvaten en begeleiding om te zorgen dat je aan de duurzaamheidseisen te voldoen. Omdat wij al zo ver zijn, zijn eisen vanuit de overheid – minimaal energielabel C in 2023 – al lang en breed behaald. Door Groningen Vergroent zijn we ons wel bewuster geworden waar we staan en wat allemaal kan. Door dat inzicht hebben we onszelf als doel gesteld om in 2020 ons 12.000 m2 grote terrein energieneutraal te hebben. Dat past goed in onze doelstelling: alles wat wij maken, doen we goed.”

Toch voelen veel ondernemers de urgentie nog niet om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Is dat erg?
“Natuurlijk zijn er ook ondernemers die hun kop in het zand steken. Dat is gewoon niet meer van nu, iedereen moet hiermee aan de slag. Verduurzamen is ook al lang niet meer alleen voor een kleine groep weggelegd. Maar zoals gezegd zijn er wel verschillen in wat ondernemers ook daadwerkelijk kunnen doen om het verbruik te verlagen. Ik ken genoeg ondernemers die wel willen verduurzamen, maar gewoonweg met heel veel vragen en beperkingen zitten. Ik zit in een eigen pand, maar veel ondernemers huren een pand. Die kunnen lang niet zoveel doen. Voor die mensen is hulp en het inzicht zeer welkom.”

Ook de ambitie om jouw bedrijfspand te verduurzamen en kan jij wel wat nieuwe inzichten en hulp gebruiken? Meld jouw onderneming ook aan als deelnemer van Groningen Vergroent.


Share this Post