Gezamenlijk zonne-energie opwekken in de Noorderplantsoenbuurt: een update 

4 november 2019

Afgelopen februari hebben we een update gegeven over de status van het gezamenlijke zonnedak op Station Noord. We vertelden over de vertraging en deden daarom een oproep om mee te denken over andere geschikte daken voor een gezamenlijk zonnedak in de Noorderplantsoenbuurt. We mochten enthousiaste reacties en goede ideeën ontvangen. Geweldig, dank daarvoor!

Alle suggesties hebben we geïnventariseerd, en toch vonden we niet dé oplossing. De meeste daken blijken technisch niet geschikt voor een grote zonnepaneleninstallatie. Dat geldt ook voor de overkapping van station Groningen Noord. Deze kan de extra last van de zonnepanelen niet dragen. ProRail onderzoekt de mogelijkheid om de overkappingen te verstevigen, maar of en wanneer dit gerealiseerd kan worden is niet bekend.

Omdenken
Daarom is de Groenste Buurt gaan omdenken. Er zijn namelijk wél een heleboel kleine daken in de Plantsoenbuurt geschikt voor zonnepanelen. Denk aan de daken van koopwoningen van particuliere eigenaren, en de daken van VvE’s waar nog geen zonnepanelen op liggen. Als we die kleinere daken bij elkaar nemen, dan vormen die samen één groot dak!

Zon Op Alle Daken
Dat is het uitgangspunt van een nieuw project: Zon Op Alle Daken. Zon Op Alle Daken is een coöperatie uit Groningen, die andere coöperaties ondersteunt bij het bovenstaande idee. Alle dakeigenaren die hun dak ter beschikking stellen, ontvangen hiervoor een vergoeding per zonnepaneel. En iedereen die investeert in de zonnepanelen, ontvangt een jaarlijkse korting op de energierekening.

Op de hoogte houden
Dit project zal volledig worden uitgevoerd door Zon Op Alle Daken in directe samenwerking met de Groenste Buurt. Ook Energie VanOns en Grunneger Power ondersteunen dit project. De Groenste Buurt wil je graag op de hoogte houden van het project. Heb je belangstelling, dan kun je je gegevens mailen naar: groenstebuurt@gmail.com. Ben of ken je iemand met een geschikt dak? Meld je dan via: www.zonopalledaken.nl of www.noorderplantsoenbuurt.nl/home/groenstebuurt. Hier kun je ook meer informatie vinden over het project.

Meer info? Kom dan naar de info-avond van de Groenste Buurt op donderdagavond 14 november om 20:00 uur in Pura Vida (Akkerstraat 97A).