GP in de media, maar wie zijn wij echt?

17 september 2021

‘Wat doen jullie nu eigenlijk precies?’ Dit is een vraag die wij regelmatig horen. Daarnaast verschijnen er regelmatig berichten in de pers met de boodschap dat wij onderdeel van de gemeente zouden zijn of dat wij lobbyisten zijn. Dat vinden we superjammer! 

Daarom leggen we je heel graag uit wat wij doen en waar wij voor staan. En waarom het belangrijk is om lid te worden van een energiecoöperatie als je mee wilt denken-, doen, ontwerpen of beslissen over wat er in jouw wijk gebeurt.

Als energiecoöperatie willen we juist dat bewoners regie over hun eigen energie krijgen. Dat doen we onder andere door bewoners van gebieden waar spannende dingen gebeuren te helpen om de juiste keuzes te maken. Bijvoorbeeld over de aanleg van een warmtenet in de wijken Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel of de mogelijke komst van windmolens of een zonnepark. Dit is precies waar wij als coöperatie voor staan. Regie over onze eigen energie dus. Vóór en dóór Groningers!

Wat doet een energiecoöperatie?
Om de productie van duurzame energie in Nederland aan te jagen, kun je je aansluiten bij een lokaal duurzaam energie-initiatief, wat voor en door burgers is. Zij hebben de wens om zelf te bepalen waar hun energie vandaan komt en daarbij onafhankelijk te zijn van een (commerciële) leverancier of projectontwikkelaar. In Nederland zijn er 484 van dit soort initiatieven. Grunneger Power is het initiatief in Groningen.

De energiecoöperaties in Nederland zijn echte voorlopers en een belangrijke schakel in de energietransitie. De enthousiaste mensen (waarvan een deel vrijwilligers) achter deze initiatieven nemen het heft in eigen handen om Nederland te verduurzamen. De opbrengsten van energieprojecten worden vervolgens geïnvesteerd in duurzame projecten. In Groningen doen we dat bijvoorbeeld in onze zonneparken Meerdorpen en Vierverlaten.

Wat doen wij?
Als Grunneger Power werken we samen met bewoners aan de wensen die zij hebben rondom hun toekomstige warmte en energie. De overheid wil in 2050 volledig van het gas af. In Groningen is het de bedoeling om al in 2035 een aardgasvrije stad te realiseren. Maar achter de voordeur van mensen zijn de wensen verschillend. Sommigen willen het liefst morgen beginnen. Anderen twijfelen nog of hebben vooral veel vragen. Wij helpen bewoners daarin de juiste keuzes te maken. Omdat bewoners zelf regie willen en mee willen denken, koos de gemeente voor een wijkgerichte aanpak. Hierbij is gekeken naar zowel de wensen van bewoners, als naar de technische mogelijkheden en onmogelijkheden.  https://gemeente.groningen.nl/wijkenergieplannen Voor de ene wijk betekent dit de aanleg van een warmtenet en voor de andere wijk zijn bijvoorbeeld warmtepompen weer geschikter, of een combinatie van een warmtepomp en groen gas (hybride).

Een stem geven aan bewoners
Uit het onderzoek bleek dat in de wijken Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel de aanleg van een warmtenet de meest geschikte oplossing is. Dit is overigens ook de duurste oplossing. Als Grunneger Power maken wij ons al tien jaar hard voor het niet alleen luisteren naar wensen van bewoners, maar ook dat de gemeente hiermee aan de slag gaat. Inmiddels zijn we een vaste gesprekspartner van de gemeente geworden bij dit soort processen. In Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen mogen wij het proces begeleiden om mensen klaar te stomen voor aardgasvrije wijken. Dit betekent letterlijk aan de keukentafel in gesprek, maar ook op bewonersavonden praten  over zorgen, wensen en ideeën voor de inrichting. Wij zijn daar blij om, want dat is precies waarom wij ooit opgericht zijn. Ooit begonnen we  als een klein clubje idealisten die graag meer zonnepanelen wilden in de stad. We gingen daarom zelf maar advies geven en aan de slag. Na tien jaar is dit uitgegroeid tot een professionele beweging met ruim 2.000 trotse leden die meedenken over de energietransitie in onze mooie gemeente.

Toffe projecten
Zo bouwen we bijvoorbeeld zonneparken waar schapen lopen en waar biodiversiteit een belangrijke rol krijgt. We laten de stadsecoloog daar onderzoek naar doen. Met geld dat we verdienen aan de energie die mensen via Energie VanOns ontvangen, zorgen we de dat de stad duurzamer, mooier en groener wordt. We helpen bijvoorbeeld duurzame wijkinitiatieven opstarten of zichzelf verder ontwikkelen. Ook leiden  we energiecoaches op die gratis advies geven over hoe bewoners zelf eenvoudig kunnen verduurzamen en besparen. Verder hebben we met het spraakmakende Europese project ‘Making City’, waarin we met heel veel partners samenwerken, maar liefst drie demo huizen gerealiseerd die eigenlijk de huizen van de toekomst moeten worden. Slecht geïsoleerde, oudere woningen die straks naar 0-op-de-meter gaan, of wellicht zelfs energie overhouden om te delen met de buren. Daarnaast zijn we partner in het Groningse Energieloket. Daarin werken we met meer dan 30 vrijwillige, door Grunneger Power opgeleide, energiecoaches die gratis en onafhankelijk advies geven over energie. Ze helpen dus ook geld besparen bij mensen thuis. Toffe projecten waar we mega trots op zijn! 

Doe je mee?
Juist als je het belangrijk vindt om een stem te hebben in de energietransitie in jouw gemeente, jouw stad, jouw wijk en jouw huis willen we je vragen om je bij ons aan te sluiten. Want met hoe meer mensen we zijn, hoe groter onze invloed is. Als je lid wordt van Grunneger Power houden wij je op de hoogte met informatie die klopt én laten we jouw stem tellen. Doe je mee? Dat zou heel tof zijn! https://grunnegerpower.nl/word-lid/