Grunneger Power gaat laadpalen exploiteren

30 april 2019

Lees hier het officiële persbericht:

Exploitatie laadpalen naar Grunneger Power

Lokale energiecoöperatie Grunneger Power gaat tien laadpalen voor elektrische auto’s exploiteren. De Gemeente Groningen en de gemeente Ten Boer dragen deze via een ‘warme overdracht’ over van EVnetNL naar de energiecoöperatie.

De tien laadpalen zijn onderdeel van een pilotproject dat in 2009 startte. De Rijksoverheid realiseerde in deze pilot samen met de netbeheerders 3.000 oplaadpunten voor elektrische auto’s, waarvan negen in de Stad en één in Ten Boer. Tot volgend jaar worden deze onderhouden en geexploiteerd door beheerder EVnetNL. Vanaf 1 januari 2017 komt een groot deel van de laadpalen van EVnetNL in handen van gemeenten, die een keuze moeten maken hoe ze daar mee om willen gaan.

Met de kostenneutrale overdracht van beheer en exploitatie aan Grunneger Power is Groningen de eerste gemeente die de laadpalen overdraagt aan een lokale energiecoöperatie. Grunneger Power biedt de elektrische autorijder het meest gunstige tarief, omdat zij geen winstoogmerk heeft. Via haar eigen energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam levert de coöperatie lokaal opgewekte zonne-energie. De stroom voor de tien laadpalen is afkomstig van een gezamenlijk zonnedak op het Alfa-college in de Zeeheldenbuurt. Dit zonnedak kwam tot stand via de zogenaamde postcoderoosregeling. Door het opwekken van postcoderoosstroom kan Grunneger Power haar leden een korting aanbieden op de stroom via de laadpalen. Daarmee wil zij het elektrisch rijden onder haar leden bevorderen.