Grunneger Power presenteert aanpak in Europa

28 januari 2021

Om andere gebieden in Europa te inspireren in de rol die bewoners kunnen spelen in de transitie naar een duurzame stad, wijk of dorp presenteerde Grunneger Power afgelopen week haar aanpak in het project "Making City". In het Europese project kijken acht verschillende Europese steden mee naar hoe wij participatie in de energietransitie vormgeven. Dat doet Grunneger Power in de zogeheten "cooperatieve wijk-aanpak". Groningen is voorloper met deze aanpak, en daarom onderwerp van onderzoek, gesprek en bewondering.

In deze aanpak worden bewoners stap voor stap meegenomen in de veranderingen die er in hun wijk of dorp. Dat gebeurt op zo'n wijze, dat bewoners zelf ook de keuze hebben hoe zij deelnemen in deze aanpak. Oftewel; bewoners kunnen zelf beslissen of en hoe zij actief meedoen om de energietransitie vorm te geven. Dat gebeurt binnen wijkinitiatieven, klankbordgroepen, werkgroepen en regiotafels. Projectleider Joep Broekhuis presenteerde vorige week voor acht Europese steden, waaronder León (Spanje), Bassano del Grappa (Italië) en Lublin (Polen), over onze coöperatieve aanpak, in het engels de, jawel, "Cooperative Approach".

De acht steden willen leren hoe wij hier plannen mét - in plaats van vóór - inwoners van wijken en dorpen maken. De focus ligt daarbij niet op de technische kant van energieopwek en -gebruik. De Cooperatieve Aanpak laat zien hoe we, door mensen samen te brengen, draagvlak kunnen creeeren voor oplossingen die verder gaan dan een zonnedak of energie-bespaaractie. Als bewoners samen in vertrouwen kijken naar hoe zij hun eigen omgeving kunnen inrichten, ontstaan er verrassend veel goede ideeën, en is er kennis en kunde. Immers, volgens Broekhuis: “pas als er draagvlak en vertrouwen is kan er gesproken worden over energieprojecten”.

Meer over Making City, de Europese Steden en onze partners: https://grunnegerpower.nl/making-city/