Huren met Zon: nu ook eigen zonnepanelen op het gedeelde dak van complexwoningen

28 januari 2020

De George Pirestraat in de wijk Hoornse Meer bestaat uit een wooncomplex waarin drie woongroepen wonen. De bewoners, waaronder Desiree Jonkman, besloten in 2019 vol voor de zon te gaan: unaniem kozen ze ervoor zonnepanelen te laten plaatsen op hun gedeelde daken. Bijzonder, want daarmee was het de eerste van het project Huren met Zon met honderd procent deelname. Desiree vormt samen met haar zoon Zono een van de achttien huishoudens in het wooncomplex, en was meteen enthousiast toen ze hoorde dat ze via Nijestee en Grunneger Power de mogelijkheid hadden zonnepanelen te laten plaatsen op het dak. “Dat je gewoon gratis je energie van de zon kan krijgen, dat is toch fantastisch?”

Desiree verteld dat het begon met een paar buren die de wens voor zonnepanelen uitspraken richting Nijestee. “Toen de buurtbeheerder van Nijestee ergens begin 2019 bij ons thuis was om te kijken welke praktische dingen hij voor ons kon oplossen hebben we het ook over onze wens voor zonnepanelen gehad. Hij vertelde toen dat Nijestee op dat moment net was gaan samenwerken met Grunneger Power, en dat hij wel wilde kijken of er iets in gang kon worden gezet.”

Huren met Zon
De samenwerking tussen wooncorporatie Nijestee en energiecoöperatie Grunneger Power waar de buurtbeheerder op doelde heet Huren met Zon. Al een paar jaar zorgen Nijestee en GP samen dat particuliere woninghuurders panelen op het dak van hun eigen huurhuis konden leggen. Nu kan dit dus ook op gedeelde daken van huurders in Stad. Het initiatief moet bij dit project van de bewoners vandaan moet komen.

Aan de G. Pirestraat kaartte vanuit iedere woongroep in eerst instantie één iemand aan dat het een goed idee zou zijn om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ook de overige bewoners gaven al snel hun zegen voor het plan. “We zijn in ons huis niet heel erg van het vergaderen, maar na een rondje langs de andere bewoners was al gauw duidelijk dat iedereen zonnepanelen een goed idee vond, ook omdat het ons per saldo niets meer zou gaan kosten.” Daarna ging het snel: “Voor de zomervakantie waren alle contracten rond, waarna er een aannemer kon worden ingehuurd. Op een maandagochtend ergens in december werden de zonnepanelen geleverd: vijf minuten later stond er een kraan bij, en een half uur later lagen ze allemaal op het dak, dat ging echt supersnel. Daarna zijn ze een weekje bezig geweest met het goed vastzetten van alle panelen.”

Het is lastig om tegenargumenten te verzinnen
Jonkman is ontzettend blij met de zonnepanelen: “Dat je gewoon gratis je energie van de zon kan krijgen, dat is toch fantastisch? Over het plaatsen van zonnepanelen heb ik dan ook helemaal niet hoeven nadenken; het is lastig om tegenargumenten te verzinnen. Maar ik heb eens een paar van de mensen van Grunneger Power gesproken, en die vertelde dat ze nog genoeg mensen tegenkomen die niet willen. Sommigen vinden het dan vervelend dat de omvormer een beetje geluid maakt wanneer de energie wordt omgezet. Maar als dát het is...”