VvE-bijeenkomst Selwerd: meedenken, meepraten en meedóen

3 juli 2019

Na een druilerige dag breekt de zon door, nét op het moment dat leden van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) aankomen op de informatieavond ‘Verduurzamen met je VvE’, die georganiseerd werd door Sunny Selwerd. Mooier kan het niet. De bewoners komen samen, om meer te leren over het verduurzamen van hun VvE en vragen te stellen aan experts. En vragen, die hebben ze!

Lees hier het inhoudelijke verslag van de bijeenkomst. 

Samen verduurzamen
Zo’n dertig buurtbewoners zijn op woensdagavond 12 juni aanwezig om samen actief te gaan verduurzamen. Daan Kingma, wijkregisseur van Sunny Selwerd en Marieke Wiersma van Grunneger Power openen de avond: ‘Het verduurzamen van je VvE is niet eenvoudig,' vertelt Marieke. 'Maar het goede nieuws is: je hoeft niet morgen klaar te zijn, als je maar wel nú begint. Zorg ervoor dat je verduurzaming opneemt in het meerjarenplan van de VvE. Zo weet je dat je goed bent voorbereid als bijvoorbeeld het dak moet worden vervangen. In dat geval kun je direct dakisolatie meenemen. Door natuurlijke momenten te gebruiken, wordt een verduurzamingsmaatregel financieel aantrekkelijker!’ Na de gezamenlijke opening verdelen de eigenaren zich over vijf thematafels, waar ze in gesprek gaan over: isolatie, zonnepanelen, warmte, het betrekken van andere bewoners en subsidies & financiering. Bij elke tafel kunnen bewoners hun vragen stellen en krijgen ze tips en tools aangereikt. Helemaal goud, die energietransitie, dus hoe pak je dat nou aan?

Inspiratie en isolatie
Bewoners hebben aan elke thematafel een kwartier om hun vragen te stellen en rouleren dan door naar de volgende tafel. Tussen de roulatiemomenten door valt op hoe geïnspireerd de aanwezigen zijn; bewoners zijn druk in gesprek. Daarom gaan de gesprekken gewoon door, bij de snacktafel of onderweg naar de volgende tafel. Bewoners hebben het met hun buren over de mogelijkheden van een warmtepomp in hun appartementencomplex of bewonderen de isolatiekorrels. Het wordt al snel duidelijk dat inspiratie zeker aanwezig is; de meeste bewoners maken tegen het einde van de avond al actieve plannen. Zo blijkt ook vooral de wens om als VvE’s van elkáár te leren. Kijk, dat is écht samen aan de slag!

Maak een plan
Vragen die veel gesteld worden, zijn: ‘Waar kan ik direct mee beginnen?' En: 'kan ik begeleiding krijgen bij het traject?’ Sunny Selwerd werkt samen met partijen die VvE’s helpen met het opstellen van een meerjarenplan voor verduurzaming. Dat begint met het inventariseren van de wensen van de bewoners, en eindigt met een meerjarenplan en hulp bij de uitvoering van maatregelen. Het uitgangspunt is om altijd te werken naar een optimale combinatie van maatregelen, zodat CO2 én kosten worden bespaard.

Verduurzamen met je wijk
De bijeenkomst voor VvE’s werd georganiseerd door Sunny Selwerd: het platform in Selwerd, dat faciliteert dat bewoners kunnen meedenken, meepraten en meedoen aan de wijkverbetering. Partijen als de Gemeente Groningen, Groningen woont SLIM, Buurkracht, Grunneger Power, WarmteStad en Fonds Nieuwe Doen waren aanwezig om inhoudelijke onderwerpen verder toe te lichten.

Direct aan de slag met jouw VvE, of samen met je straat verduurzamen? Neem contact op en bekijk hier wat er gebeurt bij jou in de buurt!