Kinepolis bewijst dat je zonder eigen pand ook kunt besparen op vaste lasten

18 september 2019

In de arena van FC Groningen vind je niet alleen een voetbalveld zo groen als het gras van het Noorderplantsoen. Hier huist ook, recht onder de westelijke tribune, de grootste bioscoop van de stad. De tien zalen van Kinepolis Groningen worden gerund door het team van ondernemer Caspar Kortekaas. Met zijn deelname aan “Groningen Vergroent” laat hij zien dat je ook als franchiser in een huurpand tientallen procenten aan energie en -gaskosten kan besparen.

Caspar is sinds een jaar de theatermanager van Kinepolis Groningen. Sinds hij er zit waait er een groene wind door het bedrijf. Is dat idealisme of slim ondernemerschap? “Voor mij is dat vooral ondernemerschap. Verduurzamen is niet alleen weggelegd voor enorm milieubewuste mensen, het is ook gewoon een tool voor financieel voordeel. Een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Verder komt ook niemand naar de bioscoop voor een gezonde en milieubewuste setting. De bioscoop is bij uitstek een plek waar je een bak popcorn leeg eet en even niet bezig bent met bewust leven.” Caspar zegt dat er ook bewust niet gepromoot wordt met duurzaamheid: “Daar zijn mensen tijdens een bioscoopbezoek helemaal niet mee bezig.”

Slim managen van grootgebruikers
De potentie voor besparing was voor Kinepolis groot, en wordt tijdens de deelname aan Groningen Vergroent overduidelijk. Immers, een bioscoop is zeven dagen per week open, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. En de theatermanager anticipeerde: hij bespaart nu onder andere elektriciteit door het slim plannen en gebruiken van systemen. Want, er zitten zoveel meer technieken en installaties achter een filmpje pakken dan dat bezoekers zien. Vooral op het gebied van comfort: niet te koud, niet te warm en voldoende zuurstof.” De inzet van deze systemen kan je optimaliseren, bijvoorbeeld door beter in te spelen op pieken en dalen in verbruik. Caspar noemt bijvoorbeeld de luchtbehandeling: “Deze gaat nu pas aan wanneer de meeste mensen de zaal in gaan. Dat klinkt misschien klein. Maar deze luchtbehandelingsinstallaties zijn samen bijna net zo groot zijn als een hele bioscoopzaal. Ze verbruiken gewoon veel energie.”

Waar Roossien in deze blog nog vertelde dat hij verwachtte dat ondernemers zonder eigen pand een minder groot verschil kunnen maken ziet Kortekaas hier duidelijk wel een kans: “Ondernemers die geen eigen pand hebben, of in een gedeeld pand zitten, kunnen een verduurzamingsslag maken”, vervolgt Kortekaas. “Bijvoorbeeld zoals wij doen, door kritisch te kijken naar alle grote en kleine installaties in het pand.”

De deelnemers van Groningen Vergroent krijgen toegang tot een digitale tool die het verbruik van elektriciteit en gas inzichtelijk maakt. Caspar: “Ik heb nu veel meer inzicht in verbruik en besparingsmogelijkheden. We zijn ook actief bezig met nadenken over wat anders of beter kan. Verduurzamen is een investering, maar verdient zich op de langere termijn gemakkelijk terug.”

Benieuwd wat jij kan doen om jouw onderneming te vergroenen? Meld je dan aan voor het Groningen Vergroent-traject.