MAKING – CITY | Twee huizen uit 1966 en 2008 van het gas af

3 juni 2022

Samen met de bewoners reed wethouder energietransitie Philip Broeksma een cv-ketel uit een van de woningen. Zo vierden we dat twee MAKING-CITY demohuizen in één straat gasloos zijn. Inmiddels telt de wijk Paddepoel vier gezinswoningen uit verschillende bouwjaren die met innovatieve maatregelen energieneutraal zijn gemaakt.

Bewoners demohuizen: Niet afwachten maar zelf de stap zetten. Voor Erwin en Yvonne, bewoners van de gezinswoning uit 2008, was de stap naar een gasloze woning relatief klein. Hun huis had al zonnepanelen, een zonneboiler en vloerverwarming. De plaatsing van een all-electric ventilatiewarmtepomp maakte de verduurzaming compleet. Dit onder het motto: ‘Niet afwachten maarzelf de stap zetten’, aldus Erwin en Yvonne. Het huis van Jannes en Lisetthe, een voormalige huurwoning uit 1966, werd goed geïsoleerd, voorzien van
vloerverwarming, een warmtepomp en pvt-panelen. Die laatste wekken zowel stroom als warmte op. Het huis stond wekenlang op de kop, een uitdaging voor het gezin metvier jonge kinderen. Bewoner Jannes vond het vooral fijn om te laten zien dat ook dit soort oudere huizen mee kunnen doen aan de energietransitie.

Samen naar een energieneutrale stad
Wethouder energietransitie Philip Broeksma is blij met deze bewoners die hun huizen verduurzamen en inzetten voor onderzoek voor Making City. ‘Mede door dit project is Groningen afgelopen maand geselecteerd als een van de 100 klimaatneutrale steden. Dat betekent dat Groningen extra kansen en geld gaat krijgen om versneld energieneutraal te worden.’ De komende jaren van het project staan in het teken van het delen van de opgedane ervaringen en de evaluatie van gemeten data.

Straatfeestje Grote Beer
De beide huizen staan schuin tegenover elkaar in de Grote Beerstraat. Het team van MAKING-CITY organiseerde op 23 mei een feestje met bewoners, de wethouder en wijkgenoten. Buurtbewoners konden een rondleiding krijgen in de beide woningen en zichzelf direct aanmelden voor een energiebespaaradvies gericht op hun eigen huis.


Samen werken aan een groener Groningen als voorbeeld voor een groener Europa

De demohuizen zijn een onderdeel van MAKING-CITY, waarin Groningen en het
Finse Oulu als voorbeeldsteden fungeren voor diverse Europese volgsteden.

InGroningen zijn de samenwerkende partijen gemeente Groningen, Hanzehogeschool,
Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, Nijestee, TNO, CGI, Waarborg
Vastgoed, WarmteStad, Sustainable Buildings en Grunneger Power.
Facebook https://www.facebook.com/MakingCityDemohuizenPaddepoel/