Europees project 'MAKING-CITY'

Europa heeft grote klimaatambities én grote uitdagingen om die ambities waar te maken. Onder het mom van waarom moeilijk doen als het samen kan heeft de Europese commissie het Europese project MAKING-CITY opgezet. In zogenaamde 'lighthouse cities' wordt ervaring opgedaan met verduurzaming in verschillende typen wijken en gebouwen. Zodat we allemaal van elkaar kunnen leren.


CO2-neutraal in 2035

Groningen heeft de ambitie om in 2035 een slimme CO2-neutrale stad te zijn. Veel eerder dan de rest van Nederland en Europa. Grunneger Power zet, vaak in partnerschappen, reeds een slimme wijkaanpak en innovatieve oplossingen in om bewoners te helpen hun wijk energieneutraal of -positief te maken. In het Europese project "MAKING-CITY" krijgen een aantal wijken en representatieve gebouwen, nieuw en oud, groot en klein, toegang tot deze wijkaanpak en oplossingen en de mogelijkheid om dit toe te passen. Er wordt vanuit andere europese steden meegekeken, en van geleerd. Geselecteerde gebouwen worden niet energieneutraal, maar krijgen energie-overschotten. Daarvan kunnen andere gebouwen die moeilijk te verduurzamen zijn profiteren. Zo kunnen wijken sneller en efficiënter energieneutraal gemaakt worden. Daarnaast wordt met wijkbewoners gewerkt aan een "bottum-up wijkaanpak". In Groningen betreft dit de Gerbrand Bakkerstraat (Oosterpark), de Oosterpoort en Hoogkerk.


Benieuwd wat er gebeurt in andere wijken?

Bekijk alle wijken met Grunneger Power

Wijkaanpak

Met de energietransitie verandert er voor iedereen veel. Hoe verwarm je straks zonder gas je huis? Welke keuzes zijn er nu en straks te maken als het gaat om isolatie? Moet ik een nieuwe CV-ketel aanschaffen, of zoek ik een alternatief? Vragen die elke bewoner treffen - en vaak op wijkniveau te beantwoorden zijn. Immers, veel buren hebben dezelfde vragen, en een groot deel van de infrastructuur van je wijk deel je met anderen. En de energietransitie biedt ook kansen die verder gaan dan een nieuwe warmtevoorziening; wat nou als we onafhankelijk kunnen worden van energiemaatschappijen? Met de opbrengsten van onze eigen opwek mooiere kinderspeelplaatsen kunnen realiseren? Of werkgelegenheid in de wijk kunnen creëren? Positief kunnen bijdragen aan vermindering van armoede?

Bewoners zijn aan zet, als integraal onderdeel van de energietransitie. Maar hoe werkt zoiets? Grunneger Power begeleidt dit proces in de gemeente Groningen, als onafhankelijke partij. We noemen dit "De Coöperatieve Aanpak". Coöperatief betekent "samen", en "van elkaar".

Andere Europese steden binnen het MAKING-CITY project kijken naar zowel Groningen als het Finse Oulu hoe wij als koplopers deze wijkgerichte aanpak inzetten en zo de Groningse duurzaamheidsdoelen realiseren.


Groningen als internationale koploper

Smart Cities & Communities is een Europese regeling die tot doel heeft beleids- en technische innovaties in te zetten in wijken om deze energiepositief te maken. De Europese Commissie steunt deze innovaties om aan te tonen dat de wijkaanpak helpt om de energietransitie vorm te geven en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. De Europese Commissie wees daarom in november 2018 een select aantal steden aan als ‘Lighthouse City’ om als voorbeeld te dienen voor de rest van Europa.


Ik wil nóg meer informatie

Naar de projectwebsite van MAKING-CITY

Cartif (een Spaanse organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek, vergelijkbaar met TNO) leidt het project en naast Groningen is ook de Finse stad Oulu Lighthouse City. De zes 'Follow City' steden bestaan uit León (Spanje), Pelsano del Grappa (Italië), Kadikoy (Turkije), Vidin (Bulgarije), Lublin (Polen) en Trenčín (Slowakije). Zij volgen de Lighthouse City steden in hun ontwikkelingen om daarvan te leren en toe te passen. Bij het Groningse project, dat op 1 december 2018 is gestart en 5 jaar duurt, zijn de gemeente Groningende Hanzehogeschoolde Rijksuniversiteit Groningen, Grunneger Power, New Energy CoalitionNijesteeTNOWaarborg vastgoedCGI Nederland en Sustainable Buildings aangesloten.

Deel dit project

Voor een groter succes kun je dit project delen op Twitter of Facebook,
laat zien dat je betrokken bent!

Dit project is mede een succes dankzij:

ImageImageImageImageImageImageImageImageImage