Meer Groningers wekten in 2020 lokale stroom op binnen een coöperatie

1 maart 2021

Meer dan 500 Groningers hebben in 2020 samen stroom opgewekt via een gedeeld zonnedak of -park in de buurt. Dat is 10% meer dan in 2019. In steeds meer buurten en dorpen nemen bewoners zelf het initiatief om een gezamenlijk zonnedak te realiseren. Bewoners worden via een coöperatie mede-eigenaar van de zonnepanelen en profiteren daardoor ook financieel van de opbrengsten.

Stroom uit de buurt
Energiecoöperatie Grunneger Power helpt buurtinitiatieven in de gemeente Groningen hun eigen energievoorziening te realiseren. Bewoners wekken samen met andere bewoners hun eigen stroom op, bijvoorbeeld omdat ze zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen. De zonnepanelen worden geplaatst op het dak van een school, wijkgebouw of op een braakliggend (bedrijfs)terrein. Zo zijn er bijna 10.000 panelen in coöperatief bezit, bijvoorbeeld op het dak van bijvoorbeeld het Alfa-college in de Zeeheldenbuurt, een boerderij in Noordlaren en het Zonnepark Vierverlaten in Hoogkerk. Via een zogeheten opwekcoöperatie zijn bewoners mede-eigenaar van de zonnepanelen.

Coöperatief eigendom
Iedereen kan meedoen. “Als Grunneger Power vinden we het belangrijk dat alle Groningers kunnen profiteren van zonne-energie,” vertelt Anne Huizinga. “Bijvoorbeeld ook als je geen eigen dak hebt, of als je huurt van een woningcorporatie. De stroom die je thuis gebruikt, kun je op deze manier toch zelf opwekken. Door dat samen met anderen, coöperatief te doen, weet je waar de stroom vandaan komt, heb je zeggenschap over de manier waarop die energie wordt geproduceerd én profiteer je zelf van de opbrengsten!”

Steeds meer belangstelling
Dat steeds meer bewoners belangstelling hebben om samen, bijvoorbeeld met het dorp, energie op te wekken, merkte ook Jouke de Jong. Hij is één van de initiatiefnemers van het gezamenlijke zonnedak in Noordlaren dat in het najaar van 2020 werd gerealiseerd. Via Dorpscoöperatie Noordlaren investeerden 30 bewoners van het dorp in de zonnepanelen. Binnen een week waren alle panelen uitverkocht. “Dat het zo snel zou gaan hadden we niet verwacht. Maar met een goed en positief verhaal, ook financieel gezien, bleek er veel animo te zijn. De belangstelling bevestigt dat bewoners van Noordlaren het echt belangrijk vinden om stroom duurzaam en coöperatief op te wekken, op een manier waar het dorp van profiteert!” Samen met Grunneger Power is de coöperatie nu op zoek naar een tweede dak voor zonnepanelen.

Zelf een zonnedak realiseren
Bewoners in de gemeente Groningen die samen met buurt- of dorpsgenoten stroom willen opwekken, kunnen contact opnemen met Grunneger Power: www.grunnegerpower.nl.